to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 26.02.2019

Πολιτική

Ν. Φίλης: Επιλογή στρατηγικού βάθους κι όχι εκλογικό τρικ η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου (βίντεο)

«Αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ο νεοφιλελευθερισμός που δημιούργησε κοινωνική απόγνωση και ο εθνικισμός που κόλλησε δίπλα λόγω του εθνικισμού. Στην Ευρώπη υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα γιατί υπήρξε ένα δημοκρατικό ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ».


Στην πρωτοβουλία Γέφυρα και τη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ ως ανάχωμα στο σκληρό νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά αναφέρθηκε ο βουλευτής Α’ Αθήνας και μέλος του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης χθες στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «υπάρχει μία κρίση του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη που δημιούργησε μεγάλες απογοητεύσεις σε μεγάλα τμήματα των κοινωνιών με την οικονομική πολιτική, ανέργους, υποαπασχολούμενους, φτωχούς εργαζόμενους, μια απόγνωση μεγάλη. Αυτή η απόγνωση μαζί με το προσφυγικό φτιάχνει ένα χαρμάνι σκληρού νεοφιλελευθερισμού και εθνικισμού. Οι αριστερές πολιτικές δεν κέρδισαν. Οι δεξιές πολιτικές κέρδισαν. Συγκρουστήκαμε και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ρωγμές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».

«Αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ο νεοφιλελευθερισμός που δημιούργησε κοινωνική απόγνωση και ο εθνικισμός που κόλλησε δίπλα λόγω του εθνικισμού. Στην Ευρώπη υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα γιατί υπήρξε ένα δημοκρατικό ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Μόνο η αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας μπορεί να αποτελέσει το αναγκαίο ανάχωμα στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο μέτωπο είναι αναγκαίο, για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απειλής. Το μέλλον αυτής της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά μπροστά».

Ειδικότερα για την Πρωτοβουλία «Γέφυρα» ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι: «Με το έργο της η κυβέρνηση χωρίς να πέφτει στην παγίδα οξύτητας που στήνει ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να δείξει τον κίνδυνο για τους πολίτες, εξ ου και η συγκρότηση ενός πόλου προοδευτικού μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντανακλά και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν πρέπει να μιλάμε με τρικ εκλογικά και με υπεραξίες εκλογικές. Είναι μια επιλογή στρατηγικού βάθους που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Οι διευρύνσεις δεν είναι θέμα ονομάτων αλλά θέμα προγραμμάτων».

Δεν υπάρχει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ο κ. Φίλης απαντώντας σε ερώτηση για το χθεσινό δημοσίευμα του BBC.

Επιπλέον ο κ. Φίλης απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε χθες η Ν.Δ. για τις εκλογές: «Κανένα θέμα αιφνιδιασμού στις εκλογές είπε ο κ. Φίλης καθώς ο νόμος είναι αυτός που ορίζει τις ημερομηνίες των εκλογών. Ο πρώτος γύρος είναι 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές και 2 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος».

Αναφορικά με την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μόνο προς τα πάνω όσο θέλεις πάει και όλες οι γυναίκες μπορεί να είναι υποψήφιες». Υποχρεωτικό είναι το μίνιμουμ στο 30% και από εκεί και πέρα κάθε κόμμα μπορεί να αποφασίσει το επιπλέον.

Ενώ χαρακτήρισε «όψιμη» την αυτοκριτική της Ν.Δ., για το σύστημα της άμεσης εκλογής των βουλευτών, της σταυροδοσίας διότι, όπως υπενθύμισε ο κ. Φίλης, καθιερώθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα στο σύστημα αυτό να το θέσει, αλλά παραμονή εκλογών δεν αλλάζουν αυτά τα θέματα.

Για το «μαύρο χρήμα» και τις καταγγελίες Tσουκάτου ο κ. Φίλης ανέφερε ότι:  «Ο κ. Τσουκάτος έδωσε την εξήγηση, τι σημαίνει να δίνεις την μάχη και με τα χρηματικά όπλα όχι με την έννοια της εξαγοράς ψήφων, αλλά ότι υπήρχε απλόχερη προπαγάνδα. Δεν υπέκλεψε αλλά έτσι δείχνει την κραταιά δύναμη ενός κόμματος εξουσίας με αδήλωτα μαύρα χρήματα».

«Υπήρξε καθαρό αποτέλεσμα με 73.000 ψήφους κέρδισε ο κ. Σημίτης αλλά παραμένει σήμερα το «βρώμικο» με τα 16 εκαυ. μαύρα χρήματα» είπε, ενώ υπενθύμισε και την κατάθεση του μακαρίτη Αριστείδη Αλαφούζου σε συμβολαιογράφο, για χρήματα που έδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Kατ. Μπρ. - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)