to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 08.09.2013

Κοινωνία

Μήνυση για παραπληροφόρηση

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για ψευδή ενημέρωση με... θύμα τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση των 502 εξαφανισμένων παιδιών.


Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Mηνυτήρια αναφορά για ψευδή πληροφόρηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, από δημόσιους λειτουργούς για την υπόθεση των 502 παιδιών της «Αγίας Βαρβάρας» κατέθεσε χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, το Ελληνικο Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Σύμφωνα με την αναφορά, που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», όλες οι συνημμένες πληροφορίες που έδωσε ο υπουργός στη βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη (στις 2 Σεπτεμβρίου 2013) και στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων (στις 4 Σεπτεμβρίου 2013) είναι ανακριβείς προφανώς γιατί ο υπουργός, όπως υποστηρίζει η επιτροπή, έγινε αποδέκτης ψευδών πληροφοριών.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου, ισχυρίζεται πως:

1) Ανακριβώς ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2005 με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εφετών. Δεν υπάρχει κανένα σχετικό βούλευμα ούτε αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εφετών. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακρίτρια η οποία υπέβαλε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αλβανίας. Το αίτημα διαβίβασε στις 7 Ιουνίου 2006 ο τότε εισαγγελέας Εφετών και σήμερα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεν έκανε τίποτε με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ανακρίτρια να κάνει ουσιαστική ανάκριση.

2) Ανακριβώς ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καταγραφή των παιδιών που εξαφανίστηκαν. Αναλυτικοί κατάλογοι με πλήρη στοιχεία υπάρχουν τόσο στη δικογραφία όσο και στους φακέλους των Συνηγόρων του Πολίτη της Αλβανίας και της Ελλάδας που ασχολήθηκαν με το θέμα.

3)  Ανακριβώς ο υπουργός ισχυρίστηκε πως υπήρξε καταγγελία του Συνηγόρου του Πολίτη στον ΟΗΕ το 2004 χωρίς στοιχεία καθώς ο αριθμός 502 είναι αυθαίρετος. O Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε ύστερα από αίτημα του Αλβανού ομολόγου του και εξέδωσε πόρισμα το οποίο μάλιστα δεν έστειλε καν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών παρά την εξαφάνιση των παιδιών.

4)  Ανακριβώς ο υπουργός ισχυρίστηκε πως τα παιδιά τα μάζεψαν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η σύλληψη και τοποθέτηση από την ΕΛ.ΑΣ. με παραγγελίες της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών των παιδιών στο «Αγία Βαρβάρα» έγινε μεταξύ 1998-2002, κυρίως κατά τα έτη 1999-2001.

5)  Ανακριβώς ο υπουργός ισχυρίστηκε πως τα παιδιά δεν ήταν παραβάτες για να είναι εγκλεισμένα στο ίδρυμα. Τα παιδιά είχαν συλληφθεί για επαιτεία και πριν τοποθετηθούν στο ίδρυμα κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα όπου φωτογραφίζονταν και δακτυλοσκοπούνταν.

6)  Ανακριβώς ο υπουργός ισχυρίστηκε πως τα παιδιά ήταν λίγο μεγαλύτερα από 4 ετών. Οπως φαίνεται από τους καταλόγους, τα περισσότερα ήταν πάνω από 10 ετών και μερικά μέχρι 16 ετών.

7)  Τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας όσο και η Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι ερεύνησαν επισταμένως το θέμα με βάση τις υπάρχουσες καταστάσεις και διαπίστωσαν τόσο το 2006 όσο και το 2012 πως μόνο 4 από τα 502 παιδιά επέστρεψαν στην Αλβανία.

Aπό την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη (που δεν πήγε την υπόθεση στον εισαγγελέα) απέστειλε την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κείμενο διευκρινίσεων σχετικά το θέμα της «διαφυγής» (όπως τη χαρακτηρίζει) 502 παιδιών από το ίδρυμα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει κάνει καταγγελία στον ΟΗΕ, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε στην επιτροπή, ο δε αριθμός των παιδιών που «διέφυγαν» προκύπτει από καταλόγους που παραδόθηκαν σε αυτόν από το ίδρυμα και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ανεπίκαιρη η αναζήτηση

Κατά την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη, το «κρίσιμο ζήτημα σήμερα δεν είναι η αναζήτηση των παιδιών (τη χαρακτηρίζει ανεπίκαιρη!) που τότε διέφυγαν και που έχουν πλέον ενηλικιωθεί, αλλά η δέσμευση των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη όλων των αναγκαίων θεσμικών μέτρων για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή εκμετάλλευσης».

Tο 2004, οι ελληνικές αρχές περιλαμβανομένου του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν στη διάθεσή τους αναφορές από την πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα για παράνομες υιοθεσίες, εμπορία βρεφών και παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων με θύματα παιδιά άπορων οικογενειών της Αλβανίας. Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης πως στελέχη της «Αγίας Βαρβάρας» δέχονταν αλλεπάλληλες πιέσεις και απειλητικά τηλεφωνήματα από το κύκλωμα που διακινούσε τα παιδιά στα φανάρια και επιθυμούσε να τα πάρει πίσω.

Για την υπόθεση αυτή, στην οποία διαφαίνεται διαχρονική συνευθύνη των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και της ΕΛ.ΑΣ., η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)