to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 02.06.2023

Διεθνή

Μετά τις πιέσεις ανοιχτός ο Κούρτι σε νέες δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Σερβία να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων προκειμένου να εξασφαλιστούν νέες δημοτικές εκλογές στις σερβικές περιοχές.


Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι είναι ανοιχτός στη διοργάνωση νέων δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε εκπρόσωπός του, μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο Κούρτι έκανε την πρόταση αυτή καθώς αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Κόσοβο να επαναλάβει τις εκλογές, τις οποίες κέρδισαν οι Αλβανοί, αφού ο σερβικός πληθυσμός του Κοσόβου μποϊκοτάρισε τις κάλπες.

Αργά την Πέμπτη, ο Κούρτι έγραψε στο Twitter ότι η Σερβία πρέπει να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων προκειμένου να εξασφαλιστούν νέες εκλογές, ζητώντας «τον άμεσο τερματισμό της βίας από τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι όχλο κατά των αξιωματικών ασφαλείας μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές σε αυτούς τους δήμους».

Το σχόλιο αυτό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο POLITICO, είχε ως στόχο να καταδείξει «αλλαγή στάσης και άνοιγμα σε νέες εκλογές».

Το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 αλλά δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία και άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα και άλλες χώρες, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αφού η Πρίστινα προσπάθησε να εγκαταστήσει με τη βία αλβανικής καταγωγής δημάρχους σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου όπου κατοικεί κυρίως σερβικός πληθυσμό.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές λόγω ανεκπλήρωτων αιτημάτων για μεγαλύτερη αυτονομία, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει στο 3,5%. Όταν οι δήμαρχοι έφτασαν αργότερα για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των Σέρβων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες του ΝΑΤΟ που είχαν αναπτυχθεί για να περιορίσουν τις διαδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη στη Μολδαβία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αφού συναντήθηκαν με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

tags: Κόσοβο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)