to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 21.04.2013

Πολιτική

Το μήνυμα που θα άλλαζε την ιστορία

Ο θρύλος του μπέιζμπολ Jackie Robinson απέστειλε τηλεγράφημα στις 15 Ιουνίου 1963 στον Αμερικανό πρόεδρο John F. Kennedy, προτρέποντας και συμβουλεύοντας τις Αρχές να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε ομοσπονδιακό μέσο ασφαλείας, ώστε να προστατεύσουν τον Martin Luther King Jr. «Ο κόσμος δεν μπορεί να τον χάσει εξαιτίας των προκαταλήψεων μανιακών δολοφόνων» έγραφε ο Robinson στο τηλεγράφημά του.


Εκείνη την εποχή ο King βρισκόταν στον Μισσισσιππή για την κηδεία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Medgar Evers, ο οποίος δολοφονήθηκε τρεις μέρες πριν από την αποστολή του τηλεγραφήματος. Ο Evers διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάργηση του διαχωρισμού λευκών και μαύρων στο Πανεπιστήμιο του Μισσισσιππή. 





«Αν συμβεί κακό στον δρ. King που θα προστεθεί στη συμφορά που αξιοπρεπείς Αμερικανοί και των δύο φυλών έχουν βιώσει με τη δολοφονία του Evers, η καταπίεση αρκετών ανθρώπων σε ολόκληρο το έθνος μπορεί να σπάσει τα δεσμά της και να επιφέρει ένα βίαιο κι αιματηρό ολοκαύτωμα που δεν έχει δει μέχρι σήμερα αυτή η χώρα», έγραφε στο τηλεγράφημά του ο παίκτης του μπέιζμπολ. Ο Robinson υπήρξε ο πρώτος μαύρος επαγγελματίας παίκτης από τα τέλη του 1800, ενώ το 1945 μετεγγράφηκε στους Brooklyn Dodgers, σπάζοντας τον κανόνα για το χρώμα των παικτών. 



Ο Μartin Luther King Jr. δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις του Τενεσί και της δολοφονίας του ακολούθησαν εξεγέρσεις και βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρο το έθνος. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος JFK δολοφονήθηκε το ίδιο έτος της αποστολής του μηνύματος, στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας του Τέξας. 

Πηγή: NEW YORK DAILY NEWS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)