to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 16.11.2023

Διεθνή

«Μία φρίκη δεν δικαιολογεί μιαν άλλη» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ της ΕΕ που επισκέπτεται το Ισραήλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αναλώνεται από οργή στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα, λέγοντας πως "μια φρίκη δεν δικαιολογεί μιαν άλλη". - Ποια είναι η θέση της ΕΕ για τη Γάζα και τον πόμεμο


Ο Μπορέλ έκανε τα σχόλια αυτά σε επίσκεψη στο Ισραήλ, μιλώντας δίπλα στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν μετά την επίσκεψή τους στο Κιμπούτς Μπε'ερί, ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

"Αντιλαμβάνομαι την οργή σας αλλά επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να μην αναλώνεστε από οργή. Πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που μπορούν να σας πουν οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ", είπε.

Μιλώντας σε ένα κτίριο περιφερειακού συμβουλίου σε κοντινή απόσταση από το κιμπούτς, ο Μπορέλ τόνισε πως η αλληλεγγύη της ΕΕ με το Ισραήλ και η υποστήριξή της στο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

"Όμως είναι ένα πράγμα να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και είναι άλλο να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη", πρόσθεσε.

"Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την υποστήριξη του Ισραήλ για το δικαίωμα αυτοάμυνας, ζητεί επίσης ανθρωπιστική αρωγή για τρόφιμα, νερό, καύσιμα, προστασία (των ανθρώπων στη Γάζα)", είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος έκανε επίσης έκκληση για "άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση" των ομήρων.

Η Ευρωπαϊκή θέση για τη Γάζα και για τον πόλεμο

Ενώπιον της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη Γάζα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ πρότεινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Νοεμβρίου, μια σειρά αρχών που θα πρέπει να καθοδηγούν τη δράση της ΕΕ στη Γάζα στις συνομιλίες με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. Όπως δήλωσε, η σύγκρουση στη Γάζα θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση δύο κρατών και η οικοδόμηση ενός Παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η ευρωπαϊκή θέση συνοψίζεται σε τρία «ναι» και τρία «όχι». Οι Ευρωπαίοι λένε «όχι» στον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού και σε απέλαση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες. Αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση του εδάφους της Γάζας ή στην εκ νέου κατάληψή του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και λένε «όχι» στην επιστροφή της Χαμάς στη Γάζα. Δεν δέχονται την αποσύνδεση της Γάζας από το Παλαιστινιακό ζήτημα, διότι ο στόχος πρέπει να είναι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος στο σύνολό του.

Παράλληλα, η ΕΕ υποστηρίζει την εγκατάσταση μιας παλαιστινιακής αρχής στη Γάζα, με εντολή και νομιμότητα που ορίζονται από ομόφωνη και ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ υποστηρίζει την ανάγκη για μια μεγαλύτερη εμπλοκή των αραβικών κρατών, όχι μόνο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά και για την οικοδόμηση ενός Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Μπορέλ, επί του παρόντος τα αραβικά κράτη δεν είναι έτοιμα να συζητήσουν την «επόμενη μέρα», αλλά η δέσμευσή τους είναι αναγκαία για να υπάρξει μια μόνιμη λύση.

Τέλος, η ΕΕ λέει «ναι» στη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, ικανού να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων και να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ. O Z. Mπορέλ παραδέχτηκε ότι η ΕΕ ήταν πολύ απούσα από τη λύση του προβλήματος που είχε αφήσει στις ΗΠΑ και τώρα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)