to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 20.09.2022

Πολιτική

Το μπαλάκι στον Μητσοτάκη πετάει ο «ανέλεγκτος» Δεμίρης: Μπορεί να άρει το απόρρητο, αλλά δεν θα έπρεπε

Το γεγονός ότι βάσει του νόμου ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, επιβεβαίωσε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταθέτοντας (20/9) στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές


[Θεμιστοκλής Δεμίρης  EUROKINISSI]

Το γεγονός ότι βάσει του νόμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, επιβεβαίωσε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.

Ο κ. Δεμίρης ωστόσο δήλωσε επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ότι δεν είναι σίγουρος πως η άρση του απορρήτου θα ήταν χρήσιμη σε μία υπηρεσία, που από τη φύση της – όπως επικαλέστηκε - χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς από το 2019 είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και έχει τη δυνατότητα αυτή από το νόμο.

Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να άρει το απόρρητο επικαλούμενη την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ΕΥΠ. “Δεν θα κάνουμε την ΕΥΠ φύλλο και φτερό” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης υποστήριξε επίσης στην εξεταστική επιτροπή ότι η νόμιμη διαδιασία για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ.Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Δεν πήρε όμως θέση για την ουσία της υπόθεσης αυτής ή οποιασδήποτε άλλης, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται από το καθήκον της εχεμύθειας. Επικαλέστηκε δε ότι υπάρχει τριπλό φίλτρο ελέγχου της δράσης της ΕΥΠ: Εισαγγελέας, ΑΔΑΕ και Επιτροπή Θεσμών, ενώ δηλωσε ότι η Υπηρεσία δε χρησιμοποιεί το Predator.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι η καταστροφή των ψηφιακών αρχείων είναι μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως είχαν επικαλεστεί και οι προκάτοχοι του. Δήλωσε όμως επίσης ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο ίδιος έχει διακοπεί η καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης επιβεβαίωσε ως εκ τούτου και ότι το έγχαρτο αρχείο δεν έχει καταστραφεί, από τη στιγμή που εκείνος σταμάτησε τη σχετική διαδικασία.

Ανέφερε επίσης ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δε συνεχίστηκε, καθώς υπήρξε σχετικό αίτημα της υπηρεσίας προς τον εισαγγελέα, ενώ δήλωσε ότι καθώς τα σχετικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην ΑΔΑΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μπορεί να απευθυνθεί στην Αρχή για να ενημερωθεί. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος θα ενημερώνει τον πρωθυπουργό, εάν προκύψει κάτι για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας στην εξεταστική, βουλευτής Β Πειραιώς της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, εκτίμησε ότι “Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ακόμη μία φορά η νομιμότητα όλων των διαδικασιών, που αφορούν τις επισυνδέσεις που έχουν προηγηθεί”.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ όχι μόνο κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο, αλλά έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι είναι «ανέλεγκτος».

Δεδομένου ότι έως και σήμερα όσοι προσήλθαν για να απαντήσουν σε ερωτήσεις είναι διοικητές της Υπηρεσίας και επικαλέστηκαν επίσης το απόρρητο αναφορικά με τις λειτουργίες της ΕΥΠ, προκειμένου να συμβάλουν στη συγκάλυψη του σκανδάλο για χάρη του Μεγάρου Μαξίμου, το ενδιαφέρον –κυρίως από πλευράς της αντιπολίτευσης– επικεντρώνεται στο πρόσωπο του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρ. Ράμμου (αναμένεται να καταθέσει μετά τον κ. Δεμίρη) και στα όσα θα πει ενώπιον της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν από έλεγχο τον οποίο πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ στον τηλεφωνικό πάροχο που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε πως τον κ. Ν. Ανδρουλάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ, με πρωτοβουλία της οποίας είχε κινηθεί η διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα προγραμματισμό, μετά τον κ. Ράμμο αναμένεται να κληθούν η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών Krikel και Intellexa, καθώς και ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν εκφράσει εντονότατη κριτική για το γεγονός ότι εξαρχής δεν έγιναν αποδεκτές δικές τους προτάσεις για κλήση συγκεκριμένων μαρτύρων, που την κατάθεσή τους θεωρούν απαραίτητη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να ζητήσει και την κλήση του βουλευτή του Χρ. Σπίρτζη, μετά την καταγγελία του περί και δικής του παρακολούθησης. Παραμένει αβέβαιο αν και αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό από τη «γαλάζια» πλειοψηφία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και στέλεχος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Στ. Πιτσιόρλας κατέθεσε μήνυση για «όσα είπε και έπραξε εναντίον μου», όπως ανέφερε, κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη.

Δ. Τζανακόπουλος: Πιστός στην κυβερνητική επιλογή ο κ. Δεμίρης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων

«Ο κ. Δεμίρης, ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, πιστός στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στη σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Εξεταστική Επιτροπή το απόρρητο και σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της μαρτυρίας του αλλά και σε ότι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Επιτροπή από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλει κανένα από τα έγγραφά που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή.

Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και, στην πραγματικότητα, αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)