to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 13.07.2017

Πολιτική

Ν. Παππάς: Οδηγός τα 250 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

«Τα 250 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού μας ήταν αυτά που τον κατέστησαν επιτυχημένο. Προφανέστατα είναι ένας οδηγός, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί» τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς αναφορικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ, σε σημερινή του συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».


Η απόφαση για το πότε θα βγει η Ελλάδα δοκιμαστικά στις αγορές «θα ληφθεί χωρίς βιασύνη και με τρόπο συγκροτημένο, χωρίς να θυσιάσουμε όλα όσα ήταν έτοιμος να θυσιάσει ο κ. Σαμαράς», επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Εμφανίζεται πεισμένος πως «το 2017 και το 2018 θα είναι δύο πολύ καλές χρονιές».

Σε περίπτωση νέων απαιτήσεων των δανειστών για δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζει: «Αν οι εταίροι θέλουν να “πυροβολήσουν” τα πόδια τους, ας το κάνουν. Θα δουν, όμως, πως όση προσπάθεια κάναμε μαζί θα πάει χαμένη».

Σημειώνει πως η συνολική τιμή των 250 εκατομμυρίων για τις τηλεοπτικές άδειες «προφανέστατα είναι ένας οδηγός, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί», στέλνει μήνυμα στους καναλάρχες ότι «η βιωσιμότητα των σταθμών περνάει μέσα από την επένδυση στο πρόγραμμα και στην παραγωγή, όχι μέσα από απολύσεις», και μιλά για την πρόθεσή του να γίνει υποχρεωτικός ο γραμμικός κώδικας στις εφημερίδες.

Ολόκληρη η συνέντευξη στον Νίκο Σβέρκο και την «Εφημερίδα των Συντακτών»:

• Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ θα γίνει διαγωνισμός για την αδειοδότηση επτά σταθμών. Πότε πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός; Μήπως αναμένετε ορισμένοι, είτε πολιτικοί σχηματισμοί είτε επιχειρηματικά συμφέροντα, να θέσουν ξανά εμπόδια;

Εμείς είχαμε πει να δοθούν τέσσερις πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου, και όταν ολοκληρωθεί ο χάρτης συχνοτήτων να δοθούν όσα θεματικά χωράνε.

Τότε, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Λοβέρδος φώναζαν ότι ο αριθμός των αδειών έπρεπε να είναι απεριόριστος.

Τώρα που το ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι άδειες θα είναι επτά, τι έχουν να πουν; Θα καταγγείλουν και το ΕΣΡ για «Βόρεια Κορέα», «χούντα», «προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης» και όλα όσα μας καταμαρτυρούσαν;

Θα ζητήσουν συγγνώμη, όχι για τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς εναντίον μας, αλλά για τα ψέματα που είπαν στον κόσμο;

• Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του προηγούμενου διαγωνισμού οι υπερθεματιστές θα πλήρωναν συνολικά πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό πρέπει να αποτελεί τρόπον τινά τη βάση για τον νέο διαγωνισμό;

Τα 250 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού μας ήταν αυτά που τον κατέστησαν επιτυχημένο. Προφανέστατα είναι ένας οδηγός, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αποδείξαμε ότι το φάσμα είναι όχι μόνο δημόσιος και σπάνιος, αλλά και πολύτιμος πόρος. Οτι υπάρχουν χρήματα στην αγορά που είναι έτοιμα να διατεθούν για τη χρήση του.

Αυτά τα χρήματα, όπως είχαμε πει, θα πάνε σε ευαίσθητους για την κοινωνία τομείς, όπως η προσχολική εκπαίδευση και η υγεία.

• Οι ιδιοκτησίες τηλεοπτικών σταθμών προχωρούν τελευταία σε απολύσεις προσωπικού και αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος. Θα ισχύσει η πρόβλεψη του νόμου για την αδειοδότηση, που επιβάλλει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων 400 άτομα ανά σταθμό;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν πάνω από 400 άτομα προσωπικό.

Μπορεί κάποιοι να έπαιξαν με τους εργαζόμενους πέρυσι και να τους χρησιμοποίησαν για να ασκήσουν πιέσεις.

Πρέπει να καταλάβουν ότι η βιωσιμότητα των σταθμών περνάει μέσα από την επένδυση στο πρόγραμμα και στην παραγωγή. Οχι μέσα από απολύσεις.

• Στο πολυνομοσχέδιο, που θα φέρετε στη Βουλή, έχετε στόχο να «καταπολεμηθούν προβλήματα νόθευσης του ανταγωνισμού στον χώρο της τηλεοπτικής διαφήμισης και της κυκλοφορίας των εφημερίδων». Τι στοχεύετε να πράξετε στα δυο αυτά πεδία;

Ο κλάδος της τηλεοπτικής διαφήμισης είναι ένα πεδίο όπου, δυστυχώς, η αδιαφάνεια είναι ο κανόνας.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου υπό την εποπτεία του ΕΣΡ είναι ο τρόπος για να γίνονται οι συναλλαγές πάνω στο τραπέζι, διαφανώς, και να πληρώνονται οι αναλογούντες φόροι.

Στις εφημερίδες νομοθετείται η υποχρεωτικότητα του γραμμικού κώδικα, πράγμα που θα βοηθήσει και το κοινό και τη διαφημιστική αγορά να γνωρίζει τις πραγματικές κυκλοφορίες.

Το να μη βασίζεται το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας σε εκτιμήσεις και το να μην υπάρχουν «καπέλα» είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε.

• Καθήκοντα άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού ανέλαβε η μέχρι πρότινος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή;

Η κ. Θάνου είναι εγνωσμένου κύρους νομικός. Είναι απολύτως σύνηθες συνταξιούχοι δικαστικοί να αναλαμβάνουν θέση συμβούλου πολιτικών ή πολιτειακών παραγόντων.

Αυτό που δεν είναι σύνηθες είναι εν ενεργεία δικαστικοί να κάνουν ένα σάλτο και να βρίσκονται από την έδρα στη Βουλή και από εκεί στο υπουργικό έδρανο πριν καν συνταξιοδοτηθούν. Το έκανε ο Σαμαράς με τον κ. Αθανασίου.

• Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, που έφερε το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πώς κρίνετε τη συμφωνία;

Η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση, διότι προσδιορίζει με σαφή τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

Από τη συμφωνία ξεχωρίζουμε τις αποφάσεις για τη «ρήτρα ανάπτυξης», που μετατοπίζει την προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής και υποτάσσει την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη, και τη δημιουργία «αποθεματικού», το οποίο θα μας οδηγήσει στις αγορές και στην ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη προηγείται του χρέους, ενώ με το «απόθεμα», ο ESM θα αποτελέσει χρηματοδοτικό βραχίονα και θα εγγυηθεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

• Η αντιπολίτευση λέει ότι με την τακτική σας η χώρα δεν κέρδισε τίποτα...

Μέσα από την εν λόγω συμφωνία κατέρρευσε η προσμονή της καταστροφής που καλλιεργούσαν η Ν.Δ. και συγκεκριμένα media της χώρας, αλλά και ορισμένα κέντρα του εξωτερικού.

Η διαπραγματευτική μας τακτική στόχευσε και επέτυχε τη διεύρυνση του πεδίου των διαπραγματεύσεων, οι οποίες -αν έμεναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των τεχνοκρατών- θα μας οδηγούσαν σε ήττα. Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε διότι κινητοποίησε την Ευρωβουλή, τη Σύνοδο του Νότου, τις συμμαχίες της, τις οργανώσεις της εργασίας.

• Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν το 2017 και το 2018. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία; Φοβάστε νέες «τρικλοποδιές» από τους δανειστές;

Να επισημάνουμε πως -παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας κατά 5% περίπου- όλοι σχεδόν οι δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική.

Για παράδειγμα, το α' τρίμηνο του 2017 είχαμε αύξηση επενδύσεων κατά 11,2%, αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 268,1%, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,7%, ενώ στο α' πεντάμηνο του έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8%.

Ολοι οι παραπάνω δείκτες, το 2014 επί Ν.Δ., ήταν είτε αρνητικοί είτε με σχεδόν μηδενική αύξηση. Η οικονομία της χώρας όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά και κινείται προς τα εμπρός. Είναι βέβαιο πως το 2017 και το 2018 θα είναι δύο πολύ καλές χρονιές.

Αν οι εταίροι θέλουν να «πυροβολήσουν» τα πόδια τους, ας το κάνουν. Θα δουν, όμως, πως όση προσπάθεια κάναμε μαζί θα πάει χαμένη.

Μην ξεχνάτε πως όλοι έχουν να περιμένουν από τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έστω μέσω της «ρήτρας ανάπτυξης» για το χρέος, στην εξυπηρέτηση του οποίου είναι πλέον «συνέταιροι».

• Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Στην αντίστοιχη περίπτωση του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε τελικά αντιμετωπίσει την αύξηση των επιτοκίων, που προσέγγισαν το 5%. Θεωρείτε ότι θα είστε πιο τυχεροί;

Η συγκεκριμένη απόφαση θα ληφθεί χωρίς βιασύνη και με τρόπο συγκροτημένο, χωρίς να θυσιάσουμε όλα όσα ήταν έτοιμος να θυσιάσει ο κ. Σαμαράς.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει η χώρα την αναπτυξιακή της δυναμική. Οπότε είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όταν και όπως πρέπει.

Με την ανακοίνωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η χώρα μας κάνει ακόμα ένα βήμα προς την κανονικότητα.

Κόντρα στην καταστροφολογία του κ. Μητσοτάκη και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνεται καθημερινά πλέον ότι η οικονομία επανακτά την εμπιστοσύνη που χάθηκε από τις επιλογές που μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής το 2010, ενώ ανακτάται το χαμένο έδαφος της περιόδου 2010-2015.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)