to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 02.09.2021

πηγή: news247.gr

Πολιτισμός

Μίκης Θεοδωράκης: Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον σπουδαίο Έλληνα

Απολύτως αναμενόμενα, η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη ταξίδεψε αστραπιαία σ' όλον τον κόσμο.


Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ασυγκίνητα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ καθώς η φήμη του εκλιπόντος είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της γερμανικής FAZ στο σχετικό της δημοσίευμα: Στην Ελλάδα θεωρήθηκε ήρωες. Αγγιξε και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς και όχι μόνο χάρη στην παγκοσμίου φήμης μουσική του".

To Euronews αναφέρει ότι "σήμερα πέθανε ο συνθέτης του Ζορμπά σε ηλικία 96 ετών και παραθέτει το συλληπητήριο tweee του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.

Το φημισμένο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφει πως "ο Θεοδωράκης ήταν σεβαστός ως λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, είχε διεθνή φήμη όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως πολιτικός και κριτικό πνεύμα.

Το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο, το Reuters, μνημόνευσε "τον πανήψηλο άνδρα με τα πυκνά κυματιστά μαλλιά που είχε λαχτάρα για μία προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού".

H τουρκική έκδοση της DW υπογραμμίζει πως "ο Θεοδωράκης έγινε λαϊκός ήρωας με την αντίστασή του στη Χούντα της Ελλάδας αλλά ήταν επίσης πολύ γνωστός για τη μουσική του σε πολλές ταινίες, όπως ο "Ζορμπάς".

Η ισπανική El Mundo στο δικό της δημοσιεύμα αναφέρει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε ενεργά μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών αλλά και σ' αυτή κατά της Χούντας των συνταγματαρχών ενώ έχει πλήρες βιογραφικό στο οποίο αναγράφεται ότι φυλακίστηκε για την πολιτική του δράση.

Οι New York Times, στην ηλεκτρονική τους έκδοση και παρά τη διαφορά της ώρας, αφιέρωσαν ύμνους: "Ο Μίκης Θεοδωράκης διεξήγαγε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής κατά της στρατιωτικής χούντας η οποία απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε" γράφουν χαρακτηριστικά.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point τονίζει ότι "έφυηρ ο μεγάλος αντιστασιακός και ο μεγάλος συνθέτης σε ηλικία 96 ετών".

To ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ήταν επίσης πολύ θερμό στις αναφορές του: "Ηταν ο πιο διάσημος Ελληνας συνθέτης μετά από μία μακρά ζωή γεμάτη δόξα και πόνο συνυφασμένη με μερικά από τα πιο τραγικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

H μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας, η El Pais, υπογραμμίζει ότι ο "συνθέτης του Ζορμπά διακρίθηκε για την αντίστασή του στη χούντα ενώ την αποκατάσταση της δημοκρατίας πήρε διαφορερικούς πολιτικούς δρόμους".

Η γαλλική εφημερίδα Liberation παρατήρησε ότι η μουσική του για την ταινία Ζορμπάς ακούστηκε σ' όλον τον κόσμο και ότι "ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αναμφίβολα ο πιο διάσημος Ελληνας συνθέτης".

Στην αναφορά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της ψυχής μας) στέκεται η πορτογαλική Observador η οποία συμπληρώνει ότι ο εκλιπών είχε έντονη πολιτική δράση.

Tέλος, στην ανταπόκρισή του, το ΒΒC σημείωνει πως ο Μίκης Θεοδωράκης εξελίχθηκε σε ξεχωριστή φιγούρα για όλους τους Ελληνες, αριστερούς και συντηρητικούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)