to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 19.06.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Μουσείο Ακρόπολης, 6 χρόνια: Σαμοθράκη - Αθήνα, ένα μουσείο... δρόμος

Γενέθλια με "Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών"


Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική Περιφέρεια και αρχίζοντας από τη μυστηριακή Σαμοθράκη, το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινιάζει ανήμερα των γενεθλίων του, στις 20 Ιουνίου, την έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών». Ειδικά για τη βραδιά των γενεθλίων, μεθαύριο Σάββατο, η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

Για αύξηση 300.000 επισκεπτών, σε διάρκεια ενός χρόνου, από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής, διευκρινίζοντας ότι 170.000 ήταν παιδιά.

Στην έκθεση φιλοξενούνται συνολικά 252 εκθέματα από τη θέση Μικρό Βουνί (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές, μικροτεχνία), που συγκροτήθηκαν σε ομάδες με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του ιερού. Η έκθεση οργανώθηκε με θεατρικό τρόπο, βάση δύο κυκλικών κατασκευών του ιερού. Η πρώτη είναι ο θεατρικός κύκλος με αναβαθμούς για όρθιους θεατές, βωμό στο κέντρο και βάθρα αγαλμάτων στην περιφέρεια, από τα οποία σώθηκαν πολλές χάλκινες βλεφαρίδες. Εκεί βρέθηκε το χρυσό λιονταράκι περσικής προέλευσης που κοσμούσε κάποιο ρούχο ή αντικείμενο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μινωικές σφραγίδες και τα σφραγίσματα με παράσταση διπλού πέλεκυ και ψαριού που έχουν τα αντίστοιχά τους στην Κνωσό. Το δεύτερο κυκλικό κτήριο είναι η Θόλος της βασίλισσας Αρσινόης Β΄, από την οποία εκτίθενται ένα μεγάλο πεταλόσχημο κεραμίδι της κωνικής στέγης, σίμη με λεοντοκεφαλή και ανθεμωτή ακροκέραμος. Από την επίχωση του κτηρίου παρουσιάζονται αγγεία πότου, πιάτα φαγητού και λυχνάρια. Το Αρσινόειο χρησίμευε για επίσημες συγκεντρώσεις μυστών και θεωρών του καλοκαιρινού πανηγυριού στο ιερό των Μεγάλων Θεών. Μια δεύτερη ενότητα εκθεμάτων προέρχεται από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού που θεωρείται χώρος τελετουργίας και σχετίστηκε με δωρεά του Φιλίππου Β΄, που στα μυστήρια της Σαμοθράκης γνωρίστηκε με την Ολυμπιάδα. Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων σχετίζεται με το κτήριο που ονομάστηκε από τους ανασκαφείς Ιερόν και θεωρήθηκε ότι εκεί τελούνταν η τελευταία φάση της μυστικής λατρείας, η εποπτεία με την αποκάλυψη των ιερών συμβόλων. Η τελευταία μεγάλη ενότητα της έκθεσης έχει ευρήματα από τις νεκροπόλεις της Σαμοθράκης: σειρά μελανόμορφων αγγείων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται παναθηναϊκός αμφορέας του 525 π.Χ., πήλινα ειδώλια, ενώτια, δακτυλίδια και χρυσά ελάσματα.

Στην έκθεση, που οργανώθηκε από το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου, συνέβαλε ουσιαστικά η μακρόχρονη εμπειρία του Δημήτρη Μάτσα, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιολογικής του σταδιοδρομίας στη Σαμοθράκη. Στην αίθουσα που φιλοξενεί τα εκθέματα προβάλλεται βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γραβρά από εικόνες του φυσικού τοπίου του νησιού. Επιπλέον, παρουσιάζεται βίντεο που δημιούργησε ερασιτέχνης οπερατέρ από τη Σαμοθράκη, με τις «αρχαϊκές» σκηνές του νησιού να συνδυάζονται με τις αρχαιότητες.

Σημειώνεται πως την ημέρα των γενεθλίων του οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους. Την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με ανακοινώσεις από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη. Η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών» θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)