to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 07.02.2017

Πολιτική

Α. Μπαλωμενάκης: Η ίδια η ΝΔ θα έπρεπε να θέσει το θέμα για το πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη

"Η ίδια η ΝΔ δια του εκπροσώπου της, θα έπρεπε να το θέσει το θέμα αυτό, προκειμένου να αποδείξει ότι ο αρχηγός της νομίμως ενήργησε", είπε στο Πρακτορείο 104,9 fm, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης, αναφερόμενος στο ερώτημα που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναφορικά με το "πόθεν έσχες" του Κυριάκου Μητσοτάκη.


   Ο κ. Μπαλωμενάκης, διευκρίνισε ότι η δική του παρέμβαση έγινε "με τη μορφή ερωτήματος" και με αφορμή δημοσιεύματα, "θεσμικά, ορθά, έχω την εντύπωση και μετριοπαθώς" και "εκεί που έπρεπε", δηλαδή στην επιτροπή για το "πόθεν έσχες" της Βουλής (Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης) της οποίας είναι μέλος και πρόσθεσε: "Ο γενικός κανόνας είναι ότι υποβάλλεται, υποβάλλονται οι δηλώσεις (πόθεν έσχες) και των συζύγων, αυτό είναι ο κανόνας και αυτό λέει και ο νόμος. Τώρα, εάν - λέει πάλι ο νόμος - δεν υποβληθεί, υπάρχει κάποιος νόμιμος λόγος. Το ερώτημα είναι η μη υποβολή, λόγω απλής διαστάσεως, αποτελεί νόμιμο λόγο, ή όχι. Γιατί το διαζύγιο, αν υπήρχε διαζύγιο, αναμφισβήτητα δεν έχεις υποχρέωση, αλλά η απλή δήλωση περί διαστάσεως αποτελεί νόμιμο λόγο; αυτό το ερώτημα τέθηκε", είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, και συνέχισε: "Δεν έχει σκανδαλοθηρικό περιεχόμενο, ή διάσταση αυτό. Απλώς νομίζω ότι έπρεπε να τεθεί εκεί πέρα ακριβώς, αν θέλετε, πιο πομπωδώς να το πούμε, η ίδια η ΝΔ δια του εκπροσώπου της θα έπρεπε να το θέσει το θέμα αυτό, προκειμένου να αποδείξει ο αρχηγός ότι νομίμως ενήργησε... εν πάση περιπτώσει το θέμα θα λυθεί εντός των προσεχών συνεδριάσεων υποθέτω...".

   Ο κ. Μπαλωμενάκης, επεσήμανε, ακόμα, ότι ότι "ο σάλος δε δικαιολογείται", ότι τον ίδιο δεν τον εκφράζει "κανενός είδους σκανδαλολογία" και τόνισε: "Ερώτησα, δηλαδή, την κυρία πρόεδρο εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, ένα είναι πολύ βασικό αυτό, θεσμικά. Και δεύτερον αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα , εάν θεωρείται σωστό, σωστό τρόπο υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες ενός πολιτικού, να μην υποβάλλει της γυναίκας του. Τίποτα παραπάνω, έτσι ουδέτερα και πολύ προσεκτικά, δεν είχε δηλαδή ούτε μομφή, ούτε αιχμή εκ προοιμίου, διότι πρέπει κανείς να εξερευνήσει αν το δημοσίευμα είναι αληθές ή όχι".

   Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι ήταν ο σωστός τρόπος και χώρος να διατυπωθεί το ερώτημα, καθώς η επιτροπή έχει αναμορφωθεί με την πλειοψηφία της να αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και άλλους λειτουργούς και "είναι θεσμικά ανεξάρτητη, ουδέτερη, έγκυρη", καθώς σε αυτή συμμετέχουν "μόνο δύο βουλευτές, ένας από το πρώτο και ένας από το δεύτερο κόμμα".

   "Η επιτροπή καταρχήν σε πρώτο λόγο και σε πρώτο χρόνο είναι αρμόδια να αποφασίσει. Πρέπει να σας πω όμως κάτι πολύ σημαντικό. Η επιτροπή έχει αναμορφωθεί δεν αποτελείται από βουλευτές πια κατά πλειοψηφία. Σ αυτήν συμμετέχουν μόνο δύο βουλευτές, ένας από το πρώτο και ένας από το δεύτερο κόμμα και προεδρεύεται από τον εκπρόσωπο του πρώτου κόμματος. Αποτελείται λοιπόν από ανωτάτους δικαστικούς, από τον πρόεδρο της αρχής του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, από τον συνήγορο του πολίτη, από ορκωτούς λογιστές, από συμβούλους επικρατείας, Αρεοπαγίτες, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια επιτροπή η οποία είναι θεσμικά ανεξάρτητη, ουδέτερη, έγκυρη κλπ. Δεν υπήρχε λοιπόν καλύτερος τόπος και χρόνος να τεθεί αυτό το απλό ερώτημα", ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: "Υπάρχει συνέχεια στην επιτροπή και θα τεθεί προφανώς θα εξεταστούν τα αρχεία και θα δοθεί μια απάντηση θεσμικά υπεύθυνη".

   Στην ίδια εκπομπή, "Δύο στις Δώδεκα", αναφερόμενος στο θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε: "ήταν ένας αντικομφορμιστής εξέφρασε ένα ολόκληρο πνεύμα αμφισβήτησης". "Μόνο λύπη προκαλεί αυτή η είδηση", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ο Λ. Κηλαηδόνης εξέφραζε "ένα κόσμο ο οποίος είχε και δυναμισμό και κοινωνικότητα και αμφισβήτηση του κομφορμισμού".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)