to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μια αποτύπωση των εκλογών στην Έσση

Στις εκλογές για το Κρατίδιο της Hessen (πληθυσμός 6.243.262, Κατά Κεφαλήν εισόδημα €44,920, η Φρανκφούρτη σημαντική πόλη, Πρωτεύουσα Wiesbaden), τα δύο πρώην κυρίαρχα κόμματα CDU και SPD, έχασαν 11.3% (-7 έδρες) και 10.9% (-8 έδρες) αντιστοίχως, σε σχέση με τις εκλογές του 2013.


Το Πράσινο Κόμμα, το οποίο ήταν μέλος του Συνασπισμού συγκυβέρνησης του Κρατιδίου με τους Χριστιανοδημοκράτες  (CDU + Greens), κέρδισε 8.7% (+16 έδρες).

Το μεγαλύτερο κέρδος το είχε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),  η οποία απέσπασε το 13.1% των ψήφων καταλαμβάνοντας την 4η θέση και  19 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε αποσπάσει το 4.1% των ψήφων και δεν είχε εκλέξει βουλευτές (όριο εισόδου 5%). Έτσι, είναι η πρώτη της είσοδο στο Κοινοβούλιο της  Hessen (Hessischer Landtag).

Κέρδη απέσπασαν και το (νέο)φιλελεύθερο FDP (+1.8%, +5 έδρες) και το Αριστερό Die Linke (+1.1%, +3 έδρες).

Οι μεγάλες απώλειες των δύο κομμάτων του Ομοσπονδιακού κυβερνητικού Συνασπισμού (CDU/CSU -SPD), που κατεγράφησαν στην Hessen, είναι παρόμοιες με τις απώλειές τους στις πρόσφατες εκλογές του Κρατιδίου της Βαυαρίας.

Έτσι, στο τρέχων Κοινοβούλιο της Hessen, Μετά τις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) καταλαμβάνει 40 έδρες, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD) και το αριστερό Πράσινο Κόμμα (Bündnis 90/Die Grünen) από 29 έδρες έκαστο, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 19 έδρες, το (νέο)φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 11 έδρες και η Αριστερά (Die Linke) 9 έδρες (Σύνολο εδρών 137).

Όπως και στις Βαυαρικές εκλογές (14/10/18), τα δύο κόμματα του Κυβερνητικού Συνασπισμού  − CDU/CSU και SPD – έχασαν μαζί πάνω από 20%, ενώ οι συγκυβερνώντες Πράσινοι της Hessen κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο.  Αυτό μάλλον δείχνει ότι ο λόγος της μεγάλης πτώσης του κόμματος της Καγκελαρίου Μέρκελ δεν οφείλεται σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και αρνητικής διακυβέρνησης στο Κρατίδιο, αλλά αποτυπώνει την πτώση των κομμάτων του μεγάλου Συνασπισμού σε Ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο.

Παρά τις μεγάλες απώλειες, το CDU κατέλαβε εκ νέου την πρώτη θέση, έχοντας πλέον όμως ως δεύτερο κόμμα τους Πράσινους, που επικράτησαν με 94 ψήφους παραπάνω των Σοσιαλδημοκρατών.

Το ακροδεξιό AfD, με την είσοδό του στο Κοινοβούλιο της Hessen, αποκτά πλέον εκπροσώπηση στα Κοινοβούλια όλων των Κρατιδίων(σύνολο 16), ένα προνόμιο που μοιράζονται μόνο οι CDU/CSU και SPD.

Ύστερα από τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, η Καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την Προεδρία του CDU, στο Συνέδριο του Κόμματος στο Αμβούργο στις αρχές Δεκεμβρίου, ούτε υποψήφια Καγκελάριος στις Ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Αναλυτικά οι πίνακες των εκλογών της 28ης Οκτωβρίου 2018.


Landtag of Hesse 2018.svg

Από αριστερά: Linke: 9 seats    SPD: 29 seats    Grünen: 29 seats    FDP: 11 seats    CDU: 40 seats    AfD: 19 seats


 

Deutschland Lage von Hessen.svg                                                      

    

Τα επί μέρους αποτελέσματα στα Κρατίδια αποτυπώνουν μια συνολική Ομοσπονδιακή εικόνα. Στην Δημοσκόπηση του δικτύου ARD στις 19/10 (μετά τις Βαυαρικές κάλπες της 14ης Οκτωβρίου) τα Ομοσπονδιακά ποσοστά των κομμάτων είχαν ως εξής:

CDU/CSU   25%

Greens        19%

AfD             16%

SPD             14%

FDP             11%

Die Linke      9%

Κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τις εκλογές  στην Hessen της 28ης Οκτωβρίου (δημοσκόπηση 26-29/10), το INSA Polls καταγράφει τα εξής ποσοστά σε Ομοσπονδιακό επίπεδο:

CDU/CSU: 25%

Greens:      20%

AfD:            17%

SPD:            14%

Die Linke:   11%

FDP:            10%

       Hesse opinion poll graphic

Σε αυτόν τον πίνακα του BBC, αποτυπώνεται η δημοσκοπική πορεία των κομμάτων στην Hessen από το 2016 ως τις εκλογές.

Ο λόγος που δίνεται βαρύνουσα σημασία σε αυτό το Κρατίδιο έχει να κάνει ασφαλώς με την Φρανκφούρτη, την οικονομική Πρωτεύουσα της Γερμανίας και όχι μόνο. Η Hessen είναι ένα υγιές κρατίδιο. Η ανεργία που καταγράφει είναι από τις χαμηλότερες στη Γερμανία. Όμως, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής που είναι υψηλό, καθώς και για τη χαμηλή διαθεσιμότητα στην κατοικία (με συνεπαγόμενο μεγάλο κόστος επίσης). Αυτά τα δύο συν η δυσαρέσκεια σε ότι αφορά τα ζητήματα της εκπαίδευσης, κυριάρχησαν στις αγωνίες των ψηφοφόρων. Τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου έπονται του κόστους ζωής, της κατοικίας, της εκπαίδευσης. Παρατηρούμε το ίδιο με τις Βαυαρικές εκλογές, όπου και εκεί η εκπαίδευση, η κατοικία, το περιβάλλον ήταν στην ατζέντα των ψηφοφόρων ιεραρχικά υψηλότερα από τα ζητήματα μετανάστευσης/ασύλου.

Η συνολική ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης μεγάλου Συνασπισμού βρέθηκε στο στόχαστρο των ψηφοφόρων, όπως και στις Βαυαρικές εκλογές. Ήδη, δύο μέρες πριν τις εκλογές, στις 26/10, ο Benjamin Wehrmann, από τον ιστότοπο https://www.cleanenergywire.org προειδοποιούσε ότι το θέμα του δάσους του Hambach (βλ. τεκμηρίωση Βαυαρικών εκλογών) σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να πλήξει σοβαρά τον Κυβερνητικό Συνασπισμό και την Καγκελάριο Μέρκελ.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν  και περισσότερα αναλυτικά ποιοτικά στοιχεία για την Hessen, που θα μας επιτρέψουν να εξαγάγουμε περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα.

Όσον αφορά το σχηματισμό Κυβέρνησης στην Hessen, αναλυτές συμφωνούν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από τον Συνασπισμό «Jamaica» (CDU – Greens- FDP), μέχρι τον εξοβελισμό των Συντηρητικών από την Κυβέρνηση με Προοδευτική Κυβερνητική συμμαχία Κόκκινο-Κόκκινο-Πράσινου Συνασπισμού (Greens- SPD- Die Linke).

 
*Ο Νεκτάριος Μπουγδάνης είναι Συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)