to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:32 | 31.10.2018

Διεθνή

O Τραμπ καλεί το Μεξικό να σταματήσει τα καραβάνια μεταναστών ενώ στέλνει στα σύνορα στρατό

Όπως και οι μετανάστες του άλλου καραβανιού και αυτοί είναι στην πλειονότητά τους πολίτες Ονδούρας και έχουν απορρίψει το σχέδιο βοήθειας του Μεξικανού προέδρου


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανανέωσε σήμερα τις επικρίσεις του εναντίον του Μεξικού, το οποίο κατηγορεί ότι δεν σταματά χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Δύο «καραβάνια», τα οποία αποτελούνται από περίπου 6.000 ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Αμερικής, βρίσκονται αυτή την ώρα στο νότιο Μεξικό και κατευθύνονται προς τη μεθόριο με τις ΗΠΑ όπου οι μετανάστες υπολογίζουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τη Δευτέρα (προχθές) εκατοντάδες άνθρωποι, που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την ανέχεια και τη βία, έπεσαν στα νερά του ποταμού Σουτσιάτε στην Τουκούν Ουμάν, στα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού, παρακάμπτοντας τα οδοφράγματα της μεξικανικής αστυνομίας.

«Τα Καραβάνια αποτελούνται από ανθρώπους και μερικούς πολύ σκληρούς μαχητές», έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter. «Ανταπέδωσαν σκληρά και ακόλαστα στο Μεξικό στα Βόρεια Σύνορα προτού εισβάλουν. Οι τραυματίες Μεξικανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν, ή δεν θέλησαν να σταματήσουν το Καραβάνι. Πρέπει να τους συλλάβουν προτού φθάσουν τα Σύνορά μας αλλά δεν θα το κάνουν!»

Μεξικό: Σχέδιο αρωγής για τους μετανάστες που βαδίζουν προς τις ΗΠΑ

Στρατό στέλνει στα σύνορα ο Τραμπ

Λέγοντας ότι φοβάται μια «εισβολή» των μεταναστών αυτών στη χώρα του, ο Τραμπ ανακοίνωσε την ανάπτυξη άλλων 5.200 στρατιωτών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη αναπτυχθεί εκεί.

«Ο στρατός μας κινητοποιείται αυτή την ώρα στα Νότια Σύνορα. Πολλοί άλλοι στρατιώτες έρχονται», προειδοποίησε σε άλλο μήνυμα. «ΔΕΝ θα αφήσουμε τα Καραβάνια αυτά, που αποτελούνται επίσης από μερικούς πολύ κακούς γκάνγκστερ και μέλη συμμοριών, να μπουν στις ΗΠΑ. Τα Σύνορά μας είναι ιερά, πρέπει να έρθουν νόμιμα, ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ!»

Σε άλλο tweet του, αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν έως και 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσουν την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος των μεταναστών.

«Σχετικά με το καραβάνι, ο στρατός μας έχει (ήδη) αναπτυχθεί. Έχουν σταλεί περίπου 5.000, θα αυξηθούν σε 10.000 ή σε 15.000 στρατιώτες» είπε ο μεγιστάνας από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

1.000 χλμ μακρυά από τα αμερικανικά σύνορα το πρώτο καραβάνι

Το πρώτο καραβάνι, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Pueblos sin Fronteras (Άνθρωποι χωρίς σύνορα) έφτασε χθες στην πόλη Χουτσιτάν στην πολιτεία Οαχάκα.

Στη Γουατεμάλα το δεύτερο καραβάνι

Και δεύτερο καραβάνι περίπου 2.000 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική συνέχισε χθες Τρίτη τον δρόμο του στην Πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό, αφού κατάφερε τη Δευτέρα να περάσει τον ποταμό που χωρίζει τη Γουατεμάλα από το Μεξικό.

Όπως και οι μετανάστες του άλλου καραβανιού και αυτοί είναι στην πλειονότητά τους πολίτες Ονδούρας και έχουν απορρίψει το σχέδιο βοήθειας του Μεξικανού προέδρου, ο οποίος τους προσέφερε ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση για τα παιδιά τους και προσωρινή εργασία με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν την πορεία τους και θα καταθέσουν αίτημα για την παροχή ασύλου στις πολιτείες Τσιάπας και Οαχάκα.

Οι μετανάστες αυτοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφτασαν την Τρίτη στην Ταπατσούλα, όπου πέρασαν τη νύκτα, αφού διένυσαν 25 χιλιόμετρα. Τη Δευτέρα κατάφεραν να διασχίσουν μαζικά τον ποταμό Σουτσιάτε αφού απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού στη μεθοριακή γέφυρα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Οι μετανάστες πέρασαν τη νύκτα σε σκηνές σε έναν κλειστό σταθμό λεωφορείων, στον οποίο ήταν ακόμη ορατές οι ζημιές από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που κατέστρεψε την πόλη στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Σε μια γειτονική πόλη στο νότιο Μεξικό, την Νιλτεπέκ, οι κάτοικοι, αν και ζουν ακόμη στα ερείπια των σπιτιών τους που καταστράφηκαν από τον ίδιο σεισμό, ετοίμασαν σούπα, έδωσαν πάνες για τα μωρά και έστησαν σκηνές για τους μετανάστες.

«Ευχόμαστε να είχαμε ένα αξιοπρεπές μέρος να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Σελφαρέλι Κρους Μεδίνα.

Από τα 1.720 σπίτια της Νιλτεπέκ τα 1.602 υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, εκ των οποίων τα 530 κατέρρευσαν. Τουλάχιστον 100 οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν σπίτι.

Οι μετανάστες και Μεξικανοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνοδεύουν το καραβάνι έχουν ζητήσει να τους διατεθούν λεωφορεία προκειμένου να φτάσουν στο Μεξικό, 730 χιλιόμετρα μακριά, για να μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα για την παροχή άδειας διέλευσης και να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Migrants travelling towards the United States taking a rest along a road, hoping to hitch a ride on a passing vehicle

Και τρίτο καραβάνι

Στο μεταξύ, περίπου 2.000 μετανάστες άρχισαν σήμερα μια πορεία προς τον βορρά από την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι μετανάστες αναχώρησαν σε δύο ομάδες, περιλαμβανομένων ανδρών και γυναικών με παιδιά στα καροτσάκια και στους ώμους. Την Κυριακή (28/10) μια άλλη ομάδα περίπου 300 ανθρώπων είχε ξεκινήσει το ταξίδι για τα σύνορα των ΗΠΑ από το Σαν Σαλβαδόρ.

Η αστυνομία εκτιμά πως οι δύο ομάδες που φεύγουν από το Σαν Σαλβαδόρ αριθμούν περίπου 1.000 άτομα η καθεμιά. Η μία αναχώρησε γύρω στην αυγή και η άλλη αργότερα στη διάρκεια του πρωινού.

Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες του Ελ Σαλβαδόρ την ώρα που μοτοσικλετιστές κόρναραν σε υποστήριξη και φώναζαν «ο Θεός μαζί σας».


Πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)