to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 24.08.2023

Διεθνή

Συντριβή αεροσκάφους Πριγκόζιν: Πρώτη δήλωση Πούτιν - Καταστροφή στον αέρα «μαρτυρούν» τα συντρίμμια - Αυτοσχέδια μνημεία στη Ρωσία

Νεκρός ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ισχυρίζονται ρωσικά μέσα. «Καμία ανάμιξη" με τον θάνατο Πριγκόζιν δηλώνει η Ουκρανία. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους διασκορπίσθηκαν σε μεγάλη απόσταση. Το Παρίσι κάνει λόγο για «εύλογες αμφιβολίες» αναφορικά με «τις συνθήκες» της αεροπορικής συντριβής. Η Wagner θα είναι πιο επικίνδυνη υπό τον έλεγχο του Πούτιν, εκτιμά ο Πολωνός πρωθυπουργός. "Δεν είναι τυχαίο" που "όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο" πίσω από τον πιθανολογούμενο θάνατο του Πριγκόζιν, δηλώνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Μπέρμποκ


Οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη την Πέμπτη ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες, στα ονόματα των οποίων περιλαμβάνεται αυτό του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στην περιοχή Τβερ και στο οποίο θεωρείται ότι επέβαινε ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, και το δεξί του χέρι, ο Ντμίτρι Ούτκιν, βρέθηκαν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Έτσι η άτρακτος και οι κινητήρες έπεσαν στην περιοχή του αγροτικού οικισμού Κουζένκινσκογε, ενώ το πτερύγιο της ουράς κοντά στον οικισμό Κουζένκινο. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων πτώσης είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καταστροφή του αεροσκάφους άρχισε ενώ βρισκόταν στον αέρα.

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Δεν είχαμε καμία ανάμιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται ποιος έχει σχέση με αυτό", τόνισε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

Τον Ιούνιο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε τεθεί επικεφαλής μιας εξέγερσης εναντίον του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους άνδρες του που κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία, πριν κατευθυνθούν προς τη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχε χαρακτηρίσει «προδότη», χωρίς να τον κατονομάσει. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε βάλει γρήγορα τέλος στην ανταρσία αυτή.

«Έκανε λάθη»: Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν για τον θάνατο του Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά για το αεροπορικό δυστύχημα, όπου ανάμεσα στους νεκρούς φέρεται να βρίσκεται και ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Βάγκνερ, ταλαντούχο επιχειρηματία. Υποσχέθηκε «έρευνα μέχρι τέλους» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

«Γνωρίζω τον Πριγκόζιν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε ο Πούτιν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Σε μια αναφορά του στην αποτυχημένη ανταρσία του Βάγκνερ τον Ιούνιο, ο Πούτιν τόνισε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με παράξενη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του, όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες». Αναλυτικά η δήλωση Πούτιν...

Η μετάδοση και ο σχολιασμός της δήλωσης Πούτιν από το BBC:

Αυτοσχέδια μνημεία για να θρηνήσουν τον Πριγκόζιν

Την ίδια ώρα, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ρώσους να δημιουργούν αυτοσχέδια μνημεία για τον Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, που ήταν και η βάση των επιχειρήσεών του, αλλά και σε άλλες πόλεις. Άλλο βίντεο από το Νοβοσιμπίρσκ, που αναρτήθηκε στο Telegram, δείχνει έναν άντρα με στρατιωτική στολή και το σήμα της Wagner να κλαίει μπροστά από ένα αυτοσχέδιο μνημείο του μεγιστάνα.

Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατο του Πριγκόζιν

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Στα «ψιλά» η είδηση στη Ρωσία

Ανάλογη στάση με αυτή του Κρεμλίνου κρατούν και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που παίζουν ως πρώτο θέμα τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοκλήσης, καλωσορίζοντας έξι ακόμη χώρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya-24 μετέδωσε ένα σύντομο ρεπορτάζ το πρωί της Πέμπτης, λέγοντας ότι διασώστες έκτακτης ανάγκης εργάζονταν στον τόπο συντριβής ιδιωτικού αεροσκάφους στην περιοχή Τβερ.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν και οι συνεργάτες του ήταν στη λίστα επιβατών του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής αεροπορίας. Κύρια θέματα ωστόσο ήταν η σύνοδος κορυφής των BRICS και οι εξελίξεις στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία.

Αργότερα, η Όλγκα Σκαμπέγεβα, παρουσιάστρια talk show στην κρατική τηλεόραση μίλησε για ένα «ειδικό ρεπορτάζ» που αφορούσε στις έρευνες που γίνονται στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους.

Σε κάθε περίπτωση, ελαχιστοποίησε τη συζήτηση για τον Πριγκόζιν και δεν έκανε καμία αναφορά στην ανταρσία του.

Σύμφωνα με την παρουσιάστρια, οι Ρώσοι ερευνητές εξετάζουν όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής, συμπεριλαμβανομένων «λαθών του πιλότου, τεχνικών δυσλειτουργιών και εξωτερικών επιδράσεων» και στη συνέχεια έστρεψε τη συζήτηση στην κάλυψη του δυστυχήματος από δυτικά ειδησεογραφικά μέσα.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη στο χωριό Κουζένκινο, στην περιφέρεια Τβερ, βορείως της Μόσχας, παρότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στην λίστα επιβατών.

"Άρχισε η διενέργεια έρευνας για τη συντριβή του αεροπλάνου τύπου Embraer που σημειώθηκε απόψε στην περιφέρεια Τβερ. Σύμφωνα με τη λίστα των επιβατών, το όνομα και το επίθετο του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται σε αυτήν", ανακοίνωσε η Rosaviatsia, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι 10 άνθρωποι επέβαιναν στο ιδιωτικό αεροπλάνο Embraer Legacy, -- επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα -- που ταξίδευε από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί.

Βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος, μεταδόθηκαν σε αρκετά κανάλια στο Telegram που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Βάγκνερ, και δείχνουν συντρίμμια να φλέγονται σε ένα χωράφι ή στιγμιότυπο πτώσης αεροσκάφους.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Βάγκνερ, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να "κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη".

«Όλοι δείχνουν Κρεμλίνο»

Η Wagner πιο επικίνδυνη υπό τον έλεγχο του Πούτιν, εκτιμά ο Πολωνός πρωθυπουργός

Η μισθοφορική εταιρεία Wagner θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή τώρα που ενδεχομένως θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τον πιθανό θάνατο του επικεφαλής της, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, εκτίμησε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

"Η εταιρεία Wagner τίθεται υπό τον έλεγχο του Πούτιν. Ας απαντήσει ο καθένας το ερώτημα για τον εαυτό του -- η απειλή θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη; Για μένα, αυτή η ερώτηση είναι ρητορική", είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Παρίσι κάνει λόγο για «εύλογες αμφιβολίες» αναφορικά με «τις συνθήκες» της αεροπορικής συντριβής

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν «εύλογες αμφιβολίες» αναφορικά με «τις συνθήκες» της συντριβής του αεροπλάνου στην οποία ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής του παραστρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε ηγηθεί τον Ιούνιο μιας εξέγερσης στη Ρωσία.

Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως «λίγα πράγματα συμβαίνουν στη Ρωσία χωρίς να εμπλέκεται κάπως ο Πούτιν», ο Βεράν, ερωτηθείς από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσαύξησε: «είναι κατ' αρχήν μια αλήθεια την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες στις οποίες συνέβη αυτή η συντριβή. Μπορούμε να έχουμε εύλογες αμφιβολίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς πει ρητά πως το δυστύχημα αυτό, που φέρεται να στοίχισε τη ζωή στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον υπαρχηγό του και άλλους οκτώ επιβάτες βορειοδυτικά της Μόσχας, φέρει το σημάδι του Κρεμλίνου.

Για τον Βεράν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι πριν απ' όλα «ο άνθρωπος για τις βρωμοδουλειές του Πούτιν. Αυτά που έκανε συνδέονταν άρρηκτα με την πολιτική του Πούτιν, ο οποίος του είχε αναθέσει την ευθύνη να πραγματοποιεί αυτές τις βαναυσότητες επικεφαλής του ομίλου Βάγκνερ».

«Ο Πριγκόζιν αφήνει πίσω του μαζικούς τάφους. Αφήνει πίσω του ένα χάος σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, σκέπτομαι την Αφρική, την Ουκρανία, την ίδια τη Ρωσία», επέμεινε.

"Δεν είναι τυχαίο" που "όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο" πίσω από τον πιθανολογούμενο θάνατο του Πριγκόζιν, δηλώνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Μπέρμποκ

"Δεν είναι τυχαίο" που όλος ο κόσμος υποψιάζεται ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά την συντριβή του ιδιωτικού του αεροπλάνου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

"Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο, όταν ένας πρώην συνεργάτης του Πούτιν σε δυσμένεια κυριολεκτικά πέφτει ξαφνικά από τον ουρανό δύο μήνες μετά την απόπειρα εξέγερσης", δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για ένα "δικτατορικό" σύστημα στη Ρωσία "που στηρίζεται στη βία στο εσωτερικό και το εξωτερικό".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες, Τετάρτη, ότι "ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν".

"Γνωρίζουμε αυτό το μοντέλο στη Ρωσία του Πούτιν, τους ύποπτους θανάτους και αυτοκτονίες, τις εκπαραθυρώσεις, όλα ανεξιχνίαστα, όλα αυτά δείχνουν ένα δικτατορικό σύστημα εξουσίας που γνωρίζει μόνον τη βία στο εσωτερικό και το εξωτερικό", συνέχισε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό της του Κιργιστάν.

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, η Μπέρμποκ σημείωσε επίσης σήμερα ότι φοβάται πως "η Ρωσία θα συνεχίσει το κυνικό παιγνίδι της με ή χωρίς την Βάγκνερ, όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά πάνω από όλα στην Αφρική".

Στην ίδια λογική εντάσσεται η απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας για παράταση της προσωρινής κράτησης του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή "δείχνει ότι η ωμή βία στο εσωτερικό (της χώρας) σημαίνει (...) πως δεν υπάρχει δίκαιη δίκη", πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός, αναφερόμενη στην υπόθεση του δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου για κατασκοπεία, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

______________________________________

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC (ρωσική υπηρεσία), BBC, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)