to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 13.03.2023

Πολιτική

Μετά τις αντιδράσεις, αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Φρένο από Μαξίμου που δεν μπορεί να διαχειριστεί νέα κρίση εν όψει των επικείμενων εκλογών, στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού λόγω των σφοδρών αντιδράσεων ακόμη κι από «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς


Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η συνεδρίαση και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αύριο Τρίτη, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, καθώς  σφοδρές είναι οι αντιδράσεις ακόμη και «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, αναμένεται σήμερα Δευτέρα να έχει συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βρεθεί συμφωνία, καθώς στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο δέχτηκε δριμεία κριτική, με την πλειονότητα των εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων να ζητά την απόσυρση του.

Όπως είχε αποκαλύψει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, η μεθόδευση της κυβέρνησης για την Δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, προωθείται ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δεσμευτούν και οι επόμενες κυβερνήσεις, για την εμπλοκή ιδιωτών σε νευραλγικού και σε μονοπωλιακού χαρακτήρα τομείς του δημόσιου τομέα και της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ οι οποίοι πραγματοποιούν από την περασμένη βδομάδα στάσεις εργασίας, και καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣτΕ επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Τονίζουν επίσης ότι με εικοσαετή καθυστέρηση, η κυβέρνηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ του Ηρακλείου και των Χανίων, αντιδρώντας στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, από τις 11:00 έως και τη λήξη του ωραρίου στις 15:00, με μοναδικό αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα αφαιρεθεί από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ η διαχείριση του νερού η οποία επί του παρόντος γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον (ως κοινωφελής και ανταποδοτικές επιχειρήσεις) και μοναδικό κριτήριο θα αποτελεί το κέρδος του κάθε ιδιώτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)