to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 26.03.2024

Πολιτική

Ν. Παππάς επί της πρότασης μομφής: «Να παραιτηθείτε, για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός»

«Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Παππάς μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κοινής πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη (βίντεο)


Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην εν εξελίξει  συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων:

·Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή.

·Καλείστε να δώσετε απαντήσεις για τις υποκλοπές. Το άνθος των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων άνθισε μέσα στο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, «καλοδέχθηκε» το Predator στη χώρα, ξεκίνησε να το εξάγει, εργαλειοποίησε αθέμιτα τον όρο «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Και ξεκίνησε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αλλά και υπουργούς του. Οι μισοί από εσάς έχετε ονοματεπώνυμο για το Μαξίμου, οι άλλοι μισοί κωδικό με αριθμούς και στοιχεία. Είστε ένα κόμμα με παρακολουθητές και παρακολουθούμενους.


·Σας ενόχλησε το ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Σας ενόχλησε το ψήφισμα – κόλαφος του πιο δημοκρατικού θεσμού της Ευρώπης. Ένα ψήφισμα ηχηρό και διακομματικό. Το ευρωκοινοβούλιο σας καλεί να αφήσετε τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, να πάρετε την ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη, να καλέσετε την Europol να συμμετάσχει στις έρευνες για το κατασκοπευτικό υλικό.

·Πρέπει να δώσετε απαντήσεις και για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Μία υπόθεση που ακουμπά τον αρχηγό της Ν.Δ. Γιατί έχουμε παραδοχή ότι έφυγαν τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών για να πάνε στον κομματάρχη του. Δεν καθαρίσατε με την παραίτηση της κυρίας Ασημακοπούλου και δύο γραμματέων. Πως πήγε το στικάκι από τη μια μεριά στην άλλη; Πόσα στικάκια υπάρχουν; Που πήγαν; Πήγαν σε καμία εταιρεία, που δρα στην Ελλάδα και με αθέμιτο τρόπο καταγράφει το πολιτικό προφίλ του εκλογικού σώματος, για να το χειραγωγήσει, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Documento την  Κυριακή;

·Κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την  ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα.

·Το αφήγημα του κ. Τερεζάκη, που ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στον ΟΣΕ και τον επιβραβεύσατε αναβαθμίζοντάς τον σε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, ήταν –όπως είπε στην εξεταστική επιτροπή- ότι πήγε ο ίδιος και έκανε την εξαγωγή των ηχητικών. Και ήρθε η αστυνομία και είπε ότι τα παρέλαβε τρεις μέρες μετά. Ή ο Τερεζάκης λέει ψέματα ή η αστυνομία. Η αστυνομία λέει, επίσης, ότι της παραδόθηκαν αρχεία με την καταγραφή των ωρών καταγραφής, εξαγωγής αλλά και επεξεργασίας. Ας μας πει κάποιος τι είναι αυτή η επεξεργασία.

·Ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος. Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε.

·Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβει, επιτέλους, σε αυτό το βήμα να μας πει χαρτί και καλαμάρι ποιους συνάντησε από την ώρα του δυστυχήματος ως την ώρα που βγήκε και είπε περί ανθρώπινου λάθους. Αξιώνουμε απαντήσεις. Διότι η ανακοίνωση της αστυνομίας σας εξέθεσε.

·Λέτε ότι είναι αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος. Ο σταθμάρχης, που ήταν απολύτως ακατάλληλος και παραβιάσατε τον νόμο για να τον διορίσατε, έχει ευθύνη. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να έχει επαναλειτουργήσει το δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου του ΟΣΕ στην Καρόλου ή την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ή να μην έχει διορίσει τον απολύτως ακατάλληλο σταθμάρχη. Ένα από όλα αυτά ή όλα μαζί θα είχαν αποσοβήσει το δυστύχημα. Χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα για να φτιαχτεί η τηλεδιοίκηση της Λάρισας από όσα για το μπάζωμα – ξεμπάζωμα. Και αυτό είναι ύψιστη ύβρις.

·Προσπαθείτε να διαχύσετε τις ευθύνες αλλού. Δεν αφήσατε τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή να γίνει με τους κατάλληλους μάρτυρες, την κλείσατε άρον άρον και αυτό το ανέδειξε το ευρωκοινοβούλιο, όπως ανέδειξε ότι η δημοκρατία μας βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία.

·Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος - εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας.

·Εκλογές είναι η λύση. Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση. Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι «έξω πάμε καλά», εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα. Θυμηθείτε τι είπε το ευρωκοινοβούλιο, η κομισιόν, η ευρωπαία εισαγγελέας αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι επιχειρείτε συγκάλυψη στα Τέμπη.

·Εγγυάστε ότι δεν θα διαρρεύσουν ή δεν έχουν ήδη διαρρεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων; Ότι δε γίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση μεγάλων βάσεων δεδομένων από εταιρείες τύπου Cambridge Analytica; Ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, υπουργοί και δημοσιογράφοι;

·Ο ιδρυτής σας, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, είχε πει το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Κάτι τέτοιο αισθάνομαι ότι πάει να ακουστεί και αυτό το τριήμερο. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Εσείς, όμως, κυβερνάτε. Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές. Εσείς όταν τσακίστηκε το κράτος Δικαίου. Εσείς όταν παρακολουθούνταν το μισό πολιτικό σύστημα και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Εσείς όταν διέρρεαν τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Εσείς όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών. Εσείς κυβερνούσατε. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία για να μιλήσει ο λαός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)