to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 23.11.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Το πρόγραμμα της ΝΔ συναγωνίζεται σε ακρότητα το πρόγραμμα του ΔΝΤ

«Το πραγματικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δεν μπορεί να μιλήσει προγραμματικά, γιατί σε μία σειρά από θέσεις το πρόγραμμά της συναγωνίζεται σε ακρότητα το πρόγραμμα του ΔΝΤ», υπογράμμισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως «πολύ δύσκολα θα πείσει κάποιον από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τους ανέργους η ρητορική της ΝΔ».


Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα «αποκαλυπτική για μία σειρά από επιχειρήματα που έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως «αντικειμενικά φαίνεται, και με τον χθεσινό νόμο, ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής» και «όποιος μιλάει για 4ο μνημόνιο, για συνέχιση αυτού του κύκλου αντικειμενικά δεν μπορεί να κατανοήσει ή μάλλον για προεκλογικούς και πολιτικούς λόγους δεν θέλει να κατανοήσει ότι έχουμε αλλάξει σελίδα».

Παράλληλα, σημείωσε πως «ένα από τα πιο καυτά θέματα του δημόσιου διαλόγου ήταν συνεχώς το ζήτημα κοινωνικής ασφάλισης και διαρκώς τα νέα για την κοινωνική ασφάλιση εμφανιζόντουσαν ως νέα καταστροφής» και «αυτό το οποίο έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα είναι ότι έχουμε κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όχι για μία κυβέρνηση, αλλά για την ίδια την χώρα» και για τον λόγο αυτόν «θα μπορούμε την επόμενη περίοδο διαρκώς να προχωράμε σε θετικές κινήσεις», όπως η μείωση των εισφορών, η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και η αύξηση των συντάξεων για αρκετές χιλιάδες συνταξιούχους.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για «υπερπλεονάσματα» ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως «αν κάποιος στοιχειωδώς προσεκτικά κοιτάξει τι πλεονάσματα για την περίοδο 2015-2018 είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση θα δει ότι μόνο μέσα σε αυτήν την τετραετία, τα πλεονάσματα που εμείς υποχρεωθήκαμε να πιάσουμε είναι 20 δις λιγότερα από αυτά που είχαν υπογραφεί». Επίσης, στο κομμάτι του ασφαλιστικού και τα περί υπέρογκων οφειλών, τόνισε πως «πλέον φαίνεται ότι έχει καταρρεύσει κι αυτή» η συζήτηση, καθώς όπως σημείωσε «μόνο από τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς, από το 1,5 εκατομμύριο το 1,25 εκατομμύριο πληρώνουν λιγότερα από ό,τι πλήρωναν με το προηγούμενο σύστημα οφειλών».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση στο ζήτημα της ανεργίας, ο κ. Ηλιόπουλος  κατηγόρησε τη ΝΔ για «λαθροχειρία» καθώς «χρησιμοποίησε μονόπλευρα τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ», προβάλλοντας μόνο ότι για τον Οκτώβριο οι αποχωρήσεις και οι απολύσεις ήταν πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις «κάτι που είναι φυσιολογικό για λόγους εποχικότητας» και όχι ότι μέσα στο 1ο δεκάμηνο του 2018 έχουμε περισσότερες 168.000 θέσεις εργασίας «που συνεχίζει να είναι καλύτερη επίδοση των τελευταίων 17 χρόνων». Πρόσθεσε δε πως πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί το ετήσιο τεύχος του πληροφοριακούς συστήματος και σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2014, «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας που θα έχουν δημιουργηθεί αυτά τα 4 χρόνια θα προσεγγίζουν ή θα ξεπερνούν τις 400.000 στον ιδιωτικό τομέα» και ότι «στις νέες θέσεις η αναλογία πλήρους και μερικής απασχόλησης παραμένει στο 70-30 και όχι στα νούμερα που προσπαθεί να ισχυριστεί η ΝΔ».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για τους μισθούς, υπογράμμισε πως «στην πραγματικότητα η ΝΔ διαφημίζει το αποτέλεσμα της πολιτικής της. Όταν λέει ότι 1 στους 3 εργαζόμενους παίρνει μισθό κάτω των 500 ευρώ, στην πραγματικότητα διαφημίζει το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης  αντιμεταρρύθμισης που έκανε με τη μείωση του κατώτατου μισθού 23% και 32% για τους νέους μέσα σε ένα βράδυ, με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων». «Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,  η αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται, η κατάργηση του υποκατατώτατου είναι η δική μας απάντηση και σε αυτό το ερώτημα για τα ζητήματα της αγοράς εργασίας», συμπλήρωσε.

Ακούστε τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)