to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 30.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Μετά το swap τι; Τα επόμενα σκαλοπάτια μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα

Τα χαρακτηριστικά της ανταλλαγής 25,47 δισ. ευρώ παλαιών ομολόγων με νέα, τη σημασία τους για Έλληνες και ξένους επενδυτές, αλλά και τα επόμενα κρίσιμα σκαλοπάτια μέχρι την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, περιέγραψε ο διευθυντής Κεφαλαιαγορών και Χρηματαγορών της Τράπεζας Αττικής Μαρίνος Δαναλάτος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Το πολύ μεγάλο ποσοστό κάλυψης του swap, «οριακά πάνω από 86,1%» μαρτυρά την επιτυχία της διαδικασίας, ενώ «εάν συνυπολογίσουμε ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ δεν συμμετείχαν για αντικειμενικούς λόγους (1 δισ. ευρώ στην ΤτΕ και άλλα ποσά σε επενδυτές εκτός ΕΕ) ... είμαστε ελάχιστα κάτω από το απόλυτο. Μετά τον περασμένο Ιούλιο ... είναι ένα ακόμη τεράστιο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα», όπως είπε ο κ. Δαναλάτος, για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «ημέρα ανταλλαγής έχει οριστεί η 5η Δεκεμβρίου, για τα 25,47 δισ. ευρώ».
 
«Ο οίκος αξιολόγησης της Standard&Poors ενώ εκτίμησε ότι δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα, θεώρησε ότι η έκβαση θα είναι σημαντική για να επιτύχει τους στόχους της και για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, το 2018».
 
Επίσης, κατά τον ίδιο, «πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι μόνο το ένα τρίτο των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν ήταν σε ελληνικά χέρια, τα δύο τρίτα κατείχαν ξένοι θεσμικοί. Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την Ελληνική Δημοκρατία και τις εκδόσεις της, μέσα από το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως υπογράμμισε.
 
Σημαντική εξέλιξη για Έλληνες και ξένους επενδυτές
 
Ο κ. Δαναλάτος συνέχισε αναφέροντας ότι «η αποτίμηση των καινούργιων ομολόγων (ανταλλάχθηκαν 20 παλιές εκδόσεις με 5 καινούργιες με διάρκεια από 5 ως 25 χρόνια), θα είναι υψηλότερη από αυτή που είχαν στις 17/11/2017, όταν ανακοινώθηκαν».
 
«Οι 20 παλιές εκδόσεις κυμαίνονταν στο 1,2-1,3 δισ. ευρώ η καθεμία, ενώ οι καινούργιες πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, βασικό χαρακτηριστικό για τους ξένους κυρίως επενδυτές, που βλέπουν ότι με ευκολότερο τρόπο να εισέρχονται και εξέρχονται στην συγκεκριμένη αγορά», όπως είπε. 
 
Αντίστοιχα, «για τους Έλληνες επενδυτές αυτό σημαίνει ότι μπορούν πολύ πιο εύκολα να ανταλλάξουν, διακρατήσουν, αξιοποιήσουν ομόλογα που είχαν. Το Ελληνικό Δημόσιο τους έδωσε και ένα μπόνους που έχει κυρίως να κάνει με την άρση αντικινήτρων».
 
Τα επόμενα σκαλοπάτια
 
«Στόχος είναι να ανέβουμε στην αξιολόγηση των ομολόγων, να ανέβουμε τις σκάλες ώστε να βγούμε στις αγορές, που έχουν τρία-τέσσερα σκαλοπάτια ακόμη», συνέχισε ο κ. Δαναλάτος.
 
Όπως είπε, «η εκτίμηση στην αγορά είναι ότι τον επόμενο Φεβρουάριο η Ελλάδα θα επιχειρήσει ξανά επόμενη βασική έξοδο με έκδοση τριετούς ομολόγου 3-5 δισ. ευρώ κοντά στο 3%».
 
«Ίσως να υπάρξει και άλλη μία ... εάν θεωρήσουμε ότι ο στόχος εντός του 2018 θα είναι περίπου τα 6 δισ. ευρώ εκδόσεων, βαδίζουμε προς την πλήρη κάλυψη αυτού του στόχου από τις αγορές», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)