to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 17.12.2023

Πολιτική

«Μνημείο κοινωνικής αδικίας ο Προϋπολογισμός για το '24»: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την πενθήμερη συζήτηση

Με γενικό εισηγητή τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, Νίκο Παππά, ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτριών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια, την Τετάρτη 13/12, πρώτη ημέρα της πενθήμερης συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2024. Βρείτε εδώ όλες τις ομιλίες (αλφαβητική σειρά) καθώς και τις εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.


Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2024, ενός προϋπολογισμού που «δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κρίση χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση», όπως χαρακτηριστικά είπε, άσκησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στη συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Επεσήμανε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 - 2021 και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί και για αυτό τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης των φόρων, ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».

Μιλώντας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που ενσωματώθηκε, σας είπε να προστατεύσετε την α’ κατοικία και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και δεν το κάνατε, η οδηγία δεν ζήτησε ακατάσχετο λογαριασμό και εύνοια στους servicers αλλά το κάνατε. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

Ο Νίκος Παππάς προειδοποίησε για μία ακόμα φορά ότι η απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, ζημιές άνω των 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο και κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου, όπως έχει ζητήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και αρκετό καιρό. Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Παππά...

Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης

Παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τα μείζονα θέματα πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρώτο ζήτημα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος εισέπραξαν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή. Φορολογήθηκαν μόνο για 340 εκατομμύρια.

Όμως, ακόμα πιο ακραίο είναι ότι υπήρχε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, υπήρχαν υπερκέρδη στην προμήθεια του ρεύματος, το εντοπίσαμε εμείς εδώ στη Βουλή, υποχρεωθήκατε να συρθείτε σε μια νομοθετική ρύθμιση, βγάλατε μετά από έναν χρόνο Υπουργική Απόφαση και ακόμα τα υπερκέρδη της προμήθειας δεν έχουν έκτακτη φορολόγηση.

Μάθαμε την επιλογή της Κυβέρνησης να χάσει ποσοστό μετοχών από τα Ελληνικά Πετρέλαια και έτσι να μειωθεί η δυνατότητα της Ελληνικής Πολιτείας να παρεμβαίνει και στην ενεργειακή πολιτική στην κρίσιμη διαδικασία της μετάβασης. Θέλουμε μια απάντηση σ’ αυτό, γιατί επηρεάζει και τον Προϋπολογισμό και την ανάπτυξη της χώρας.

Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σήμερα ήταν η έκτακτη γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ. Θα μας βρείτε απέναντι, κύριε Σκυλακάκη. Ξέρουμε τι είναι τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και περιμέναμε ότι θα έρθει η ώρα που θα βάλετε χέρι και στο νερό και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το σχέδιο υλοποιείτε εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας, εις βάρος των αναγκών της οικονομίας, εις βάρος του συμφέροντος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να ενοποιήσετε το οικονομικό μέγεθος των ΔΕΥΑ για να κάνουν καλύτερες δουλειές κάποιοι εργολάβοι. Πάλι συμφέροντα έρχονται να εξυπηρετήσουν εις βάρος ακόμη και αποφάσεων που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα θέματα του νερού.

(Η κεντρική ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου για τον Προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16/12, τελευταία ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής)

Γιώργος Γαβρήλος, ειδικός αγορητής και τομεάρχης Εργασίας: Επεξεργαζόμαστε συνολική πρόταση για να βγουν οι πολίτες από το αδιέξοδο

«Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Με το εισόδημα μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων αγαθών στο σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαίο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος. Όπως είπε, η ίδια «μαύρη εικόνα» επικρατεί και στο στεγαστικό αφού η Ελλάδα διαθέτει λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ, για στεγαστικές πολιτικές. «Δεν έχουμε κοινωνική κατοικία και ένα ενοίκιο σήμερα, κοστίζει, για μια οικογένεια, πάνω από το μισό βασικό μισθό», είπε ο Γιώργος Γαβρήλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπευσε να θριαμβολογήσει τη μείωση της ανεργίας. Όμως, οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, είτε είναι με πολύ χαμηλές αμοιβές είτε είναι ελαστικές μορφές απασχόλησης, και γι΄αυτό για το 2024, προβλέπεται μείωση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών, από τη μισθωτή εργασία κατά 3%.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στην αγορά εργασίας, επικρατεί η ευέλικτη απασχόληση σε ποσοστό 47%. Οι συλλογικές συμβάσεις στη χώρα φτάνουν σε ποσοστό μόλις 24%, όταν ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%. «Έχετε δημιουργήσει ζούγκλα στην αγορά εργασίας, με ατομικές συμβάσεις, ασφαλώς εις βάρος εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών. Το πιο σημαντικό, η ανεργία των νέων και των γυναικών, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα», είπε ο Γιώργος Γαβρήλος και κατήγγειλε αγορά εργασίας «ζούγκλα», με συνεχείς εργοδοτικές αυθαιρεσίες, σε βάρος των εργαζομένων. Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιώργου Γαβρήλου...

Θεοδώρα Τζάκρη: «Πλασματικός Προϋπολογισμός λιτότητας και καταστροφής»

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον «Κρατικό Προϋπολογισμό 2024», ανέφερε ότιη Κυβέρνηση παραχαράσσει συνειδητά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μια λογιστική κλασματοποίηση του χρέους προς το ΑΕΠ την ώρα που έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φτάνει στα 404 δις ευρώ και ένα ΑΕΠ που πλασματικά και συνειδητά διογκώνεται με τις αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη δανειζόμαστε  κατ’ ελάχιστον με 4%, «εργαλειοποιείται» ο πληθωρισμός για να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ,  μειώνονται οι δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία ενώ παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων του προϋπολογισμού κατευθύνεται στους παρόχους ενέργειας, στα διυλιστήρια και σε επιχειρήσεις που δεν παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό «από το ανθηρό φαίνεσθαι στο τραγικό είναι των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεγεθών», με τελικό αρνητικό αποτύπωμα για την ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Αναλυτικά η ομιλία της Θεοδώρας Τζάκρη...

Διονύσης Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και αδικιών»

Το κυβερνητικό αφήγημα για κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακού χαρακτήρα προϋπολογισμό, κατέρριψε ο Διονύσης Καλαματιανός, θέτοντας -παράλληλα- κρίσιμα ερωτήματα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Κύριε Χατζηδάκη, προσπαθείτε να απαντήσετε σε όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσιάζοντας στοιχεία και πίνακες. Σας θέτουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα ερωτήματα:

Πρώτον, ισχύει το γεγονός ότι πέρυσι στον προϋπολογισμό για το 2023 είχατε προβλέψει ότι οι επενδύσεις θα είναι κατά 15% αυξημένες, ενώ τελικά είναι μόνο 7% αυξημένες και αν ναι, γιατί επιμένετε να είστε τόσο υπεραισιόδοξος ότι για του χρόνου, το 2024, θα είναι 15% αυξημένες οι επενδύσεις σε σχέση με φέτος; Τι σας κάνει να είστε τόσο αισιόδοξοι από τη στιγμή που φέτος διαψευστήκατε;

Δεύτερον, προφανώς μπερδεύετε τα έσοδα από φόρους με τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς δεν σας έχουμε πει ότι έχετε αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές. Βάζετε, όμως, ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, βαπτίζοντας τον επιπλέον φόρο ως δήθεν πάταξη φοροδιαφυγής -αλλά αυτά τα έχουμε πει με λεπτομέρειες στη συζήτηση του νομοσχεδίου και το έχει καταλάβει όλη η κοινωνία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες-. Σας λέμε ότι έχετε αυξήσει τα έσοδα από φόρους και ιδιαίτερα τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, ΦΠΑ, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κ.α. Αυτό, βεβαίως δεν προκύπτει από την ανάπτυξη, προκύπτει από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, στην οποία εσείς βάζετε πλάτη με ξεκάθαρο τρόπο. Είναι γεγονός ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους είναι στο 63% και από τους άμεσους στο 37%. Τι προτίθεστε, λοιπόν, να κάνετε για αυτό; Τι θα κάνετε για αυτήν την ανισομέρεια των έμμεσων φόρων που είναι οι πιο άδικοι φόροι; Αναλυτικά η τοποθέτηση του Διονύση Καλαματιανού...
______________________

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στην Ολομέλεια (με αλφαβητική σειρά):

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ανάγκη σχεδιασμού, προγραμματισμού και προτεραιοποιησης για τις αμυντικές δαπάνες»

Την άμεση ανάγκη προτεραιοποιησης έθεσε στην ομιλία του ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη για τον Προϋπολογισμό.



«Στόχος  πρέπει να είναι η προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων να γίνεται με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων και την αποστολή τους.  Τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξετάζει το Υπουργείο θα πρέπει να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και να λαμβάνουν υπόψη το μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αμυντικών δαπανών και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στόχος επίσης πρέπει να είναι η αναβάθμιση και υποστήριξη των υπάρχοντών οπλικών συστημάτων σε όλα τα Όπλα. Σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών 14 δις δεν θα έπρεπε να έχουμε συνδέσει τα εξοπλιστικά με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία; Ούτε ένα ευρώ δυστυχώς δεν έχει διατεθεί μέχρι στιγμής. Θα έχει πολλαπλή ωφέλεια για την χώρα (αμυντικά και οικονομικά )η αξιοποίηση της , με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΕΑΒ και των ΕΑΣ με παράλληλη αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος επιστημονικού προσωπικού.

Νέο μισθολόγιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας αλλά και της σταδιοδρομικής προοπτικής καθώς και ποιοτικής αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των στελεχών και των οικογενειών τους.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, ψηφίζουμε όμως τις αμυντικές δαπάνες γιατί είναι προτεραιότητά μας η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα παρά τα σοβαρά λάθη της κυβέρνησης. Επιλέξαμε να εκφράσουμε με αυτή τη συμβολική μας κίνηση, αυτή τη μόνιμη, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας.»

Αλ. Αυλωνίτης: Καμία πρόνοια για νησιώτες και μεσαία τάξη στον προϋπολογισμό 2024

Ο προϋπολογισμός 2024 είναι μακριά από τις ανάγκες των νησιών και της μεσαίας τάξης, δεν προνοεί για την κρίση στέγης και ακρίβειας και δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις, δήλωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των φόρων, τις αρνητικές πρωτιές της χώρας στην ακρίβεια τροφίμων, στέγης και βενζίνης, προειδοποίησε για τους πλειστηριασμούς που έρχονται, για την αύξηση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής μέσω των “πολύχρωμων” τιμολογίων ενέργειας.

 Άσκησε δριμύτατη κριτική για την κοροϊδία στους νησιώτες με τα οφειλόμενα από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ το 2023 και τώρα πληρώνετε μόλις 2 μήνες του 2022!! Δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει νησιώτης, δεν σας ενδιαφέρει”.

Αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε επί τρία χρόνια πολύτιμους πόρους από τους Δήμους των 10 μεγάλων λιμένων (ανάμεσα στους οποίους και η Κέρκυρα) γιατί δεν έβγαλε τις ΚΥΑ για τον καθορισμό των ποσών, επικαλούμενη την πανδημία!! “Αντέχει αυτή η απίστευτη πράξη σας σε κριτική; Την ώρα που υπογράφατε σωρηδόν απευθείας αναθέσεις, δεν βρήκατε μία ημέρα να εκδόσετε τις απαραίτητες ΚΥΑ, στερώντας από τους ΟΤΑ έσοδα για έργα και δράσεις;” είπε χαρακτηριστικά.

Καλλιόπη Βέττα: Η πραγματικότητα διαψεύδει την θριαμβολογία της κυβέρνησης

Η βουλεύτρια Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού Καλλιόπη Βέττα αρχικά ανέδειξε μια σειρά καταγεγραμμένων στοιχείων που αποτυπώνουν, σε αντίθεση με την αναιτιολόγητη κυβερνητική θριαμβολογία, την πραγματική κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, η Κ. Βέττα, αναφέρθηκε στον τουρισμό, τονίζοντας ότι οι αυξημένες εισπράξεις για το 2023 δεν μεταφράζονται σε κέρδος για τον κλάδο, καθώς η μείωση της ταξιδιωτικής δαπάνης αλλά, κυρίως, η ακρίβεια στην ενέργεια, τα αγαθά, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, ροκανίζουν τα έσοδα των επαγγελματιών του χώρου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβολή του αυξημένου τέλους ανθεκτικότητας στην Κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την μείωση του συνολικού προϋπολογισμού για τον τουρισμού (τακτικός και Π.Δ.Ε.) προοιωνίζουν δύσκολες μέρες για τον κλάδο και την ανταγωνιστικότητά του.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ειδικά για τον χώρο, ομοίως, εκλείπει μια στοχευμένη δημοσιονομική ενίσχυση για τις πληγείσες τουριστικές μονάδες, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους εξελίσσεται σε αποτυχία λόγω των καθυστερήσεων. ενώ τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τα Airbnb, είναι καθυστερημένες, μονομερώς φορολογικές και αλυσιτελείς.

Τέλος, έκανε αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο με δυσμενές περιβάλλον εργασίας, χαμηλά ημερομίσθια, κακές συνθήκες διαμονής και διαβίωσης, χωρίς καμία προστασία και έλεγχο από την αποψιλωμένη Επιθεώρηση Εργασίας.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, κατέληξε:  «Είναι κατανοητό ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλού ρίσκου και ανακατατάξεων,  το όραμα της κυβέρνησης είναι να καλύπτει τρύπες, να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, να κινείται διαχειριστικά, καθυστερημένα και ιδεοληπτικά.
Γι’ αυτό τον λόγο, καταψηφίζουμε τα κυβερνητικά πεπραγμένα, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2024, θεωρώντας ότι διαιωνίζει τα συστημικά προβλήματα της οικονομίας, δεν αντιμετωπίζει τα έκτακτα, παραπλανά και απαξιώνει τους πολίτες και την κοινή λογική.

Όλγα Γεροβασίλη: Φαύλος κύκλος χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών μισθών, χαμηλού βιοτικού επιπέδου

Για “φαύλο κύκλο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών μισθών και χαμηλού βιοτικού επιπέδου” έκανε λόγο η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας συνεχίζει να βασίζεται στον τουρισμό, στο real estate και στην εξαγορά κόκκινων δανείων και όχι στην υψηλή προστιθεμένη αξία. Οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να συγκλίνουμε, συνεχώς αποκλίνουμε. Την ίδια ώρα, είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό των τροφίμων, στις τιμές της βενζίνης και στα έξοδα στέγασης. Στις βασικές ανάγκες δηλαδή, εκεί που οι πολίτες καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Έτσι θα συγκρατήσουμε και θα προσελκύσουμε στη χώρα εξειδικευμένο προσωπικό; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό; Έτσι θα γίνει η οικονομία μας ανθεκτική; Έτσι θα θωρακίσουμε τη χώρα από εξωτερικές διαταραχές;».

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών, η Ό. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «Ο κ. Χατζηδάκης λέει: ‘Η οικονομία ακόμη πιο ψηλά’. Αλλά, η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία υψηλών ανισοτήτων και χαμηλών προσδοκιών. Υψηλής κερδοφορίας για κάποιους λίγους και χαμηλής αγοραστικής δύναμης για τους πολλούς. Υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίους και φοροασυλίας για τους ισχυρούς” και πρόσθεσε ότι “Η κυβέρνηση μιλάει για εισαγόμενο πληθωρισμό, πολύ απλά γιατί δεν θέλει να πει τη λέξη αισχροκέρδεια».

Κλείνοντας, η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ επισήμανε ότι «Η χώρα χρειάζεται μεγάλες δομικές, δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» και αναφέρθηκε στην ανάγκη για στήριξη της εργασίας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, για ολιστικό σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, για νέο παραγωγικό μοντέλο, για ελέγχους απέναντι στην αισχροκέρδεια, για ανθεκτικότητα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Αναλυτικά η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη...

Χρήστος Γιαννούλης: «Προϋπολογισμός κοινωνικής αναλγησίας και αφαίμαξης των αδύναμων στρωμάτων»

«Το μόνο έγγραφο που δεν παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ήταν το έγγραφο με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει και δεν έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Ανάπτυξης Χρήστος Γιαννούλης.

Ειλικρινά νιώθουμε ότι έχουμε απέναντι μας μία κυβέρνηση αντιευρωπαϊστών. Είναι ενδεικτικό ότι αντί να μειώσει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 13 χώρες στην Ε.Ε και πέτυχαν μείωση του πληθωρισμού τροφίμων, προβλέπει αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ το 2024

Για λόγους εντυπωσιασμού η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), που την άφησαν υποστελεχωμένη με μόλις 83 υπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα, που είναι επιφορτισμένοι με ελέγχους σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Εδώ και δύο χρόνια οι πολίτες αυτής της χώρας είναι αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

Οι Έλληνες αναγκάζονται να ροκανίζουν τις αποταμιεύσεις τους για να εκπληρώσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις. Το 56% αναγκάζεται να κάνει χρήση των αποταμιεύσεών προκειμένου να πληρώσει καθημερινά έξοδα και λογαριασμούς και το 83% επιδιώκει να μειώσει τα καθημερινά έξοδα».

«Η κυβέρνηση της αδράνειας ανέδειξε την ακρίβεια σε πρωταγωνίστρια στο γιορτινό τραπέζι»

Σε άλλη παρέμβασή του, σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο Χρ. Γιαννούλης επισήμανε:

«Η σημερινή ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στη Βουλή, θύμιζε περισσότερο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2019.  Ο κύριος Σκρέκας δεν είχε την ευαισθησία να θίξει το ζήτημα της ακρίβειας που είναι  το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.
»Η κυβέρνηση της αδράνειας αγνόησε προκλητικά την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει και δεν έλαβε, για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας. Για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έλαβαν στη χώρα μας η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, τα τρόφιμα,  την ευθύνη έχει η ανεύθυνη και αναποτελεσματική κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Ρένα Δούρου: Προϋπολογισμός ακρίβειας, ανισότητας, αδικίας, ανασφάλειας, φτωχοποίησης

Για προϋπολογισμό "ακρίβειας, ανισότητας, αδικίας, ανασφάλειας, φτωχοποίησης", έκανε λόγο η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας, Τομεάρχισσα Εξωτερικών, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική που παράγει αποτελέσματα για τους ευάλωτους, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι “έχουμε μία κυβέρνηση που όντως η πολιτική της παράγει αποτελέσματα, όχι όμως υπέρ των ευάλωτων όπως ψευδώς ισχυρίζεται. Αλλά υπέρ των εταιριών ενέργειας, υπέρ των τραπεζών, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπέρ των προνομιούχων. Υπέρ των γαλάζιων γκόλντεν μπόις στη ΔΕΗ και αλλού”.

Προϋπολογισμός που αποδυναμώνει το ΥΠΕΞ

"Ένας προϋπολογισμός που αποδυναμώνει αντί να ενισχύει το Υπουργείο Εξωτερικών σε περίοδο δομικών ανακατατάξεων", συνέχισε η ίδια. "Όταν η Τουρκία ενισχύει το δικό της ΥΠΕΞ με πραγματική, αποπληθωρισμένη, αύξηση προϋπολογισμού της τάξης του 90%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το ΥΠΕΞ ως αποπαίδι, καθηλώνοντάς το στην τελευταία θέση ως προς τους διαθέσιμους πόρους με αποψιλωμένο προσωπικό που υπερβαίνει μόνο εκείνο του Υπουργείου Τουρισμού". "Με τη φετινή ονομαστική αύξηση άνω των 100 εκατομμυρίων να μην κατευθύνεται σε ανάγκες του Υπουργείου αλλά αποκλειστικά σε διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το Εuropean Peace Facility της ΚΕΠΠΑ. Δεν το ανακαλύπτει η Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αναφέρει η εισηγητική έκθεση". "Πλέον το ΥΠΕΞ δεν διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του".


"Με ωραία λόγια δεν γίνεται εξωτερική πολιτική, με επικοινωνία γίνεται μόνο ΙΧ εξωτερική πολιτική. Όμως αν θέλουμε ενεργητική αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αν θέλουμε να έχει η χώρα επίπεδο εκπροσώπησης αντάξιο των συμφερόντων της και οι απόδημοι Έλληνες την προξενική εξυπηρέτηση που δικαιούνται, τότε επιβάλλεται γενναία και πραγματική αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ. Επιβάλλεται ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στο διοικητικό προσωπικό".

Είμαστε το αριστερό κόμμα της πατριωτικής ευθύνης

"Η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η μη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας. Γιατί αυτά τα γραμμάτια του λαϊκισμού δεν τα πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης, τα πληρώνει η χώρα”

"Στα δίκαια αιτήματα της πατρίδας είμαστε συμπαραστάτες. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν βάζουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από τον τόπο. Είμαστε το αριστερό κόμμα της πατριωτικής ευθύνης. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε ποτέ".

"Ήμασταν και είμαστε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ως κυβέρνηση στηρίξαμε τον διάλογο, θέτοντας παράλληλα σαφείς κόκκινες γραμμές για την εδαφική ακεραιότητα και την άμυνα της πατρίδας, με προοπτική τη προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ωστόσο μετά την επίσκεψη Ερντογάν αναμένουμε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τα γκρίζα σημεία της  Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας ώστε αυτή να μην λειτουργήσει σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας μας, σε βάρος του δικαιώματος άμυνας των νησιών μας, σε βάρος των δικαιωμάτων μας όπως αυτά προβλέπονται από το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο γενικότερα. Εμείς λειτουργούμε χωρίς κραυγές πατριδοκαπηλίας". “Και ελπίζουμε να μην μάθουμε τις εξηγήσεις αυτές από την γείτονα. Γιατί έχουμε ήδη δείγμα γραφής της μυστικής διπλωματίας του κ. Μητσοτάκη όταν μαθαίναμε από τον κ. Καλίν για τη συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020". 

Οι αήθεις επιθέσεις της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Τίποτα από όσα ακούγονται από τα κυβερνητικά έδρανα για το μεταναστευτικό δεν μας κάνει σοφότερους, είπε η ίδια, σχολιάζοντας παρέμβαση – απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στις αντιδράσεις Σαμαρά σε σχέση με  την τροπολογία Καιρίδη και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. “Εάν η κα Μπακογιάννη ήταν σήμερα εδώ το πρωί, και όσον αφορά το μεταναστευτικό, άκουγε τις αήθεις εκφράσεις περί του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φύλαγε τα σύνορα και που τα έκανε όλα μπάχαλο, θα μπορούσε να ήταν τόσο βέβαιη ότι αλήθεια όλοι γινόμαστε σοφότεροι, όπως είπε;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: Σε αντίθεση με αρκετούς της ΝΔ -εγώ θέλω να είμαι ακριβοδίκαιη - λέω ναι, η κα Μπακογιάννη όπως και ο Αλέξης Τσίπρας το 2019, είχε ανοίξει το ζήτημα των εργατών γης, και όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης πήγε να κάνει κάτι, “εσκίσθη το παραπέτασμα”.
Αρα “ενώ χαιρετίζω τον τρόπο που παρενέβη η κ. Μπακογιάννη, λέω ότι τίποτα από όσα ακούγονται σήμερα από τα κυβερνητικά έδρανα δεν θα έπρεπε να την κάνει αισιόδοξη ότι γινόμαστε σοφότεροι”.
Νωρίτερα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι τον άκουσε “να αναφέρεται, και ορθά, σε εθνική συναίνεση. Αναρωτιέμαι όμως έχει συνεννοηθεί με τον κ. Πθ; Γιατί εξ όσων ξέρουμε δεν έχει ανασκευάσει ο κ. Μ τα περί “εθνικής εξαίρεσης” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μίλτος Ζαμπάρας: Οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα τους ούτε με θαύμα και η ΝΔ μιλάει για αναπτυξιακό θαύμα

Σημεία της ομιλίας του βουλευτή και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024.

Το ξεπούλημα του κερδοφόρου Ομίλου των ΕΛΠΕ και την τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει την ανάπτυξη από το δημόσιο αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα στηλίτευσε ξεκινώντας την ομιλία του ο βουλευτής.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μ. Ζαμπάρας ανέφερε: «Καταστράφηκε ο Έβρος και η Θεσσαλία από την δική σας ανικανότητα με αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική καταστροφή σε αυτές τις περιοχές και ακόμα περιμένουμε να εκδώσει το ΥΠΕΝ τις αποφάσεις για τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα προστασίας που θα διευκολύνουν την αποκατάσταση, 3.5 δισ είναι οι ζημιές  και μόνο 600 εκ έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ενισχύετε τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και δεν αφήνετε χώρο για τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Η Ευρώπη λέει φτιάξτε ενεργειακές κοινότητες στους δήμους για να μπορούν να έχουν ρεύμα οι πιο ευάλωτοι και να μην υπερχρεώνονται με λογαριασμούς οι ΔΕΥΑ  και οι ΤΟΕΒ. Αφήνετε στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων που αντί να τα φορολογήσετε με το 90% όπως μας λέγατε τα φορολογείτε με τον ελάχιστο συντελεστή και μόνο για ένα έτος. Ξαναφέρνετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δημιουργείτε αλαλούμ με τα χρωματιστά τιμολόγια καταχρεώνοντας τους Έλληνες καταναλωτές που δυσκολεύονται να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους και ρίχνετε πάλι στην ατομική ευθύνη την «σωστή» επιλογή  τιμολογίου».

Κλείνοντας ο βουλευτής ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόληψη και όχι μόνο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για έργα ΑΠΕ με επίκεντρο την κοινότητα, για φορολόγηση και πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας και διύλισης  και για ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και τόνισε: «Όσο εσείς θα μιλάτε για ανάπτυξη και θα στηρίζετε την αισχροκέρδεια, την κερδοφορία των λίγων και μεγάλων και το στραγγάλισμα των μικρών και μεσαίων τάξεων όπως κάνατε με το φορολογικό, εμείς θα μιλάμε για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, για δίκαιη πράσινη ανάπτυξη και για βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο».

Ράνια Θρασκιά: Γκρίζο τοπίο! Καταψηφίζετε την ευκαιρία μας να επενδύσουμε στην Παιδεία

Τα μόνα χρώματα της κυβέρνησης είναι στα τιμολόγια ενέργειας, τόνισε στην ομιλία της η βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ράνιας Θρασκιά επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024

    Πίσω, πέρα και πάνω από τα νούμερα του Προϋπολογισμού, υπάρχουν οι άνθρωποι και οι προσωπικές τους ιστορίες. Στη συζήτησή μας για τα οικονομικά, δεν μπορούμε να παραλείπουμε τις ηθικές διαστάσεις, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, ώστε να μπορούμε να παράγουμε πολιτικές που δεν θα στερούνται νοημάτων ούτε θα κινδυνεύουν να αποτύχουν.

    Δυστυχώς, το σχέδιο του Προϋπολογισμού είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αποδεικνύοντας μάλιστα τη συνειδητή επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στην αδιέξοδη οικονομική ποιοτική, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

    Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι ένα κρίσιμο θέμα συναισθηματικής και ψυχικής υγείας. Γιατί τίποτα δεν ενεργοποιεί ταχύτερα το σώμα και το μυαλό σε κατάσταση επιβίωσης από τον φόβο και την αδυναμία ανταπόκρισης στις βασικές ανάγκες.

    Για την εκπαίδευση, από εκεί που ξεκινούν και καταλήγουν όλα: Οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν καθηλωμένες στο 8,8% του συνόλου των κρατικών δαπανών. Αν τις συγκρίνουμε δε με το ΑΕΠ παραμένουν στο 2,8%, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κυμαίνεται στο 5%. Και φυσικά είναι εξαιρετικά κρίσιμη η μείωση δαπανών που προβλέπεται στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αθροιστικά, δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Χάνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθούν σημαντικά οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές, με την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό φοιτητικών εστιών και σχολικών κτιρίων.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, θα επιμείνουμε στον στόχο για μια ισχυρή, ποιοτική, δημόσια, δωρεάν και συμπεριληπτική εκπαίδευση.

Γιώργος Καραμέρος: Προϋπολογισμός «σαφάρι» με θήραμα τη μεσαία τάξη

Ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν, ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί σαφάρι για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες με όπλο την ακρίβεια και τον πληθωρισμό της απληστίας. Την ίδια ώρα με τις κυβερνητικές επιλογές αυξάνονται τα υπερκέρδη των λίγων αλλά και τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

Εξήγησε πως ο προϋπολογισμός αναπαράγει ανισότητες με τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φέρνοντας παράδειγμα τις έωλες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για την κατασκευή Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική κατά την προεκλογική περίοδο. «Στην Ανατολική Αττική ζούμε και εργαζόμαστε πάνω 1 εκατ. άνθρωποι, και σε πολλές περιοχές αναγκαζόμαστε να διανύσουμε 40 και 50 χιλιόμετρα για να λάβουμε ιατρική φροντίδα».

Κατέκρινε τις χαμηλές προβλέψεις στον Προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, μόλις 1,3 εκατομμύρια ευρώ, για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης την ώρα που οι χώρες της Ιβηρικής αντλούν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας από ένα έως δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μιλώντας για την Ανατολική Αττική, ανέφερε χαρακτηριστικά «Στις τουριστικές μας περιοχές, οικογένειες με δύο παιδιά δεν μπορούν να βρουν σπίτι να νοικιάσουν. Ενοίκια και τιμές ακινήτων απλησίαστα για μία μέση ελληνική οικογένεια».

Β. Κόκκαλης: Ο προϋπολογισμός αυξάνει φόρους, δεν μειώνει ανισότητες, ούτε δίνει όραμα στον πρωτογενή τομέα

Ως έναν προϋπολογισμό που αυξάνει φόρους, αλλά δεν μειώνει ανισότητες, δεν ελαφρύνει νοικοκυριά και δεν δίνει κίνητρα και όραμα στον πρωτογενή τομέα, χαρακτήρισε αυτόν του 2024 ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,​ Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ξεκίνησε η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, για την ψήφιση ενός Προϋπολογισμού ο οποίος προβλέπει αύξηση στους φόρους. Δεν προβλέπει, όμως, μείωση στις ανισότητες, δεν προβλέπει ελάφρυνση στα νοικοκυριά, δεν προβλέπει ουσιαστική βοήθεια στους δανειολήπτες, ενώ μπορούσε, δεν προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και δεν προβλέπει, βέβαια και αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες.

Πρωτογενής τομέας: Έχουμε ακούσει και είναι πλέον κοινότυπο και «καινότυπο» ότι η χώρα μας έχει δύο μεγάλα όπλα, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους και σε κάποια θέματα, όπως στα θέματα του πρωτογενούς τομέα, δεν χωρούν ιδιαίτερες κομματικές αντιδικίες, χωρούν αλήθειες και παραδοχές της ωμής πραγματικότητας…

Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο βάσει μιας ενιαίας εθνικής αγροτικής πολιτικής που στηρίζεται σε τρεις λέξεις: Πρώτον, οργάνωση. Να φτιαχτούν, επιτέλους, υγιείς συνεταιρισμοί. Οι αγρότες μόνοι τους δεν μπορούν ούτε να διαπραγματευτούν απέναντι στον έμπορο, αλλά ούτε και να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Η δεύτερη λέξη είναι η εκπαίδευση. Δεν εκπαιδεύονται οι αγρότες μας. Και η τρίτη είναι η πιστοποίηση. Είναι το μοναδικό επάγγελμα το οποίο δεν πιστοποιείται. Ο καθένας μας από εδώ μπορεί να κάνει τον αγρότη. Ο αγρότης μπορεί να κάνει τον δικηγόρο; Όχι. Δεν πρέπει στη χώρα μας, επιτέλους, να πούμε τι μοντέλο αγρότη θέλουμε για το 2030; Αυτό πώς θα γίνει; Μέσα και από τη νέα ΚΑΠ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις να στηριχθεί ο ενεργός αγρότης, να διευρυνθούν τα κριτήρια, ένα οργανωμένο σχέδιο για την κτηνοτροφία, η οποία έχει πληγεί από τη διαπραγμάτευση που έκανε αυτή η Κυβέρνηση το 2020 και το 2021, το οποίο το παραδέχθηκε ο κ. Αυγενάκης τρέχοντας πίσω από το πρόβλημα. Ουσιαστικά αυτό κάνετε και απαιτείτε να σας χειροκροτούν επειδή βάζετε μισές αποζημιώσεις; Αυτό είναι κατάντια.

Σήμερα ο πρωτογενής τομέας θέλει στόχευση, θέλει όραμα, θέλει σχέδιο. Τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε δει».

Mαρίνα Κοντοτόλη: Οι κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική αδιαφορία.​

Στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής, η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, απέκρουσε με στοιχεία την κυβερνητική ευφορία για τους οικονομικούς δείκτες.


Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στις δήθεν αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων που τις έχει ήδη εξανεμίσει ο πληθωρισμός, στην άδικη φορολόγηση των αδυνάμων με τους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην ισοπεδωτική φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και στον εμπαιγμό των κουπονιών.

Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περιοδεύσουν στους  Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και να μάθουν από πρώτο χέρι τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για τις επιτυχίες της στην οικονομία.

Αναφέρθηκε σε ένα ένα στα χωριά που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες και στα προβλήματά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική αδιαφορία.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ανάγκη για μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των νέων και των παραγωγικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Κυριακή Μάλαμα: Προϋπολογισμός φόρων και υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η ομιλία Κυριακής Μάλαμα Βουλευτής Χαλκιδικής - Τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο σχέδιο νόμου “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024”​.

Μεταξύ άλλων η Κυριακή Μάλαμα τόνισε:

[...] Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο προϋπολογισμός μας γυρνάει ξανά πίσω στα μνημόνια. Είναι ένα προϋπολογισμός ξεκάθαρα μνημονιακός, με εμμονή στους φόρους, με εμμονή στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και του κοινωνικού κράτους.

Ο προϋπολογισμός αυτός επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της δημόσιας λειτουργίας και θα ήθελα με την ιδιότητα του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να αναφερθώ στις επιπτώσεις του και στην διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού που αφορούν στο Υπουργείο Πολιτισμού μειώνονται σημαντικά, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του κράτους στον πολιτισμό. Το κράτος θα πληρώσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τις ανάγκες του πολιτισμού σε σχέση με πέρσι. Το κενό αυτό προβλέπεται να καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι όμως συνεπάγονται, όπως πλέον γνωρίζουν όλοι, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα.

Για την πολιτιστική μας κληρονομιά αυτό σημαίνει λιγότεροι αρχαιολόγοι κι αυτεπιστασία έργων από το δημόσιο, περισσότεροι εργολάβοι και κακοτεχνίες στα μνημεία μας. Για τον σύγχρονο πολιτισμό, η μείωση αυτή σημαίνει λιγότερη στήριξη στους φορείς της τέχνης, περισσότερη “αγορά” για έναν πολιτισμό - προϊόν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, επίσης, δεν συμμετέχει όπως θα έπρεπε στις προγραμματισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με καταφυγή για ακόμα μια χρονιά σε συμβασιούχους, με όλο και χειρότερες σχέσεις εργασίας, αλλά και σε υπεργολαβίες έργου, όπως είδαμε πρόσφατα με τους σχεδιασμούς για ιδιωτικές εταιρίες υποδοχής κοινού, αντί για αρχαιοφύλακες, στην Ακρόπολη. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει, η Υπουργός Πολιτισμού να αναφερθεί διεξοδικά και στο θέμα των εσόδων του Οργανισμού Διαχείρισης κι Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

[...] Κλείνοντας, θα πρέπει να επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά ότι ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας είναι σε βάρος της κοινωνίας, είναι σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι σε βάρος της ανάπτυξης, είναι σε βάρος της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τελικά είναι σε βάρος της κοινωνίας και γι΄αυτό τον καταψηφίζουμε».

Χάρης Μαμουλάκης: Ρεκόρ φόρων 30ετίας από τη ΝΔ

Αναδεικνύοντας τις αδικίες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης 13/12.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας το πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών κάθε προϋπολογισμός και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έκθεσης για την ευτυχία «World Happiness Report 2023» σύμφωνα με τα οποία  η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση. Αναφέρθηκε επίσης στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, όπου η βαθμολογία συνολικής ικανοποίησης των Ελλήνων από τη ζωή κατατάσσει τη χώρα μας στη 3η θέση από το τέλος και κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδική αναφορά έκανε ο Χάρης Μαμουλάκης στο πόσο υπολείπεται η αύξηση του ονομαστικού μισθού του 6,9% στο Β τρίμηνο 2023 σε σχέση με το Α τρίμηνο 2021, σε σχέση με τον πληθωρισμό του 16.1%, αλλά και τον πληθωρισμό των ειδών διατροφής του 25,5%. «Τα μαθηματικά είναι πεισματάρικα. Η μείωση της ποσότητας αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να αγοράσουν οι μισθωτοί είναι της τάξεως του 14,9%. Ο μέσος μισθός είναι 16 χιλ. ευρώ, ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη, όταν ο μέσος όρος είναι 35 χιλ. ευρώ! Συνδυαστικά, αν εξετάσει κάποιος τις συνιστώσες του ΑΕΠ από το 2019 έως και το Γ’ τρίμηνο του 2023, θα διαπιστώσει ότι η αναδιανομή συντελείται σε βάρος των μισθών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Αλ. Μεϊκόπουλος:«Το «οικονομικό θαύμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αγγίζει τους πολίτες»

Στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και στο, κατά τον Υπουργό Ανάπτυξης «οικονομικό θαύμα» της χώρας. «Για να συμπεράνουμε αν κάτι πάει καλά ή όχι, το κάνουμε συγκρίνοντας. Με τι συγκρίνει η κυβέρνηση την ελληνική οικονομία; Με το πού βρισκόμασταν προ κρίσης ή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;» επεσήμανε.

Εξήγησε ότι σε σχέση με το 2009, η χώρα σήμερα έχει μικρότερο ΑΕΠ, μικρότερο ποσοστό απασχόλησης, υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερους μισθούς. Ενώ, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ποσοστό απασχόλησης της Ελλάδας είναι 7% κάτω, η χώρα είναι δεύτερη σε ανεργία σε όλη την Ε.Ε. και έχουμε τον πέμπτο χειρότερο μισθό λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία.

Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι ο μισθός δεν επαρκεί, με την κυβέρνηση να νομοθετεί και τη δυνατότητα εργασίας σε δεύτερο εργοδότη πατώντας στην ανάγκη τους, αφού η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, είναι πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας και καυσίμων και το κόστος στέγασης πλέον φτάνει το μισό του εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Οι Έλληνες δεν αποταμιεύουν πλέον, ενώ το 42% των καταθέσεων το κατέχει μόλις το 0,7% του συνόλου των καταθετών.

«Η τομή του μέλλοντος είναι ο στρατηγικός στόχος σύγκλισης με τον μέσο όρο όλων των ευρωπαϊκών δεικτών. Εκεί θα κριθούν οι κυβερνήσεις αν είναι αποτελεσματικές ή όχι» επεσήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις επενδύσεις στις οποίες αναφέρεται διαρκώς η κυβέρνηση λέγοντας ότι στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από αγοραπωλησίες ακινήτων, επαναγορά «κόκκινων δανείων» από funds και ιδιωτικοποιήσεις. Με άλλα λόγια, έχουμε αναπαραγωγή του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου, άρα και των διαχρονικών παθογενειών που μας οδήγησαν στην κρίση, αντί για μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική αξιοποίηση της ιστορικής ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στις παραδοχές Χατζηδάκη ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλοί και η αγοραστική τους αξία περιορισμένη, ότι υφίσταται πρόβλημα πληθωρισμού, ότι ο πληθωρισμός είναι η αιτία υπεραπόδοσης εσόδων, και, ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, κατηγορώντας τον ότι, αντί να δώσει λύσεις και απαντήσεις, επικαλέστηκε με κυνισμό άλλη μια φορά το 41% που έλαβε η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Τέλος, ως Τομεάρχης Αθλητισμού της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., μίλησε τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και την έλλειψη πρωτοβουλιών στο πεδίο του αθλητισμού.

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι, που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση από το 2020 και μετά, ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ κατ΄έτος, σχεδόν διπλάσιοι από τους αντίστοιχους πόρους που εισέρρεαν στη χώρα πριν από το 2020, κι όμως η κυβέρνηση διαθέτει μόλις το 0,01% του συνολικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, τη στιγμή μάλιστα που το 2024 είναι ολυμπιακή χρονιά και οι ομοσπονδίες βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας και της εξασφάλισης πρόκρισης των αθλητών και αθλητριών για το Παρίσι.

Όσον αφορά τον πολύπαθο τομέα των υποδομών, η πίστωση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες απαιτήσεις κατασκευής, ανακατασκευής και επισκευής των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων ανά την επικράτεια που επί τέσσερα χρόνια είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε έχουν εκχωρηθεί, είτε όπως το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά έχουν οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο.

Θα περίμενα να συζητήσουμε επιτέλους για την εξίσωση των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αθλητριών με αυτά των αθλητών που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα αθλημάτων, όπως το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ.

Θα περίμενα από την πολιτεία να αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού που θα χρηματοδοτηθεί από τον πλούτο που παράγει ο επαγγελματικός αθλητισμός, από τη φορολόγηση των κερδών του ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ, από τα πρόστιμα, τα συμβόλαια, τα παράβολα, τις δωρεές, τις χορηγίες» κατέληξε ο Βουλευτής.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Μνημείο κοινωνικής αδικίας ο προϋπολογισμός για το 2024

Υποσχεθήκατε αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και φοροελαφρύνσεις- φέρατε φορολογικό που τσακίζει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, άδικο ασφαλιστικό και εργασιακό που απορρυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας.

Τις αρνητικές πρωτιές που καταγράφει η χώρα μας στη φτώχεια και την παιδική φτώχεια αλλά και τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, της ακρίβειας, της απομείωσης του ιδιωτικού χρέους, επεσήμανε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στη Βουλή ως εισηγήτρια του Προϋπολογισμού για το 2024.

Όπως τόνισε, με αυτόν τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει συνειδητά να ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες.

Μύθος η «ισχυρή» ανάπτυξη το 2022

Η αύξηση των εσόδων από το 2021 είναι 30% ενώ η αύξηση των δαπανών είναι μόλις στο 5% τόνισε. «Οι δαπάνες που έχουν αυξηθεί μόλις 3,6 δις από το 2021 είναι περίπου όσο οι παραπάνω τόκοι που πληρώνει το κράτος και δεν κατευθύνονται στο κοινωνικό κράτος».

Την ώρα μάλιστα που οι πολίτες υφίστανται φοροαφαίμαξη καθώς η αύξηση εσόδων ΦΠΑ το 2024 θα αυξηθεί επιπλέον 40% σε σχέση με το 2021, δεν υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος. «Αντί να φτιάξετε σχολεία και να φέρετε εκπαιδευτικούς, κλείνετε αυτά που υπάρχουν και λειτουργούν ομαλά γιατί ‘το περπάτημα κάνει καλό’, όπως ανερυθρίαστα και προκλητικά είπε η ‘Μαρία Αντουανέτα’ της κυβέρνησης σας προχθές σε ερώτησή μου για τις αδικαιολόγητες συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη στις οποίες αντιδρά σύσσωμη η ελληνική κοινωνία».

Οδηγείτε σε λουκέτο το Κοινωνικό Κράτος

Η Ελλάδα είναι ουραγός ως προς τις δαπάνες για την κοινωνική συνοχή, ανέφερε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων -που διέπεται από 20 αρχές, με  στόχο μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς  και γεμάτη ευκαιρίες ως το 2030.

Ανέπτυξε το σχέδιο δράσης όπως έχει προκύψει έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από το 2021, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται όπως προκύπτει και από τα προβλεπόμενα “scores”.

Πέτρος Παππάς: Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση επιλέγει την υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε στη Βουλή για το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024 και επισήμανε ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Κυβέρνηση δυστυχώς επιλέγει την υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση των φόρων στα μη αλκοολούχα ποτά, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άρα και του ΕΝΦΙΑ, την υποχρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας, την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου για την ανάπτυξη της αγροκτηνοτροφίας και τις ανάλγητες δηλώσεις Υπουργών της για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Όπως τόνισε, σύντομα, η αδυναμία των πολιτών να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, θα διαρρήξει την οποία εμπιστοσύνη τους έχει απομείνει για την Κυβέρνηση της χώρας.

Ο Πέτρος Παππάς έκλεισε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ώστε όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να έχουν δικαίωμα στο ελληνικό όνειρο.​

Ραλλία Χρηστίδου: Προϋπολογισμός ακρίβειας, εισοδηματικής συρρίκνωσης, φοροεπιδρομής και κοινωνικής ανασφάλειας

Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β’ 3 Νοτίου Τομέα Αθηνών  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: Ο  προϋπολογισμός  του 2024 είναι μια καλή ευκαιρία για τον απολογισμό της κυβερνητικής δράσης, για τα έργα και ημέρες της ΝΔ που οδήγησαν στον προϋπολογισμό ακρίβειας, εισοδηματικής συρρίκνωσης, φοροεπιδρομής και κοινωνικής ανασφάλειας. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Αυξήθηκαν 7δις. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ την τελευταία διετία, οι  φόροι και οι εισφορές ανήλθαν στο 43% του ΑΕΠ, έγιναν 75 χιλιάδες πλειστηριασμοί την τελευταία διετία, αυξήθηκε κατά 20 δις.το ιδιωτικό χρέος από το 2019 μέχρι σήμερα και το δημόσιο χρέος  κατά 50 δις. ευρώ. Θεαματική άνοδο υπήρξε στα υπερκέρδη των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και  των διυλιστηρίων κατά 300%, δηλαδή 10,5 δις, ενώ οι άνεργοι ξεπεράσαν το 1.000.000.

Βέβαια την πραγματική κατάσταση, το μεγάλο φαγοπότι, το δείχνουν οι μαύρες τρύπες εκατομμυρίων, μισό δισεκατομμύριο ευρώ  στη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και  η αφωνία των υπουργών.

Τα ερωτήματα είναι απλά.

  1.     Παρέχει ο προϋπολογισμός  ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων;
  2.     Λαμβάνονται μέτρα για τη στεγαστική κρίση;
  3.     Λαμβάνεται μέριμνα για τη δημόσια υγεία και παιδεία;
  4.     «Θωρακίζεται» η χώρα μπροστά στις μεγάλες φυσικές καταστροφές;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι όχι.

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Είστε γνήσιοι απόγονοι και συνεχιστές του «θατσερισμού» και του «ρηγκανισμού»

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 στηλιτεύοντας την επί της αρχής απουσία κοινωνικού πρόσημου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι παντελώς εκτός κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου».

Αποδίδοντας τη μεγάλη εικόνα που αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από «νέους ιούς», οι οποίοι δεν είναι καθόλου άγνωστοι ούτε σκοτεινοί. Είναι ο ιός της ακρίβειας και του παρατεταμένου πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στην πανδημία και την αντίληψη για την Υγεία επεσήμανε «Δεν μάθατε απολύτως τίποτε από τα διδάγματα της πανδημίας, όχι επειδή είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, αλλά διότι εμφορείστε από τη νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης. Πιστεύετε ότι η υγεία είναι απλώς ένα καταναλωτικό αγαθό, ένα προϊόν, ένα εμπόρευμα και ότι πρέπει να λειτουργεί και αυτή με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, άρα κέρδους.»

Επιπλέον, παρέθεσε τα στοιχεία που μαρτυρούν την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία και την οπισθοδρόμηση της χώρας σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ άλλων,  η Ελλάδα αφιερώνει μόλις το 6,7% του ΑΕΠ της στη δημόσια δαπάνη για την υγεία, όταν ο  μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 8,2 %, ενώ σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι 18η στους 21 του πίνακα της Κομισιόν σε ποσοστό δαπανών για την Υγεία (4,5%) στα κονδύλια των εθνικών σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σκανδαλώδεις αυξήσεις μισθών για τα golden boys της Υγείας.

Γιώργος Παπαηλιού: Ενισχύονται και διαιωνίζονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό 2024, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: Ο προϋπολογισμός για το έτος 2024 έχει συνταχθεί, εν μέσω  ενός αρνητικού  διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επαναφορά των όρων του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθάρχηση στην Ε.Ε., με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που εγκλωβίζουν την ελληνική οικονομία σε πολιτικές λιτότητας.

Η ελληνική οικονομία μαστίζεται από τον πληθωρισμό, ιδίως από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης – πρόκειται για τον πληθωρισμό της απληστίας, την ακρίβεια που έχει ως αιτία την αισχροκέρδεια και τη συνειδητή αδράνεια της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει – και το υψηλό κόστος ενέργειας, ενώ έχει υψηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες έχει εκτοξευτεί, χωρίς προστασία της α΄ κατοικίας και με επιπλέον προνόμια για τους servicers, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό αλλά και το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η φορολόγηση των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τέτοια – κυρίως μέσω των εμμέσων φόρων και των τεκμαρτών εισοδημάτων, που δεν επιτρέπει ή δυσχεραίνει την επιβίωσή τους.

Γιώργος Ψυχογιός: Προϋπολογισμός με το βλέμμα στους λίγους και ισχυρούς

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση συζήτησης του Προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, έχει άμεση επίδραση στις ανθρώπινες ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε σχέση με την επιχειρηματολογία των βουλευτών της πλειοψηφίας περί επενδυτικής βαθμίδας, ήρθε μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο  μέσα από τη ρύθμιση του χρέους, μέσα από τα γεμάτα ταμεία, με την κοινωνία όρθια. Αλλά η ΝΔ επιλέγει να κάνει ρεκόρ με τον προϋπολογισμό αυτόν 27ετίας στους φόρους μέχρι το 29% του ΑΕΠ και μαζίκαι με τις εισφορές, 43% του ΑΕΠ το 2022. Αλλά και οι έμμεσοι φόροι, οι πιο άδικοι φόροι, είναι το 65% του μείγματος έμμεσων και άμεσων φόρων. Επί Νέας Δημοκρατίας από το 2021 έχουν αυξηθεί τα κέρδη από τον ΦΠΑ στο 40%, 7 δισεκατομμύρια. «Είναι αυτά από τα οποία δίνετε κάποια ψίχουλα στους πολίτες που τα έχουν πληρώσει και κομπάζετε ότι κάνετε κοινωνική πολιτική», τόνισε.

Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα νοικοκυριών και μικρομεσαίων, στην κρίση ακρίβειας και χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση, στην αισχροκέρδεια, πολλαπλασιάζει την τιμή από το χωράφι στο ράφι και είναι σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Παραγωγών που και στην Κορινθία δυσκολεύονται πάρα πολύ να καλύψουν το τεράστιο κόστος παραγωγής αφού δεν εφαρμόσατε προτάσεις όπως ο ΕΦΚ στην αντλία, που ζητήσαμε να μηδενιστεί για τους αγρότες. Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τους αγρότες υπερκαλύπτονται από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις υποδομές οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιούνται, μεγάλα φράγματα, όπως το Φράγμα του Ασωπού και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις, που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν βαλτώσει.

Διονύσης Καλαματιανός: Αδιαφορείτε για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024

«Και αυτός ο προϋπολογισμός που καταρτίσατε, αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε σε παρέμβασή του ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η κυβέρνηση λειτουργεί για ακόμη μια φορά απέναντι στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Την ίδια στιγμή, υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των ισχυρών, των μεγάλων ομίλων, βάζοντάς τους πλάτη να αισχροκερδούν και να δημιουργούν πληθωρισμό απληστίας.

«Υπάρχει κρίση ακρίβειας; Βεβαίως και υπάρχει. Υπάρχει κρίση χρέους; Ασφαλώς υπάρχει και μάλιστα επί των ημερών σας έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος, κατά 20 δισ. ευρώ. Υπάρχει κλιματική κρίση; Βεβαίως υπάρχει, αλλά μαθαίνουμε ότι απεντάσσετε αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνησή σας δεν κάνει όσα πρέπει και χρειάζονται για να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις.»

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  κατηγόρησε τους κυβερνώντες για επικοινωνιακή προπαγάνδα εξαπάτησης των πολιτών.

«Τα νούμερα που παρουσιάζετε -οι δήθεν μεγάλες επιτυχίες σας- δεν δικαιολογούν αυτό για το οποίο πανηγυρίζετε. Η Ελλάδα για το 2019-2021 βρίσκεται 32η στις 36 σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ. Και βεβαίως είναι πρωταθλήτρια -ή κάνει πρωταθλητισμό- σε πολλούς αρνητικούς δείκτες. Για παράδειγμα, είναι από τις πρώτες χώρες στον πληθωρισμό των τροφίμων. Εξάλλου, ενώ στην Ευρώπη ο πληθωρισμός μειώνεται κατά 11,6%, στην Ελλάδα μειώνεται μόλις κατά 5,34%. Ταυτόχρονα,  είμαστε πρώτοι σε κόστος στέγασης -σε σχέση με την αγοραστική δύναμη- και μέσα στη χειρότερη πεντάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης. Είμαστε 22η χώρα στις 27 στον μέσο μισθό και επιπλέον, από το 2021 έως σήμερα υπάρχει αύξηση κατά 7 δισ. ευρώ των εσόδων από ΦΠΑ, δηλαδή από έμμεσους φόρους, που είναι οι πιο άδικοι.

Προφανώς, αυτή η πολιτική σας προκαλεί ασήκωτα βάρη στην κοινωνική πλειοψηφία, όταν σήμερα, συγκεκριμένοι μεγάλοι όμιλοι κερδίζουν δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά, εσείς απαριθμείτε με περηφάνια αυτά που θεωρείτε ως επιτυχία σας.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός κάλεσε την κυβέρνηση και τα στελέχη της να απαντήσουν αν επί διακυβέρνησής τους, βελτιώθηκε η καθημερινότητα και η ζωή των πολιτών.

«Μπορούν να αγοράσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σήμερα, όσα αγόραζαν το 2019; Προφανώς, όχι. Αλήθεια, τι γίνεται με τους μισθούς; Τι γίνεται με το εισόδημα των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων; Μοιράζεται το ΑΕΠ -αυτό που εσείς λέτε ότι ανεβαίνει- στους μισθούς ή αφορά κυρίως στα κέρδη των λίγων, των μεγάλων ομίλων; Πρέπει να μας πείτε πόσο είναι το μερίδιο της εργασίας από την ανάπτυξη και το ΑΕΠ.

Βλέπουμε ότι η Ελλάδα, από τις χώρες των 27 της ευρωζώνης, είναι πρώτη στο ποσοστό φτώχειας στον γενικό πληθυσμό και στις ηλικίες 15-24 ετών. Είναι στη χειρότερη τριάδα ή πεντάδα των χωρών με τη χειρότερη επίδοση στους δείκτες υλικής στέρησης και κοινωνικής δυστυχίας. Βέβαια, εσείς προβλέπετε μείωση σε κοινωνικές δαπάνες, όπως μείωση των μεταβιβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1% και μείωση των μεταβιβάσεων προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 9,7%.

Επομένως, με αυτές τις πολιτικές, ουσιαστικά, αυτό που κάνετε είναι να διαιωνίζετε τις ανισότητες. Εμείς πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική που θέτει σε προτεραιότητα τη δίκαιη διανομή του πλούτου που παράγεται.»

Θ. Ξανθόπουλος: Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να διευρύνει τις ανισότητες και να βυθίζει στην ανασφάλεια και την αγωνία το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας-Σε λίγους και εκλεκτούς τα κέρδη

“Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων, για τη κοινωνία που θέλει ο καθένας μας να οικοδομήσει. Και οι αριθμοί που αντιπαρατίθενται από τις πολιτικές δυνάμεις, αφορούν ανθρώπινες ζωές, αφορούν την κοινωνία. Με την έννοια αυτή δεν είναι ένα τεχνοκρατικό αλλά ένα βαθιά ηθικό κείμενο”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ξεκινώντας την πρωτολογία του για τον προϋπολογισμό του 2024, στη Βουλή. Όπως είπε “αυτός ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να βυθίζει στην ανασφάλεια και την αγωνία την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.

“Τον καταψηφίζουμε γιατί δεν αποτελεί βάθρο αναδιανομής πλούτου υπέρ των ασθενέστερων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στο πλεόνασμα του εθνικού πλούτου. Αντίθετα βλέπουμε ότι αποκλείονται. Τα κέρδη τα καρπώνονται οι λίγοι και εκλεκτοί του συστήματος”. συμπλήρωσε.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Οι έμμεσοι φόροι μένουν ίδιοι. Δώδεκα χώρες έχουν μειώσει τον ΦΠΑ, δύο τον μηδένισαν και παρά τις παρεμβάσεις και προτάσεις μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί πεισματικά να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους. Η ρήτρα αναπροσαρμογής επανέρχεται, έρχονται τα πολύχρωμα τιμολόγια να μπερδέψουν και να συσκοτίσουν την αύξηση των τιμών που θα πληρώσει ο καταναλωτής ενώ αφήνεται το απεριόριστο ποσοστό κέρδους των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Στα 10,5 δις ανήλθαν τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο με την μερίδα του λέοντος να έχουν οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας. Ιδού ποιοι ωφελούνται. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι μικρομεσαίοι, τα λαϊκά νοικοκυριά αποκλείονται από την αύξηση του εθνικού πλούτου”. Και συνέχισε:

“Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αύξηση μισθών και συντάξεων που είναι μεν θετικό αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού λόγω πληθωρισμού και προηγούμενων μειώσεων δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Μειώθηκαν οι δαπάνες διατροφής της ελληνικής οικογένειας. Το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό είναι βαθιά ουσιαστικό και με αυτή την αύξηση δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. Ο πληθωρισμός απληστίας είναι 10,3% στα τρόφιμα και επιμένει. Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, γίνεται εφιαλτικό, υπονομεύει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Οι πλειστηριασμοί πλέον είναι ελεύθεροι, δεν υπάρχει καμία προστασία της α΄ κατοικίας, γίνεται ραγδαία μεταφορά πλούτου. Οι servisers κάνουν πάρτι”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε επίσης τον τερματισμό του προγράμματος Στέγη την στιγμή που περίπου το μισό του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών πηγαίνει στη στέγαση και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί ενώ αναφερόμενος στη κλιματική αλλαγή και τις πρόσφατες δραματικές καταστροφές, σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα αποτελέσουν ευκαιρία για νέες μπίζνες και κερδοσκοπία ή αν θα υπάρξει κοινωνική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρεται στο Κυπριακό ως πρόβλημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους, επεσήμανε ότι το νέο σύμφωνα μετανάστευσης και ασύλου δεν διασφαλίζει τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης και επέκρινε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνει μηδενική αντίδραση στην εμφάνιση περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις με την ονομασία Turkaegean.​

Συμεών Κεδίκογλου: «Χρειαζόμαστε δίκαιες μεταρρυθμίσεις, συμπεριληπτικές για όλη την κοινωνία που δεν θα αφήνουν εκτός τους αδύναμους»

Ξεκινώντας ο βουλευτής την Ομιλία του ανέφερε ότι η εικόνα της Ελλάδας σαν μια χώρα που αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με πολίτες που ευημερούν -παρά την προσπάθεια των φιλικών σε αυτή  μιντιακών μέσων- δεν είναι μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

"Τα φαινόμενα απατούν" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε "όσοι είμαστε μέσα στην κοινωνία ξέρουμε ότι αυτή βράζει, ο μισθός δεν επαρκεί μέχρι τα τέλη του μήνα".

Ανέφερε τη μελέτη του ΕΚΠΟΙΖΩ για την αδυναμία θέρμανσης, την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, τη μειωμένη χρήση ζεστού νερού για τα μισά από αυτά. Επιπλέον, τον περιορισμό της ψυχαγωγίας για 4 στα 5 και την έλλειψη φαρμάκων για 1 στα 5 νοικοκυριά.

Επιπλέον, "η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το συναίσθημα που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας είναι ο φόβος 68% και ακολουθεί η οργή" πρόσθεσε.

"Δεν είναι, λοιπόν, εικόνα αυτή μιας ευημερούσας κοινωνίας" είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία, στα υπερκέρδη των καρτέλ, στον πληθωρισμό απληστίας καθώς και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα. Ειδική αναφορά έκανε στο ιδιωτικό χρέος το οποίο επί των ημερών της ΝΔ έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, 254 δισ., εκ των οποίων περίπου 105 χρωστάμε στην εφορία, 100 στις τράπεζες -εκ των οποίων 68% στα funds- και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά μας ταμεία με τα ληξιπρόθεσμα να έχουν αυξηθεί 30% πράγμα που δείχνει πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Για το θέμα της υγείας, αφού ανέφερε το χαμηλό ποσοστό δαπανών σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μ.ό, ανάφερε για το θέμα της υποστελέχωσης ως παράδειγμα τη Σκύρο όπου μετά την παραίτηση του τελευταίου παιδιάτρου (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) τα 300 περίπου παιδιά του νησιού έμειναν υγειονομικά ακάλυπτα ενώ το μοναδικό μικροβιολογικό εργαστήριο δεν είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία!

Για το θέμα του Τομέα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως "ο διακηρυγμένος στόχος για ανθεκτικότητα από τον κ. Τριαντόπουλο δεν βρήκε εφαρμογή στις πρόσφατες βροχές στην Εύβοια καθώς τα πρόσφατα αντιπλημμυρικα έργα ‘τα παρέσυρε κυριολεκτικά το ρέμα’". Άλλωστε οι ελλείψεις σε υποδομές ήταν αυτές που μας οδήγησαν να χάσουμε το 20% της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, η γαλάζια περιφέρεια όμως βιάστηκε να αναθέσει έργα ύψους 700.000 ευρώ για επιχωματώσεις στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών κάνοντας τους συγγενείς των θυμάτων  να μιλούν για συγκάλυψη (κατέθεσε το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής).

Αν και τα κονδύλια Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό 2024 είναι πράγματι αυξημένα (257 από το ΠΔΕ εκ των οποίων 107 από το ΤΑΑ) η πρόσφατη εμπειρία ενός Υπουργείου χωρίς οργανόγραμμα δεν μας αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς από τα 50 εκατ. ΤΑΑ του προηγούμενου Προϋπολογισμού έχουν απορροφηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο 938.000 ευρώ (1,9%) κι αυτά κυρίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

“Άρα δεν έχει σημασία το ποσό που εντάσσεις αλλά και πόσο καταφέρνεις τελικά να απορροφήσεις” τόνισε ο βουλευτής.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις αλλά δίκαιες και συμπεριληπτικές για όλη την κοινωνία που δεν αφήνουν τους αδύναμους απ’ έξω. Διαφορετικά, αν μείνουμε στη σημερινή πορεία ο τίτλος που θα ταιριάζει είναι αυτός της ταινίας "Καληνύχτα και καλή τύχη".

Χ. Μαμουλάκης: «Ό,τι δεν συντηρείται πεθαίνει και καμιά φορά σκοτώνει»

Ειδική αναφορά στο σκέλος του Προϋπολογισμού του 2024 που αφορά το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έκανε μιλώντας στη Βουλή ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να διοχετεύει πρόσθετους πόρους για την κατασκευή, τη συντήρηση και τον έλεγχο των υποδομών για να αποφευχθούν στο μέλλον τραγωδίες όπως του εγκλήματος των Τεμπών, ή της κατάρρευσης της γέφυρας στην Πάτρα, κ.α., αλλά και για να αποκατασταθούν οι καταστροφές στη Θεσσαλία, τόνισε: «Στον προϋπολογισμό του 2024 γίνεται αναφορά στο μόνιμο μέτρο των 600 εκατ. ευρώ για καταστροφές από φυσικές καταστροφές. Χωρίς ωστόσο ευδιάκριτα να αποτυπώνεται το μέρος που θα αφορά αποκλειστικά την αποκατάσταση ή την εκ νέου κατασκευή υποδομών αν λάβουμε υπόψη ότι στο συνολικό ποσό εμπεριέχονται και οι αποζημιώσεις των πληγέντων. Πώς θα ανατάξουμε την Θεσσαλία;».

Ανέφερε επίσης πως «Ό,τι δεν συντηρείται πεθαίνει και καμιά φορά σκοτώνει», επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να τεκμηριωθεί η κατασκευή ανθεκτικότερων υποδομών, αλλά και την ανάγκη αποκατάστασης και επαναφοράς της κανονικότητας στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες, όπως είναι η Θεσσαλία, που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε την εμμονή της Κυβέρνησης της ΝΔ σε μεθόδους ΣΔΙΤ, χωρίς μάλιστα τεκμηριωμένο λόγο, με αποτέλεσμα «Ο λογαριασμός θα είναι πολύ μεγάλος και βεβαίως θα ευνοήσει τις τσέπες των λίγων και ισχυρών εις βάρος του λαού. Με τη μέθοδο αυτή, η Ν.Δ. υποθηκεύει και δεσμεύει για 30 έτη πόρους του Π.Δ.Ε. που θα μπορούσαν να διατεθούν για μία άλλου τύπου αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Επιλέγετε να παρουσιάζετε ευοίωνα σενάρια προκειμένου να μη λάβετε ενισχυτικά μέτρα κι ενώ έχουν διαδραματιστεί τόσα, θεομηνίες, ατυχήματα, δυστυχήματα, η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, τακτικός και ΠΔΕ εθνικό σκέλος και συγχρηματοδοτούμενο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέρχεται σε μόλις 0,16%!».

«Ο σχεδιασμός σας δεν είναι «άριστος». Θα ήταν, αν εξυπηρετούσε τους πολλούς» ανέφερε επίσης ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Είναι πρόχειρος, με έλλειψη συμπεριληπτικού οράματος και χωρίς την ενσωμάτωση δεικτών κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας που να αφορούν τους πολλούς. Εκτός από τις διατυπώσεις επί χάρτου, πρέπει να υπάρχει και η αναφορά στις επιστημονικές παραμέτρους που ελήφθησαν ή θα ληφθούν υπόψη, ούτως ώστε να ενσωματωθούν οι «πιέσεις» επί των υποδομών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.».

Η ομιλία του βουλευτή Χανίων και Συντονιστή ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024

Κύρια σημεία της ομιλίας:

Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με δύο οφειλόμενες απαντήσεις, την πρώτη στον κ. Χατζηδάκη, τον πρώην δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου και γνωστό από την ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να του πω ότι δεν περίμενα την αναφορά του πως θαύμασε την ποιότητα του Γεραπετρίτη ως Υπουργού Εξωτερικών.

Διότι εγώ ξέρω ότι ο κ. Γεραπετρίτης είναι αυτός που έβαλε την κόκκινη γραμμή στα έξι μίλια και είναι αυτός που δέχεται να κάνει το ORUC REIS βόλτες στο Αιγαίο. Ένας Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος υποκλίθηκε δύο φορές στον κ. Ερντογάν, για να μην πιάσω τα άλλα, τις συνομιλίες με τον Φουρθιώτη και τη σχέση του με την ΤΕΡΝΑ.

Η δεύτερη αναφορά είναι στον κ. Οικονόμου. Έκανε μια σύγκριση του ΑΕΠ το 2010 με το ΑΕΠ τώρα, λέγοντας ότι φτάσαμε στα 210-220 δις ευρώ όπως και το 2010, άρα έχουμε κάνει την αναδιανομή που πρέπει. Εγώ θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Ακόμα και με την αύξηση που δώσατε στους γιατρούς του ΕΣΥ είμαστε πολύ πίσω από το μισθολόγιο του Αβραμόπουλου, που ίσχυε το 2010. Φτάσαμε το ΑΕΠ στα ίδια ποσά αλλά το θέμα είναι ποιοι τρώνε τα λεφτά και πως κατανέμονται τα 220 δις €.

Για τον προϋπολογισμό:

Αυτό που υλοποιείτε με συνέπεια και που θα επιταχύνετε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά το 41% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές, είναι το Σχέδιο Πισσαρίδη. Κάνετε μια τεράστιας έκτασης αναδιανομή, χωρίς να διστάζετε να σπάσετε το προηγούμενο κοινωνικό σας συμβόλαιο με μια μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι ήταν μαζί σας πολιτικά και τους οποίους αυτήν τη στιγμή, με τα μέτρα που παίρνετε τον τελευταίο χρόνο, ουσιαστικά καταστρέφετε.

Μιλάτε και επαίρεστε για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Γιατί δεν ανακουφίζετε τους πιο αδύναμους μειώνοντας τον ΦΠΑ στα καύσιμα; Γιατί είμαστε η δεύτερη πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης;

Γιατί τα δύο διυλιστήρια έχουν κέρδη 3 δις € και τα δεν φορολογήσατε παρά ελάχιστα; Γιατί συντηρείτε το τεράστιο περιθώριο κέρδους διύλισης, που από τα 7 με 9 δολάρια το βαρέλι έφτασε στα 34 με 36 δολάρια το βαρέλι;

Γιατί επιτρέπετε στη ΔΕΗ να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας; Τη ΔΕΗ που τα στελέχη της έχουν αγοράσει 70 εκατομμύρια € ίδιες μετοχές, τις οποίες θα τις μοιραστούν διακόσια στελέχη μέχρι το 2025. Δηλαδή οι τύποι θα πλουτίσουν οχτώ γενιές σε βάθος και οχτώ γενιές σε πλάτος!

Σχετικά με το Ταμείο ανάκαμψης, μπορείτε να μου εξηγήσετε ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία στη χώρα όταν:

Η AVIS, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων του Τούρκου επιχειρηματία Koch, , επιδοτείται με 200 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Γιατί;

Η Auto Hellas, Ανώνυμη Τουριστική Εμπορική Εταιρεία του κ Βασιλάκη επιδοτείται με 150.000.000 ευρώ; Του Βασιλάκη της AEGEAN που έχει πάρει και από εκεί εκατόν τριάντα εκατομμύρια. Τι θα δώσει στη χώρα αυτό;

Έχετε βάλει για το Υπουργείο Υγείας σύνολο δαπάνης για όλη την περίοδο του Ταμείου Ανάκαμψης, 650.000.000 ευρώ ενώ δίνετε 350 εκ € μονοκοπανιά σε δύο εταιρείες και άλλα 290 εκ € σε δυο άλλες εταιρείες της ΤΕΡΝΑ. Τρεις εταιρείες δηλαδή παίρνουν ό,τι παίρνει το Υπουργείο Υγείας για όλη την περίοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)