to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 16.01.2016

Πολιτική

Μετά τη σφοδρή αντίδραση Σπίρτζη: Νέα ανακοίνωση του Ποταμιού για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς

«Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά του Ποταμιού ισχύει και αν ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να χρειάζεται υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα στελέχη μας θα είναι τη Δευτέρα στο Υπουργείο. Παρακαλούμε μόνο να μεριμνήσει για τη χορήγηση των απαιτούμενων κωδικών πρόσβασης στο σύστημα»...


Την έντονη αντίδραση του Χρήστου Σπίρζτη προκάλεσαν όσα του καταλόγισε την Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. «Περιμένουμε από Δευτέρα στο υπουργείο τους 15 "τζίνιους" δημόσιους υπάλληλους του κ. Θεοδωράκη. Για να καταλάβουν οι ίδιοι και ο πολιτικός αρχηγός τους την πελώρια άγνοια τους, για το τι είναι και πώς προετοιμάζεται η ένταξη των δημοσίων έργων και μελετών στο εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υποδομών (διαβάστε αναλυτικά). 

Νέα επίθεση εξαπέλυσε το Σάββατο στον υπουργό υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη το Ποτάμι, το οποίο τονίζει, αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, πως "αν ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να χρειάζεται υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα στελέχη μας θα είναι τη Δευτέρα στο υπουργείο".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

"Το ερώτημα της κοινωνίας προς τον κ. Σπίρτζη είναι ένα: τα δεκαπέντε χρόνια (2000-2015) που είχε κεντρικό ρόλο στο ΤΕΕ, σαν θερμό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ποια καταφανή σπατάλη αντιστάθηκε; Σε ποιους εργολάβους είπε όχι; Με ποιους ισχυρούς συγκρούστηκε; Με ποιες αναθέσεις διαφώνησε; Ποιο φαγοπότι αποκάλυψε; Ποια ρουσφέτια αρνήθηκε; Οι σύντροφοί του αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντησή του.

Ως προς τα τυπικά τώρα, τον ενημερώνουμε: 

Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) που κατά τον κ. Υπουργό δεν έχει ολοκληρωθεί, "διαθέτει ήδη λειτουργίες που αφορούν την κατάρτιση και δημοσίευση της διακήρυξης ενός διαγωνισμού, την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, την αξιολόγηση και την κατακύρωση της σύμβασης", όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. 

Στη λειτουργία του συστήματος έχουν ήδη εκπαιδευτεί δημόσιοι υπάλληλοι φορέων του δημοσίου αλλά και στελέχη ιδιωτικών εταιρειών – προμηθευτών του δημοσίου, μόνο που ο κ. Σπίρτζης επιλέγει να το αγνοεί. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο 2015 ήταν εγγεγραμμένοι 17.026 χρήστες στο σύστημα. Συνολικά, τον μήνα αυτό αναρτήθηκαν στο σύστημα 3.789 προκηρύξεις, 20.661 συμβάσεις και 52.242 εντολές πληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά του Ποταμιού ισχύει και αν ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να χρειάζεται υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα στελέχη μας θα είναι τη Δευτέρα στο Υπουργείο. Παρακαλούμε μόνο να μεριμνήσει για τη χορήγηση των απαιτούμενων κωδικών πρόσβασης στο σύστημα".

Υπενθυμίζουμε τις διευκρινίσεις του Χρ. Σπίρτζη σχετικά με την ουσία του θέματος:

Α. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει κατασκευαστεί και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για τα δημόσια έργα σε όλο το δημόσιο: Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιους Φορείς, Υπουργεία, πριν τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν.

Β. Σ΄ όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, σε όλον τον πλανήτη, απαιτείται δοκιμαστική λειτουργία και εκπαίδευση όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των στελεχών των εταιρειών, που συμμετέχουν. Απαιτείται επίσης δομή πληροφοριών προς τους πολίτες, τηλεφωνικό κέντρο και εκπαιδευμένοι υπάλληλοι για να δίνουν πληροφορίες.

Γ. Δε θα σταματήσουμε τα δημόσια έργα στη χώρα, μέσα στην κρίση, γιατί οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί της ΝΔ, Ποταμιού και συνοδοιπόρων είναι επιεικώς άσχετοι και ανεύθυνοι.

«Δουλέψαμε πολύ για να επανακινήσουμε ότι είχαν σταματήσει. Παλεύουμε για να βγουν πολλά νέα έργα σε όλη τη χώρα, για να βγούμε από την κρίση. Δεν το θέλουν, τους καταλαβαίνουμε και εμείς, και όλος ο ελληνικός λαός», τονίζει ο κ. Σπίρτζης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)