to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 15.03.2016

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Βίαιη καταστολή δεν μπορούσε να γίνει για να κρατήσουμε τους πρόσφυγες

O Aναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου, στον ραδιοσταθμό Real FΜ και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.


Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλή σας ημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο προσφυγικό. Θέλω να σας ρωτήσω τι γίνεται με την Ειδομένη, τι γίνεται με τα σύνορα. Εκεί είχαμε χθες την προσπάθεια των προσφύγων να βρουν άλλα περάσματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά και φαντάζομαι ότι όλα αυτά δημιουργούν μια νέα κατάσταση και πρόσθετες δυσκολίες και για τις Ελληνικές Αρχές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πράγματι κύριε Χατζηνικολάου, η κατάσταση έχει τις δυσκολίες της. Εμείς φτιάχνουμε συνεχώς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, φυσικά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Ναυτιλίας, φτιάχνουμε δομές φιλοξενίας. Όμως, ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων βλέπει μόνο το δρόμο προς Βορρά. Δεν έχουν πειστεί ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Προσπαθούμε να τους πείσουμε, μοιράσαμε και φυλλάδια τις προηγούμενες μέρες στην Ειδομένη, αλλά δεν πείθονται, έχουν ακόμη την ελπίδα.

 Οι ροές αυξομειώνονται αυτές τις μέρες. Εχθές είχαμε ένα πολύ μικρό αριθμό, 170 άτομα στα νησιά, αλλά την προηγούμενη μέρα είχαμε 1.200, 2.500 την πιο προηγούμενη. Προφανώς και η Τουρκία παίζει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά προς την Ευρώπη με όλες αυτές τις ροές. Προφανώς και η Ευρώπη δεν έχει ενιαία πολιτική. Και εμείς κάνουμε αυτές τις δομές, όπως ξεκίνησα και προσπαθούμε να πείσουμε να γυρίσουν, να φιλοξενηθούν σε αυτές τις δομές, γιατί εκεί μπορούμε να τους δώσουμε τροφή και στέγη, αυτή τη στοιχειώδη στέγη και όχι να μένουν στο λασπότοπο της Ειδομένης.

Δημοσιογράφος: Τώρα το περίεργο είναι ότι ενώ η ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στα λεγόμενα hot spots, δηλαδή σε δομές οι οποίες είναι οργανωμένες, την ίδια στιγμή, οι Σκοπιανοί κατηγορούν την ελληνική Κυβέρνηση ότι εκείνη είναι πίσω από το χθεσινό πέρασμα των προσφύγων από άλλα σημεία των συνόρων. Και θέλω να έχουμε την απάντησή σας σε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς αυτά είναι ψέματα που λέει η Σκοπιανή πλευρά. Η Σκοπιανή πλευρά θέλει να δείξει όλο τον τελευταίο καιρό ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και ότι αυτό είναι το κράτος που υπερασπίζεται την Ευρώπη, για να διεκδικήσει στη συνέχεια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλα τα σχετικά που επιδιώκει. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να κρατήσουν αυτό τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν προς τα Σκόπια, στο μεγαλύτερο μέρος ήταν γυναίκες και παιδιά. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι βίαιη καταστολή δεν μπορούσε να γίνει για να τους κρατήσουμε. Αλλά προσπάθησαν οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Επομένως, αυτά που λέει η Σκοπιανή πλευρά είναι ανακριβή και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Τώρα, η αίσθηση που έχετε είναι ότι κατευθύνθηκαν μόνοι τους εκεί ή ότι υπήρχε κάποιος δάκτυλος πίσω απ΄ την κίνηση αυτή; Σας ρωτώ γιατί η Bild τώρα που μιλάμε, βλέπω την ανάρτηση στο enikos.gr, η Bild διερωτάται αν είναι πίσω από το φυλλάδιο αυτό που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες, ο πρώην Υπουργός της Γερμανίας, που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, από τις ενδείξεις που έχουμε, δεν ήταν τελείως αυθόρμητη η ενέργεια των προσφύγων με την πορεία τους προς τα Σκόπια. Κάποιοι ήταν από πίσω. Υπάρχει σ’ αυτό το φυλλάδιο, στο κάτω μέρος, έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μια επιγραφή που λέει «Captain Τάδε», που είναι το όνομα του πρώην Υπουργού του Γερμανού, αλλά δεν ξέρουμε αυτό αν είναι προβοκατόρικο, αν είναι τέλος πάντων παραπλανητικό. Όμως κάποιοι έβαλαν το χέρι τους, κάποιοι άνθρωποι, Μ.Κ.Ο., δεν ξέρουμε τι, είναι θέμα έρευνας αυτή τη στιγμή, έχουν βάλει το χέρι τους για να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους, να κάνουν αυτή την πορεία που κάνανε.

Δημοσιογράφος: Τώρα, ο κύριος Βίτσας, ο συνάδελφός σας, δήλωσε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν έως και δύο χρόνια στην Ελλάδα και θέλω να σας ρωτήσω τι σκέφτεται η ελληνική Κυβέρνηση; Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί αυτό το τελευταίο διάστημα και πώς θα κινηθεί στην Ευρώπη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, έχουμε τονίσει σε όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να γίνουμε η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης, ούτε ο χώρος και η αποθήκη ψυχών του κάθε κατατρεγμένου και του κάθε ανθρώπου, που τρέχει να γλιτώσει το κεφάλι του και να βρει μια καλύτερη τύχη.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ μου, εσείς το λέτε, αλλά εγώ άκουσα χθες την κυρία Μέρκελ υπό το βάρος της ήττας της στις περιφερειακές εκλογές, να παραδέχεται δημόσια και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό, ότι βολεύει τη Γερμανία το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού. Ότι ενώ δεν είναι λύση, λέει, παραδέχομαι ότι μας βολεύει. Δηλαδή σαν να κλείνει το μάτι σε όσους κλείνουν τα σύνορα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς τους βολεύει, αλλά ξέρετε αυτό το ποτάμι δεν μπορεί να κρατηθεί. Επομένως, κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό που πρέπει να γίνει είναι νόμιμα να πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι - το έχουν καταλάβει και οι Ευρωπαίοι πια - από Τουρκία στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που τους δέχονται. Ένα αυτό. Δεύτερον, η Τουρκία να κρατήσει τις ροές και ένα πολύ μικρό μέρος, όσο μας αντιστοιχεί ανάλογα με τον πληθυσμό και τις οικονομικές μας δυνατότητες, μπορεί να μείνει και στη χώρα μας. Αλλά επομένως. πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν ένα μέρος του βάρους - όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όχι η μισή Ευρώπη - και φυσικά κι η Τουρκία να κρατήσει τις ροές. Δεν συζητάω βέβαια για την τελική λύση, που είναι το σταμάτημα του πολέμου στις περιοχές που γίνεται.

Δημοσιογράφος: Τώρα υπάρχει και η αίσθηση επίσης κύριε Τόσκα, κύριε Υπουργέ, ότι η Ευρώπη λέει πολλά λόγια για οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά κάνει λίγα έργα στο θέμα αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλήθεια είναι αυτό. Υπάρχει μία συνεχής πίεση και από εμάς και από διάφορες πλευρές στο να πάρουμε αυτά που αναλογούν, γιατί ξοδεύουμε χρήματα αυτή τη στιγμή. Θα ξοδέψουμε παραπάνω και χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Η βοήθεια που έρχεται - έχουν εκταμιευτεί κάποια χρήματα από την Ευρώπη προς εμάς, αλλά υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες τεράστιες. Ξέρετε δεν έχουμε μόνο εμείς γραφειοκρατία έχει και η Ευρώπη. Έρχεται επίσης και ανθρωπιστική βοήθεια με διάφορα υλικά, σκηνές, κτλ, που πράγματι έρχονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Δημοσιογράφος: Καλύπτονται τα έξοδα που κάνει το ελληνικό Κράτος για τους πρόσφυγες μέχρι στιγμής από τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών; Ή πληρώνουμε από την τσέπη μας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πληρώνουμε από την τσέπη μας ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, περιμένοντας να πάρουμε τα χρήματα απ την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ‘στε καλά και εγώ ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Νίκος Τόσκας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)