to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 10.12.2019

Πολιτική

«Σύμπνοια» στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Στον ΟΗΕ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων

Διατηρεί την αντιπαράθεση με την Ελλάδα ο Eρντογάν, χαρακτηρίζοντας «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από την Αθήνα και λέγοντας ότι η Ελλάδα «θα πληρώσει το τίμημα» - Επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της τουρκο-λυβικής "συμφωνίας", έστειλε ο Ν. Δένδιας - Γ. Κατρούγκαλος: Να αποκτήσει ξανά πυξίδα η εξωτερική πολιτική της χώρας


Την Τρίτη 10/12 συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα 9/12, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης – όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για την κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να τονιστεί ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα - δεν συμμορφωθούν. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών θα γίνει την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γ. Κατρούγκαλος: Να αποκτήσει ξανά πυξίδα η εξωτερική πολιτική της χώρας

Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (περισσότερα)

Στον ΟΗΕ οι ελληνικές θέσεις

Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

   Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

   Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

   Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

   Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

   Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματαμ ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλ. Χαρίτσης: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απαθής απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας»

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβοουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απαθής απέναντι στις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της, στην κυπριακή ΑΟΖ και την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποίησε τα διεθνή φόρα και προέβη σε πολυμερείς συμφωνίες για τη δημιουργία συμμαχιών». «Η Συμφωνία των Πρεσπών» υπενθύμισε «εκτός από τα υπόλοιπα θετικά της στοιχεία, εμπόδισε τη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε μία τεχνητή επίδειξη πυγμής για να καλύψει την έλλειψη σοβαρής διπλωματικής δουλειάς τους τελευταίους μήνες». Και συνέχισε: «οι σπασμωδικές ενέργειες που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο, δεν καλύπτουν το έλλειμμα σοβαρής προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, στρατηγική αλλά και επίσημη ενημέρωση των κομμάτων και του λαού, κάτι που περιμένουμε να γίνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής”.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο, τα σύνορα, το έδαφος και την ΑΟΖ της

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Στην αντίπερα όχθη, ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να τοποθετούνται σε υψηλούς τόνους αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η χώρα του δείχνει «στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας». Συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, οι επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ είναι «μη νόμιμες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του στην Άγκυρα.

 (ο χάρτης που παρουσιάζει η Τουρκία στο πλαίσιο του MoU με την Λιβύη)

Πτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Ρω

Στο μεταξύ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε το πρωί της Τρίτης πάνω από τη Ρω. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, «2 τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, στις 10:35 και στις 10:37 το πρωί πέταξαν πάνω από το ακριτικό νησί, στα  16.500 και 16.000 πόδια, αντίστοιχα. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Έξω από την κομματική αντιπαράθεση τα εθνικά θέματα, αλλά απαιτείται στοιχειώδης υπευθυνότητα

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου απορρίπτει πλήρως το μνημόνιο Τουρκίας με τη Λιβύη

Τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.

   «Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

   Και καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ: «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Η επιστολή προέδρου Λιβυκής Βουλής σε ΟΗΕ: Ανυπόστατη η συμφωνία με Τουρκία

Στο μεταξύ, άκυρη θεωρεί τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ζητά να μην αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη εν λόγω επιστολή, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο κ. Αΐσα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης είναι άκυρο και καλεί τον ΟΗΕ να το κρίνει ως «ανύποστατο».

Ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Πέμπτη, υποστηρίζει πως οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα για να οριοθετήσουν, συνεπώς το επίμαχο κείμενο παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς  αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην επιστολή του.

Ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα υπογραμμίζει επίσης ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ, αποτελεί «παράνομη οντότητα», εφόσον ουδέποτε έχουν ορκιστεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υιοθετώντας ουσιαστικά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι στη Λιβύη δεν υπάρχει συμβαλλόμενο μέρος με τη νομιμοποίηση για την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με τη μορφή μνημονίου κατανόησης.

«Βάσει των διατάξεων της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας είναι παράνομη και παράτυπη. Το μόνο νόμιμο σώμα στο κράτος της Λιβύης είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

«Μνημόνια κατανόησης/συνεργασίας που συνάπτουν εκτελεστικές εξουσίες κρατών και που δεν απαιτούν επικύρωση από τα νομοθετικά σώματα θα πρέπει να ευρίσκονται εντός ορίων απλής συνεργασίας, η οποία δεν θα συνεπάγεται υποχρεώσεις που θα προκαλούν τριγμούς στην οικονομία των εν λόγω χωρών ή θα επαπειλούν την ασφάλειά τους ή θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική τους κυριαρχία» προσθέτει ο κ.Αΐσα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Σοβαρή ανησυχία»

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοσέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση των 28 ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές. «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)