to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 13.12.2023

Διεθνή

Μπλόκο Ουγγαρίας στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Ναι από Ισπανία και Σλοβακία

Η Ουγγαρία θα εμμείνει στη στάση της ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει αντ’ αυτού να θέσει στόχο μια στρατηγική εταιρική σχέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη στην τοπική ιστοσελίδα Mandiner που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.


Επανέλαβε επίσης ότι το θέμα θα πρέπει να βγει από την ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα καθώς η Ουγγαρία δεν θα εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Η ΕΕ ετοιμάζεται να κάνει ένα τρομερό λάθος και πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό ακόμα κι αν τα 26 (μέλη) θέλουν να κάνουν το λάθος», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη. «Εάν θέλουμε να δώσουμε στήριξη στην Ουκρανία, ένα γεωστρατηγικό μήνυμα, αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε, αλλά αυτό δεν είναι ένταξη».

Η Σλοβακία είναι έτοιμη να στηρίξει την έναρξη των ενταξιακών συνομλιών με την Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Η Σλοβακία είναι έτοιμη να στηρίξει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η Σλοβακία είναι επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία από την ΕΕ ή από χώρες της ΕΕ διμερώς, εάν δεν υπάρξει ομοφωνία εντός της ΕΕ, εφόσον ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα της Σλοβακίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ελπίζει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ελπίζει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία πριν από το τέλος της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 31 Δεκεμβρίου.

«Εγκαινίασα την ισπανική προεδρία με ένα ταξίδι στο Κίεβο και ελπίζω να την κλείσω με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τώρα που είναι γνωστή η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 8 Νοεμβρίου, η Κομισιόν πρότεινε να προσκληθεί το Κίεβο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόλις εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απομένουν και αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, την εισαγωγή νομοθεσίας για το λόμπινγκ ευθυγραμμισμένης με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και την ενίσχυση των εγγυήσεων για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Ηρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση να ανοίξει τις πόρτες της και να εντάξει την Ουκρανία, όπως και την Μολδαβία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Κιέβου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία συγκρουσιακή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)