to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 04.09.2022

Πολιτική

«Παράθυρο» για νέο «χέρι» στον εκλογικό νόμο αφήνει ξανά ο Οικονόμου

Το ενδεχόμενο να γίνει νέα τροποποίηση στον εκλογικό νόμο άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.


Συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει ανάψει ήδη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με πληθώρα δηλώσεων αλλά και διαρροών στον τύπο να κάνουν κάθε μέρα την εμφάνισή τους, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών (κυριακάτικων) πρωτοσέλιδων.

Επίσημα, ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το σενάριο νέων αλλαγών στον νόμο, όμως σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου άφησε να ξανά εννοηθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επαναφέροντας μάλιστα το μπόνους των 50 εδρών.

«Η ανάγκη της σταθερότητας προβάλει τώρα πολύ πιο έντονη και επιτακτική από ό,τι προηγουμένως»

Ολόκληρη η απάντηση: «Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας και μέσα στους κλυδωνισμούς που βλέπουμε να υφίστανται οι κυβερνήσεις σε άλλες ισχυρές χώρες αντιλαμβανόμαστε ακόμη περισσότερο την αξία μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας στιβαρής διακυβέρνησης, μιας αποτελεσματικής και επαγγελματικής διαχείρισης των προβλημάτων, ανέφερε αρχικά.

Επικαλούμενος την ανάγκη για σταθερότητα, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τον κόσμο καθαρή εντολή να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε. Όμως υπάρχουν δύο πράγματα: πρώτον η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική και πιο επιτακτική απ' ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς. Εξαιτίας του γεγονότος ότι κλυδωνίζεται ο κόσμος γύρω μας, ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες, ότι απειλείται για πρώτη φορά μεταπολεμικά με φοβερή έλλειψη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας της ενέργειας στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Άρα η σταθερότητα είναι απολύτως επιτακτική.

Υπάρχει και κάτι άλλο: ακούω δεξιά κι αριστερά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τελείωσε ο Μητσοτάκης, καταρρέει η κυβέρνηση, απώλεσε την εμπιστοσύνης της,… Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 9 μονάδες διαφορά τώρα πώς καταρρέει κάποιος αυτό είναι μια άλλης τάξης υπόθεση. Αφού λοιπόν εμείς καταρρέουμε και δεν θα είμαστε πρώτοι, αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας πολύ σταθερής ουσιαστικής διακυβέρνησης, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι; Άρα εδώ ή κοροϊδεύουν τον κόσμο και υποκρίνονται και ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κοινωνία να εμπιστευτεί κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και της διαχείρισης στους ταραγμένους καιρούς που είμαστε ή διαφορετικά προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σύγχυση για να διατηρήσουν την πιθανότητα ακυβερνησίας, αστάθειας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς τίποτα από τα δύο δεν θα γίνει. Οι πολίτες στο τέλος της μέρας θα αποφασίσουν με βάση το πώς πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα στις συνθήκες τις πολύ ιδιαίτερες, τις πολύ δύσκολες που ζούμε στις μέρες μας».

Το σχετικό απόσπασμα μετά το 12:20 (δημοσιογραφική ερώτηση) και 14:00 (απάντηση Οικονόμου):

Στη ΝΔ συζητάνε πάλι αλλαγή του εκλογικού νόμου

Πρόσφατο ρεπορτάζ παρατηρούσε το δείλό, εκ νέου άνοιγμα της συζήτησης από γαλάζια στελέχη, τα οποία με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, «βλέπουν» αναζωπύρωση της σχετικής συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος, την οποία πάντως έχει αποκλείσει δημοσίως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:

Για τη συζήτηση αυτή ρωτήθηκε η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία καταρχάς υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού, που έχει πει ευθέως ότι δε συζητά αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά πρόσθεσε:

«Αυτό είναι ένα θέμα, που είναι αλήθεια ότι απασχολεί, με την έννοια ότι ένας βασικός στόχος και αδυναμία σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας που απειλεί τον τόπο».

Η Ντ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε συνεπώς ότι στην ΚΟ της ΝΔ συζητείται ξανά το σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου και μάλιστα ανέφερε ότι: «Έχοντας δει τι συμβαίνει στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι - η Ιταλία δέχεται τεράστια επίθεση στα ομόλογά της από τις αγορές – είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους στην ΚΟ».

Πρόσθεσε πάντως ότι: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».

Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου πρωτίστως θα εξυπηρετούσε τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά παραδέχθηκε ότι από εκεί και πέρα θα εξυπηρετούσε και το όποιο πρώτο κόμμα.

«Ο εκλογικός νόμος με το 50 μπόνους δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ μεγάλες. Αυτό συζητείται σε όλα τα πηγαδάκια», δήλωσε και κατέληξε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται. Εάν πάρει κάποια απόφαση, όταν την πάρει, θα το μάθουμε κι εμείς».

Χαρακόπουλος: Η αλαζονική στάση Ανδρουλάκη επιβάλλει επαναφορά στον νόμο Παυλόπουλου

Σημειωτέον ότι η Ντ. Μπακογιάννη προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, κληθείσα να σχολιάσει όσα είχε πει νωρίτερα το πρωί στο Κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει κυβερνησιμότητα, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σταθερές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο κ.Χαρακόπουλος μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ μάλιστα αποκάλυψε γλαφυρά το σκεπτικό πίσω από αυτή τη συζήτηση, λέγοντας: «Εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μειώσαμε το μπόνους που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Νομίζω, όμως, ότι από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, παρ’ ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης με κυβέρνηση της ΝΔ, ότι η ΝΔ έχει ισχυρότατο προβάδισμα κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά και από όλη αυτήν την αρνητική επικαιρότητα, έδειξαν ότι έχει προβάδισμα από 6,5 έως 8,5%-, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε υποστηρίζοντας ότι: “Την πρόκληση του εκλογικού νόμου πρέπει να την δεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υποστηρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει λόγο να μην θέλει μια καθαρή λύση, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.
Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Τι έχει δηλώσει όμως για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης; Ο πρωθυπουργός όταν είχε ερωτηθεί εάν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: “Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;”

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37% - 38%, ενώ με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35%.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει πως: “Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι» ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.”

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να αφοπλίσει τη βόμβα της απλής αναλογικής, καθώς για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Με 151 όμως θα μπορούσε, εάν ήθελε, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή για τις δεύτερες από τις αναμενόμενες διπλές κάλπες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)