to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μυτιλήνη: Συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο Σαν Ιν Καιγκαν από την Ιαπωνία

Η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων Λέσβου και Σαν Ιν Καιγκαν από την Ιαπωνία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από το Ιαπωνικό Γεωπάρκο στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος.


Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα δύο Γεωπάρκα να υλοποιήσουν τις παρακάτω δράσεις:

1. Παρουσίαση των δύο Γεωπάρκων στα αντίστοιχα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και δημιουργία ενημερωτικών εντύπων στις δύο γλώσσες.

2. Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών με θέμα την αξιοποίηση της εμπειρίας διαχείρισης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς.

3. Ενίσχυση δράσεων συνεργασίας σχολείων και ανταλλαγής επισκέψεων.

4. Προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Πανεπιστημίων Χιόγκο και Τοτότι.

Η αντιπροσωπεία από το Ιαπωνικό Γεωπάρκο επισκέφθηκε αρχικά το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου περιηγήθηκαν από τους καθηγητές Νίκο Ζούρο και Νίκο Σουλακέλλη στην έκθεση Χαρτογραφικών Εφαρμογών αφιερωμένη στους Γεώτοπους της Λέσβου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Χαρτογραφίας όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη για τα αποτελέσματα των χαρτογραφικών εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε επίδειξη των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Χαρτογραφίας. Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία είχε την ευκαιρία στη συνέχεια να συμμετάσχει σε δράση εικονικής πραγματικότητας για γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Ειδική συνάντηση οργανώθηκε για την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο Γεωπάρκων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντίστοιχα σχολεία από το Ιαπωνικό Γεωπάρκο αλλά και η οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων από τη Ιαπωνία στη Λέσβο.

Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτη Βατή. Η κυρία Βατή αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου Σαν Ιν Καιγκαν και την περαιτέρω συνέχισή της. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους για το νησί της Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον τομέα της γεωθερμίας και τους τρόπους που μπορεί να επιτευχτεί ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων για την ανάπτυξη του θερμαλιστικού τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η διευθύντρια του Γεωπάρκου Σαν Ιν Καιγκαν ενημέρωσε για τις δράσεις τους για προβολή της Λέσβου στην τουριστική έκθεση Expo Japan, τις δράσεις προβολής των μονοπατιών της Λέσβου αλλά κατά έντυπα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει, μεταφράσει στην Ιαπωνική γλώσσα και διανέμουν στην Ιαπωνία με στόχο την προβολή της Λέσβου.

Η Ιαπωνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και τους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Λέσβου.

Αρχικά τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Κίνα επισκέφτηκαν τις Θερμές Πηγές Θέρμα όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον υγρότοπο Καλλονής όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις παρατήρησης πουλιών, τα σπάνια και μεταναστευτικά πουλιά και την προσέλκυση τουριστών. Στην συνέχεια με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού συμμετείχαν σε δράση παρατήρησης πουλιών.

Ακολούθησε επίσκεψη στις θέσεις ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου ενημερώθηκαν για τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.

Εξαιρετικά ενθουσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψή τους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας και να γνωρίσουν τα εκτελούμενα έργα.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία, τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη μετατροπή του Μουσείου σε ενεργειακά αυτόνομο Μουσείο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υποδομές του Μουσείου που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως η σεισμική τράπεζα και το τρισδιάστατο παιχνίδι του γεωλογικού χρόνου. Στο Μουσείο ενημερώθηκαν επίσης από τους συντηρητές του Μουσείου για τη μεθοδολογία συντήρησης και προστασίας των απολιθωμάτων και περιηγήθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων του Μουσείου. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου για προβολή των παραδοσιακών προϊόντων των αγροτουριστικών συνεταιρισμών γυναικών της Λέσβου και των τοπικών παραγωγών της Λέσβου καθώς και τις δράσεις γευσιγνωσίας που υλοποιούνται στο Μουσείο.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους οι Ιάπωνες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στους τομείς της διαχείρισης, ανάδειξης, προστασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου. Επίσης, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ενεργά τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο Γεωπάρκα της Λέσβου και της Ιαπωνίας και ανέφεραν ότι προγραμματίζουν νέα επίσκεψη στη Λέσβο με τη συμμετοχή σχολείων από την Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)