to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 18.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

Ν. Καβουκίδης: Ήθελα να δείξω στους νέους την αληθινή ιστορία της Κατοχής, της Αντίστασης, του Εμφυλίου

Η ταινία «ΜΝΗΜΕΣ» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη


«Στις 12 Οχτώβρη απελευθερώνεται η Αθήνα και ο ΕΛΑΣ πρώτος ανεβάζει την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη. Μια μικρή, φθαρμένη, ίσως από κάποια μάχη. Και πρώτο το ΕΑΜ καταθέτει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μια βδομάδα μετά, στις 18, φθάνει ο Γεώργιος Παπανδρέου μαζί με τον Σκόμπυ. Και ανεβάζει μια μεγάλη "επίσημη" και καταθέτει ένα μεγάλο "επίσημο" στεφάνι. Με τον Σκόμπυ από δίπλα. Και αρχίζει η τραγωδία...». Για όσα έγιναν τότε μίλησε Στο Κόκκινο, ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης, που ήταν χθες καλεσμένος στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη με αφορμή την ταινία του «ΜΝΗΜΕΣ».

 
Αυτές οι συγκλονιστικές σκηνές προβάλλονται για πρώτη φορά και είναι μικρό μόνο μέρος των ντοκουμέντων που περιέχονται στην ταινία «ΜΝΗΜΕΣ», η οποία την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους. 
 
Το 80% του υλικού της προβάλλεται για πρώτη φορά. Η άφιξη του Ζαχαριάδη στην Αθήνα και ο μεγαλειώδης εορτασμός των 4 χρόνων του ΕΑΜ στο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι ανηλεείς βομβαρδισμοί της Αθήνας από τους Άγγλους (ούτε οι Γερμανοί δεν την βομβάρδισαν), τα έκτακτα στρατοδικεία που καταδίκαζαν στο πόδι τους αγωνιστές σε θάνατο κατά εκατοντάδες εξωθώντας προς τον εμφύλιο...
 
Ο Νίκος Καβουκίδης εξιστορεί πώς ο Φίνος του έδωσε μεγάλο μέρος του υλικού, σε εύφλεκτο αρνητικό, ντοκουμέντα τραβηγμένα από πρωτοπόρους, τολμηρούς οπερατέρ και πώς συμπλήρωσε το υλικό του από άλλες πηγές (Πολεμικό Μουσείο, Ρωσία κ.ά.). 
 
«Χρόνια ολόκληρα πάλευα, να το διασώσω, να το μεταγράψω, να το ξεχωρίσω. Και μετά να προσθέσω τον ήχο, που είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία σε μια ταινία, μαζί με τον συνεργάτη μου τον Γιάννη Τσιολάκη. Δεν υπάρχει κλασσική αφήγηση. Υπάρχουν στίχοι και κείμενα των μεγάλων ποιητών μας και ορισμένα πεζά. Και τα διαβάζουν υπέροχοι καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Σοφία Ρούμπου. Όπως ο Μίκης έβαλε μουσική στους στίχους του Ρίτσου, του Ελύτη και του Σεφέρη, εγώ τους έβαλα εικόνα...».
 
Γιατί έκανε αυτή την ταινία; Γιατί μπήκε σ' αυτή την περιπέτεια;
 
«Είμαι Κοκκινιώτης, Μικρασιάτης και Αριστερός. Γι' αυτό έκανα την ταινία. Για να δείξω, κυρίως στους νέους ανθρώπους, μέσα από ντοκουμέντα που δεν διαψεύδονται, την πραγματική Ιστορία. Το έπος, το ανείπωτο μεγαλείο της Αντίστασης και την τραγωδία του Εμφυλίου, των διώξεων, των εκτελέσεων, του ζόφου που ακολούθησε».
 
 
* Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Κόκκινου.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)