to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 01.03.2018

Κοινωνία

Μπαράζ αντιδράσεων για τον Γιαγτζόγλου

Κλιμακώνονται οι δράσεις αντιεξουσιαστών σε όλη τη χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας και δίψας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος από χθες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρισας.


(η φωτογραφία από την πρόσφατη κατάληψη στην «Αυγή»)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Ντ. Γιαγτζόγλου - Τι δηλώνει ο δικηγόρος του

Δυσαρέσκεια Τόσκα για τα τελευταία γεγονότα και νέο επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ.

Στην κατάληψη του κτιρίου, επί της Οδού Εγνατίας, που στεγάζει τη Σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ προχώρησε το μεσημέρι της Πέμτης 1/3 ομάδα ατόμων, προερχόμενων από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον προφυλακισμένο -για τις κατηγορίες, που αφορούν την αποστολή τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους- Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ολιγομελή ομάδα, που ανάρτησε πανό έξω από την είσοδο του κτιρίου. Σε ανακοίνωση, εξάλλου, που αναρτήθηκε σε ιστότοπο, ο οποίος εκφράζει τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προβάλλεται το αίτημα για επαναφορά του κρατουμένου -και απεργού πείνας- στις φυλακές Κορυδαλλού. Επίσης, απευθύνεται πρόσκληση για συνέλευση κατάληψης στη 1μ.μ. και για "συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιαγτζόγλου" στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα.

(η φωτογραφία από την κατάληψη στη σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου)

Παράλληλα, σε κατάληψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο προχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης αλληλέγγυοι στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου οι καταληψίες αναφέρουν ότι ο Γιαγτζόγλου την Τετάρτη «μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε στις φυλακές Λάρισας, όπου και κρατείται. Ο Ντίνος διανύει την 8η ημέρα απεργίας πείνας και 4η ημέρα δίψας με αίτημα την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού» και προειδοποιούν πως αν το αίτημα δεν γίνει δεκτό θα κλιμακώσουν τις ενέργειες τους. Την ανάρτηση υπογράφουν ως «Συνέλευση κατειλημμένου Θόλου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» και καλούν «τον αλληλέγγυο κόσμο και συντρόφους στην κατάληψη του Θόλου, να συντονίσουμε τις περαιτέρω δράσεις και κινήσεις μας για το επόμενο 24ωρο».

Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στις κλιμακούμενες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών (σ.σ.: κατάληψη στην Πρυτανεία αλλά και στην εφημερίδα «Αυγή», επιθέσεις σε καταστήματα στην Ερμού κ.α.). Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βράδυ υπήρξε μπαράζ επιθέσεων, για τις οποίες οι αρχές εκτιμούν ότι συνδέονται με τον Κων/νο Γιαγτζόγλου, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, δέχθηκε επίθεση με μολότοφ από νεαρά άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Από την επίθεση δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ προσήχθη ένα άτομο, το οποίο αργότερα αφέθηκε ελεύθερο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν «Αναρχικοί-ές» με ανάρτησή τους σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, με την οποία απειλούν με νέο κύμα επιθέσεων.

Τελευταίο περιστατικό ήταν η επίθεση αγνώστων λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή, όπου σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Είχε προηγηθεί επίθεση με πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ στα δικαστήρια της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να σπάσουν όλα τα τζάμια της κεντρικής εισόδου του κτιρίου.

Ενάντια στις επιθέσεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε κρατικούς στόχους και εμπορικά καταστήματα τάσσεται την ίδια στιγμή ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γνωστός ως «Κάιν», ο οποίος δηλώνει «μεμονωμένο άτομο από το Ελευθεριακό Κίνημα». Ο Κάιν εκτιμά ότι «ο αναρχισμός δεν εκφράζεται με αυτές τις πρακτικές» ενώ «διευρύνεται στο δημόσιο χώρο και όχι μόνο ο αποκλεισμός και η οργή εναντίον των αναρχικών αλλά και το αίτημα του κρατούμενου απεργού συναντά την συλλογική αδιαφορία και απόρριψη».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ, efsyn.gr, documentonews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)