to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 31.10.2017

Διεθνή

Μιανμάρ: Το μαρτύριο των Ροχίνγκια συνεχίζεται, προσωρινό συντονιστή της κρίσης όρισε ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ διόρισε σήμερα νέο μεταβατικό συντονιστή για τη Μιανμάρ τον Νορβηγό Κνουτ Όστμπι, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση αυτή σε μια περίοδο που εντείνεται η πίεση στη βιρμανική κυβέρνηση εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίζεται την κρίση με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια.


(φωτ, από σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα στον Γκάρντιαν)

Ο διορισμός ενός προσωρινού συντονιστή από τον ΟΗΕ ήταν αναμενόμενος αφού η Μιανμάρ είχε εμποδίσει την αναβάθμιση του ρόλου του απεσταλμένου του οργανισμού.

Η ηγέτιδα της χώρας, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, έχει πει σε ιδιωτικές της συζητήσεις με διπλωμάτες ότι είναι αγανακτισμένη με τον ΟΗΕ και κυρίως την υπηρεσία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Όστμπι αντικαθιστά στη Ρενάτα Λοκ- Ντεσαλιέν, η οποία ολοκλήρωσε τη θητεία της.

Περίπου 600.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις εναντίον τους στη Μιανμάρ.

Παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσφυγες Ροχίνγκια καταγγέλλουν ότι εκτός από τον στρατό της Μιανμάρ που τους διώκει και βουδιστές κάτοικοι της Πολιτείας Ραχίν τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ που συνομιλούν με τους Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές δήλωσαν την Παρασκευή ότι έχουν συγκεντρώσει πολλές μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «ένα συγκεκριμένο, μεθοδικό σχέδιο» φόνων, βασανιστηρίων, βιασμών και πυρπολήσεων.

Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ, υπό τον Ινδονήσιο πρώην γενικό εισαγγελέα Μαρζούκι Ντάρουσμαν, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Ροχίνγκια στις 25 Αυγούστου δεν είναι γνωστός, όμως «ενδέχεται να είναι πάρα πολύ υψηλός».

Η ομάδα του ΟΗΕ, που συστάθηκε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επανέλαβε την έκκλησή της να αποκτήσει πρόσβαση στην Πολιτεία Ραχίν και να συνομιλήσει με την κυβέρνηση και τον στρατό της χώρας προκειμένου «να εξακριβώσει τα γεγονότα».

Στα πρώτα στάδια της κρίσης ο ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει την εκστρατεία του στρατού της Μιανμάρ «εθνοκάθαρση», μια κατηγορία την οποία απέρριψαν οι αρχές της χώρας, οι οποίες τονίζουν ότι ο στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό ανταρτών Ροχίνγκια μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας στην Πολιτεία Ραχίν.

Η Σου Κι έχει τονίσει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως χιλιάδες εξακολουθούν να φτάνουν στο Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)