to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Φίλης: Πήραμε την κυβέρνηση, όχι την εξουσία, Αν. Καββαδία: Συμμετοχή και όχι ανάθεση

«Πήραμε την κυβέρνηση, όχι την εξουσία» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία τόνισε τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών κόντρα στην κυρίαρχη λογική της ανάθεσης που επικρατεί, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου με θέμα τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά.


Έντονος διάλογος και μεστός προβληματισμός σε μια συζήτηση που έθιξε τα καίρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης, της τακτικής της κυβέρνησης και έγινε ενημέρωση για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, και τα στοιχήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση της Αριστεράς όπως, το ζήτημα της διαπλοκής, των συμφερόντων, των ΜΜΕ αλλά και το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.  

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε ένας επί της ουσίας ανοιχτός πολιτικός διάλογος που δεν φοβήθηκε να εμβαθύνει ακόμα και σε θέματα «αγκάθια», ενώ έμφαση δόθηκε από τους ομιλητές στην προώθηση μιας νέας οργανωτικής λαϊκής ενότητας μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και κινημάτων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών ΠόρωνΑπόστολος Αλεξόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κορίνα ΒασιλοπούλουΣοφία Κορωναίου, καθώς και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου Λίτσα Γαλάνη.

Με κοινωνικό έλεγχο η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όχι συντεχνιακό, ή κομματικό

Τη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ, ως μάλιστα υπόδειγμα και για το τι δημόσιο θέλουμε ανέδειξαν και οι δύο βουλευτές. Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε για την ενίσχυση κα τη στήριξη που πρέπει να έχουν τα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, το Κόκκινο, η ΑΥΓΗ, το left.gr, γιατί πραγματικά, παρέχουν αξιόπιστη, πρωτογενή και πλήρη πληροφόρηση. «Δεν έχουμε ανάγκη ούτε από κομματικό ραδιόφωνο, κομματική εφημερίδα ή κομματική τηλεόραση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης τονίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα που αφορά την ΕΡΤ είναι να αποκτήσει κύρος στον κόσμο και αυτό επιτυγχάνεται διαφυλάσσοντας τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με κοινωνικό έλεγχο και όχι με βάση συντεχνιακό ή κομματικό.

«Η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι ορθώς ανοίγει η ΕΡΤ όταν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου». Οι απολυμένοι της ΕΡΤ είναι οι πρώτοι που επιστρέφουν στη δουλειά τους, οπότε τα παράπονα που ακούγονται είναι άδικα σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ και η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία τόνισε ότι είναι άδικη η κριτική που ακούγεται ότι η νέα ΕΡΤ θα είναι αντίγραφο της ΝΕΡΙΤ προσθέτοντας ότι δικαίωση για τους εργαζόμενους είναι ότι επιστρέφουν στις δουλειές τους. «Δεν θα είναι η βιτρίνα της ΕΡΤ, οι άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη ΝΕΡΙΤ», αλλά όπως δήλωσε «δεν είμαστε σαν τους άλλους για να διώξουμε ανθρώπους από τη δουλειά τους», το μείζον είναι ότι ανοίγει η ΕΡΤ σε πλήρη λειτουργία όλων των δομών της, τα κανάλια και η δορυφορική ΕΡΤ.

Ν. Φίλης: Έχουμε πάρει την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία

«Έχουμε πάρει την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία» δήλωσε ο Νίκος Φίλης εξηγώντας ότι είναι ιδιαίτερα προβληματικό ότι «το νευραλγικό κράτος δεν είναι φιλικό προς την κυβέρνηση». Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζει αργά, η καθημερινότητα για τους πολίτες είπε αναφέροντας το παράδειγμα της αδυναμίας άμεσης αλλαγής των διοικήσεων στα Ν/σ ή τις τράπεζες καθώς έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν οι κλάδοι της παιδείας και της υγείας ενώ απαιτείται η ενεργός δράση και συμμετοχή του κόσμου μπροστά στις μάχες που καλείται να δώσει η κυβέρνηση με τα μεγάλα συμφέροντα, τη διαπλοκή, τους λαθρέμπορους, τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε με έμφαση ότι αναμένεται πιο σκληρή η μάχη με τα συμφέροντα, παρά με την κ. Μέρκελ. Παράδειγμα οι αθλιότητες κατά του Κατρούγκαλου.

Εξήγησε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι συμβιβασμός που είχε ως στόχο, την ύπαρξη μιας νέας συμφωνίας, τον Ιούνιο που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους. Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη ρήξη με τους δανειστές και παρά την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που επιδιώκει τόνισε ότι ούτε οι άλλες χώρες «μας θέλουν, εκτός ευρώ» γιατί θα απολέσει μέρος της ισχύς της. Η πολιτική συμφωνία είναι προς όφελος όλων των πλευρών.  

Όταν η διαπραγμάτευση φεύγει από το πολιτικό επίπεδο και πηγαίνει στα τεχνικά κλιμάκια ή τον Σόιμπλε υπάρχουν πισωγυρίσματα γιατί αναιρούν την ύπαρξη της συμφωνίας. Το πλαίσιο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης περιγράφεται από 4 βασικά σημεία α) καμία μείωση συντάξεων, β) εργασιακά, γ) ΦΠΑ καμία αύξηση για τη λαϊκή κατανάλωση, δ) όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καμία εκχώρηση της κυριότητας της χώρας.

Αν. Καββαδία: Αν δεν σταθούν οι πολίτες αρωγοί το εγχείρημα θα μείνει μισό

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Αριστεράς και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που άμεσα παρενέβη για την ανακούφιση μεγάλης μερίδας των πολιτών τόσο με το νομοσχέδιο ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση καθώς και με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Έκρινε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ως τη «λιγότερο κακή» που θα μπορούσε να επιτευχθεί και επικεντρώνοντας στην πορεία της διαπραγμάτευσης υποστήριξε ότι τα εμπόδια που διαρκώς προτάσσουν οι εταίροι συναρτώνται όχι με το οικονομικό αλλά πρωτίστως με το , πολιτικό πλαίσιο και έχουν ως στόχο να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν τη γενέσει του με ανάλογες συνέπειες για το PODEMOS και το Σιν Φέιν. Η κυβέρνηση έχει ως πολιτική επιλογή μια "μετριοπαθή κυβερνητική τακτική" ενάντια σε μια σκληρή γραμμή των εταίρων που επιχειρούν με όχημα τον οικονομικό εκβιασμό να επιβάλλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές, όπως αποτυπώνονται στα σενάρια για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που διακινούνται. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τελεσίγραφα για νέα σκληρά μέτρα και αποσκοπεί σε μια λύση αμοιβαία επωφελή κάτι άλλωστε που φαντάζει πιο κοντά παρά ποτέ μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ.

Ανέδειξε τέλος, τη σημασία που έχει η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης από τη μεριά των πολιτών και η αντίσταση στη λογική της ανάθεσης που επικρατεί επισημαίνοντας ότι «αν δεν σταθούν οι πολίτες αρωγοί το εγχείρημα θα μείνει μισό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)