to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 10.02.2019

Πολιτική

Νίκος Παππάς: Ανύπαρκτο καρότο τα πλεονάσµατα

«Το ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων. Και στις εκλογές και ύστερα από αυτές», τονίζει ο Νίκος Παππάς και προσθέτει ότι «κυβερνήσεις δεν βγάζουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο λαός».


Την εκτίμηση ότι το «ζητούμενο στις εκλογές είναι η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων», εκφράζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

«Το ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων. Και στις εκλογές και ύστερα από αυτές», τονίζει και προσθέτει ότι «κυβερνήσεις δεν βγάζουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο λαός».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το κάλεσμα για συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων «δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «σε καθαρό πολιτικό τοπίο» και σχολιάζει σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από τους 6 βουλευτές: «Συντάχθηκαν με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, επικρίνει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Μάνφρεντ Βέμπερ ότι «η συνταγή τους περιλαμβάνει ένα ανύπαρκτο καρότο, τη μείωση των στόχων και ένα γνωστό μαστίγιο, το μνημόνιο α λα ΔΝΤ-Μητσοτάκη», ενώ χαιρετίζει την απόφαση της ΝΔ να ανακαλέσει το εμπάργκο στην ΕΡΤ.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής»

Πού εδράζεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι µπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όταν οι δηµοσκοπήσεις είναι τόσο αντιφατικές;

Κυβερνήσεις δεν βγάζουν οι δηµοσκοπήσεις, αλλά ο λαός. Το 2012, το 2014 και στις τρεις κάλπες του 2015, αποδείχθηκε ότι την «επαφή» µε την κοινωνία την έχουν χάσει οι δηµοσκόποι, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η δυναµική υποεκτιµάται συνεχώς. Ολες οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν αποδοχή του έργου της κυβέρνησης και της εφαρµογής των θετικών µέτρων, διαρκές κλείσιµο της «ψαλίδας» και αύξηση της συσπείρωσης του κόµµατός µας. Το οποίο, βεβαίως, δεν βρίσκεται σε εκλογικό συναγερµό, όπως ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τον πρώτο µήνα του 2016. Οσο οι µετρήσεις ανεβοκατεβαίνουν από την Πειραιώς στον Πειραιά, συνεχίζουµε σε καθαρό πολιτικό τοπίο, έχοντας ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων:

  • Κλείσαµε την εποχή των µνηµονίων.
  • Υπερψηφίσαµε τον προϋπολογισµό µε 154 βουλευτές.
  • Πήραµε ψήφο εµπιστοσύνης χωρίς τον Πάνο Καµµένο.
  • Περάσαµε από τη Βουλή τη Συµφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
  • Βγήκαµε στις αγορές, οι οποίες υποδέχθηκαν τη χώρα πολύ θετικά.
  • Ψηφίζουµε θετικά µέτρα υπέρ των πολλών.
  • Η Ιστορία θα γράψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε την Ελλάδα από τα µνηµόνια και, σύντοµα, ότι κέρδισε νέα εντολή διακυβέρνησης. Αυτό δεν θα το παραχαράξει κανείς

Πώς σχολιάζετε την «υπόσχεση» Βέµπερ για επανεξέταση προς τα κάτω των στόχων των πρωτογενών πλεονασµάτων µε µια άλλη κυβέρνηση;

Αλλο να διεκδικείς µείωση πλεονασµάτων για να περιορίσεις τη λιτότητα, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζοντας 20 δισ. ευρώ, και άλλο να επιβάλλεις περισσότερη λιτότητα για µια υπόσχεση µείωσης των πλεονασµάτων, όπως θέλει να πράξει ο πρόεδρος της Ν∆. Μητσοτάκης και Βέµπερ ζουν τη µοναξιά τους. Είναι οι µόνοι που ισχυρίζονται ότι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα πρέπει να εφαρµόσει ακόµα ένα µνηµόνιο. Η συνταγή τους περιλαµβάνει ένα ανύπαρκτο καρότο, τη µείωση των στόχων, και ένα γνωστό µαστίγιο, το µνηµόνιο αλά ∆ΝΤ - Μητσοτάκη.

Αυτό που εξήγγειλαν είναι η δικαιολογία για ένα αντικοινωνικό πρόγραµµα, που θα εξαϋλώσει το κοινωνικό κράτος και τα µέτρα προστασίας των ασθενεστέρων, θα οδηγήσει σε απολύσεις, θα φέρει ξήλωµα της αύξησης του κατώτατου µισθού, των προσλήψεων, των ρυθµίσεων υπέρ επαγγελµατιών, αγροτών και δανειοληπτών. Με µόνο αντάλλαγµα µια υπόσχεση ότι, εάν όλα αυτά δουλέψουν, τότε θα συζητήσουµε για τα πλεονάσµατα. Ζήσαµε το ίδιο έργο µε το χρέος µέχρι το 2015. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Η κυβέρνηση «κλείδωσε» τη δεδηλωµένη µε τις δηλώσεις των 6 βουλευτών, όµως η αντιπολίτευση φωνάζει για θεσµικές ακροβασίες. Να αναµένουµε ίσως κάποιες προσχωρήσεις;

Οι βουλευτές συντάχθηκαν µε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως, είµαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία. Καµία θεσµική ακροβασία δεν προκύπτει. Αντιθέτως, το µόνο που προκύπτει είναι ένας απίστευτος εκνευρισµός από όσους έχουν κάνει την ακροβασία τρόπο άσκησης πολιτικής. Αν έχουν αµφιβολίες µπορούν να προκαλούν ονοµαστικές ψηφοφορίες. Με τις επιλογές της, η Ν∆ έχει καταστεί «αντιπολίτευση-σκαλί» για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης αφορά στη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου. Προλαβαίνετε ως τις εκλογές; Θα αποτυπωθεί η προοδευτική κατεύθυνση στον «ανασχηµατισµό»;

Το κάλεσµα για συστράτευση των προοδευτικών δυνάµεων είναι ειλικρινές και διαρκές. Την πολιτική αυτή υπηρετούµε ήδη από το 2011. ∆εν είναι προεκλογικό πυροτέχνηµα. Η δυναµική που έχει αποκτήσει -φαίνεται ότι ενδιαφέρει κόσµο πολύ ευρύτερο του ΣΥΡΙΖΑέχει τροµοκρατήσει συγκεκριµένες ηγεσίες του χώρου. Η στρατηγική ήττα του επικίνδυνου κράµατος δεξιάς-ακροδεξιάς είναι αναγκαία. Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη. Ο ανασχηµατισµός αποτελεί αποκλειστικό προνόµιο του πρωθυπουργού, που έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για ανοίγµατα στον προοδευτικό χώρο.

Ακούγονται απόψεις από το κόµµα σας για προσεγγίσεις µε «υλικά από κατεδάφιση»…

Τα περί «υλικών κατεδάφισης» τα ακούµε από το 2011, όταν συστηµατικά εργαζόµασταν για την πλατιά συµµαχία που έδωσε την εκλογική νίκη του 2015. Η συνεργασία θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια. Την αίσθηση της οργανωτικής αυτάρκειας την έχουµε αφήσει πίσω µας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούµε ότι ο λαός θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ διαµορφωτή της επόµενης µέρας και όχι παρακολούθηµα. Φοβικές αντιλήψεις δεν συµβαδίζουν µε την εποχή και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Γιατί το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του έχουν κηρύξει τον πόλεµο µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πληρώνει το τίµηµα της επιλογής συστράτευσης στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο» των ακροδεξιών της Ν∆. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η δηµοκρατική παράταξη και ο προοδευτικός χώρος θα κερδίσουν τις εκλογές. Η κοινωνία έχει ανάγκη να συνεχιστούν οι πολιτικές που τη στηρίζουν. Χτίζουµε, λοιπόν, τη συµµαχία που θα εγγυηθεί αυτή την πορεία,

Η Ν∆ ανακάλεσε το εµπάργκο στη δηµόσια ραδιοτηλεόραση. Τι σηµαίνει αυτό; Η κυβέρνηση τι θα κάνει µε τον ΣΚΑΪ;

Χαιρετίζω την απόφαση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η ΕΡΤ προσφέρει ενηµέρωση, πλουραλισµό, ψυχαγωγία. Είναι παντού και είναι για όλους. Αν δεν είχε θεαµατικότητα, η Ν∆ δεν θα ενδιαφερόταν να παρευρίσκεται στα πάνελ της. Οσο για τον ΣΚΑΪ; Πέρα από τη µόνιµη παραγωγή fake news, o ιδιοκτήτης του κατηγόρησε την κυβέρνηση για ηθική αυτουργία στην άθλια και παρακρατική βοµβιστική επίθεση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός είναι «εκβιαζόµενος» από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο. Πώς θα αντιµετωπίσετε τις συνεχιζόµενες «απειλές» του κ. Καµµένου;

Ο µόνος «εκβιαζόµενος» στην πολιτική σκηνή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Νέα ∆εξιο-ακροδεξιά διαφεντεύεται από τύπους που θέλουν τη λήψη µέτρων για τον αποκλεισµό της Αριστεράς από την εξουσία. Με τους ΑΝΕΛ βγάλαµε τη χώρα από τα µνηµόνια, µειώσαµε την ανεργία, οργανώσαµε τη µάχη κατά της διαπλοκής. Πλέον, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές θα κριθεί. Κανείς δεν είναι σε θέση να απειλεί ούτε τον πρωθυπουργό ούτε την κυβέρνηση.

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήµα των εκλογών, θα µπορούσε να συνεργαστεί ξανά µε τους ΑΝΕΛ; Κι αν όχι, πού θα βρείτε συµµάχους;

Η Συµφωνία των Πρεσπών συµπύκνωσε την αντίληψη κάθε πολιτικής δύναµης για το µέλλον του τόπου. Οπως και η κρίση και η περίοδος των µνηµονίων, που οδήγησε στην κατάρρευση του πάλαι ποτέ κραταιού δικοµµατισµού. Η ανάγκη των πολλών για δίκαιη ανάπτυξη, καθολική πρόσβαση στην Υγεία, καθολικό αναδιανεµητικό ασφαλιστικό σύστηµα, διαφάνεια στο ∆ηµόσιο και ήττα της διαπλοκής διαµορφώνει τις συµµαχίες της επόµενης ηµέρας. Το ζητούµενο είναι η µέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάµεων. Και στις εκλογές και ύστερα από αυτές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)