to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μηνύματα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο

Η απαλλαγή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεινά θα της επέτρεπε να ακολουθήσει και μια πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, ικανή να προασπίζεται και τα εθνικά θέματα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούσαμε το Κυπριακό στην κορυφή των προτεραιοτήτων της επιδιωκόμενης νέας εξωτερικής πολιτικής.


Πάντοτε η Κύπρος ζούσε τις εξελίξεις στην Ελλάδα με έντονο τρόπο, όπως μαρτυρά η ιστορία τουλάχιστον των τελευταίων 60 χρόνων.

Από την ίδρυσή της, το 1960, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη πολλές φορές την εξαγωγή προβλημάτων των Αθηνών στην εσωτερική της ζωή. Όλοι γνωρίζουμε π.χ. τις τραγικές συνέπειες για την Κύπρο από την    επιβολή στην Ελλάδα της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967, η οποία διευκόλυνε, με τις επιλογές και τη δράση της τα σχέδια κατάλυσης της ανεξαρτησίας της Κύπρου.  Αυτό συνέβη  με το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974, που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και κατοχή, με συνέπεια την de facto διχοτόμηση του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν στην ίδια μοίρα λόγω της επιβολής και στις δύο χώρες-μέλη της ΕΕ ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με αποτέλεσμα πολλά δεινά για τις δύο κοινωνίες, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους.  Αντίστοιχα, δυνάμωσαν και τα αμοιβαία αισθήματα αλληλεγγύης των δύο λαών.  Επόμενο ήταν, λοιπόν, η ιστορική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου 2015 στην Ελλάδα, να τροφοδοτήσει ισχυρές προσδοκίες και στην Κύπρο για ένα καλύτερο μέλλον.

Από την πλευρά μας, ήδη από το 2012 είχαμε τονίσει, δια του τότε κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η απαλλαγή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεινά θα της επέτρεπε να ακολουθήσει και μια πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, ικανή να προασπίζεται και τα εθνικά θέματα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούσαμε το Κυπριακό στην κορυφή των προτεραιοτήτων της επιδιωκόμενης νέας εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα, αυτός ο στόχος πρέπει και μπορεί να γίνει πράξη. Και αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα της επίσκεψης στην Κύπρο του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την 1η Φεβρουαρίου 2015.   

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έτυχε θερμότατης υποδοχής από την κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις και τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ εκδηλώθηκαν διαθέσεις και για λαϊκή υποδοχή, η οποία δεν κατέστη δυνατή, λόγω του σφιχτού προγράμματος της επίσκεψης.

Το δεύτερο μήνυμα που εξέπεμψε ο νέος   Έλληνας πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, ήταν υπέρ του   σεβασμού της ανεξαρτησίας της Κύπρου, τασσόμενος εναντίον των τουρκικών προκλήσεων, δια της εισόδου του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, πρόκληση η οποία συνεχίζεται και εμποδίζει την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Το τρίτο μήνυμα ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφή τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της αναζήτησης  μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών, δηλώνοντας την υποστήριξή του στις σχετικές προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν Αναστασιάδη και του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Όσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι  «λυδία λίθο» για την βελτίωση και εξομάλυνσή τους αποτελεί η πρόοδος στο Κυπριακό.

Το τέταρτο  μήνυμα προέκυψε από το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με προκατόχους του, ο πρωθυπουργός  της Ελλάδας συναντήθηκε και με τουρκοκύπριους αγωνιστές της ειρήνης, οι οποίοι εργάζονται μέσω δικοινοτικών πρωτοβουλιών για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων τερματισμού της κατοχής και επανένωσης του νησιού, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας.

Το πέμπτο μήνυμα ήταν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ως ανεξάρτητα κράτη-μέλη της ΕΕ, μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται στενά, τόσο στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για θέματα της λεκάνης της Μεσογείου.  Συνεργασία που μπορεί να αποβεί προς όφελος και της Ευρώπης μέσω της συμβολής σε μια νέα  ευρωπαϊκή  πολιτική  ειρήνης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μ Ανατολή και   τη γεφύρωση του χάσματος Βορρά-Νότου στη Μεσόγειο.





 

Ο Πάνος  Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)