to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 15.01.2013

Διεθνή

Μέρκελ: «Ενδεχόμενο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι»

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής επιμελητειακής ή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.


"Σκεφτόμαστε αν θα προσφέρουμε επιμελητειακή υποστήριξη ή ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στον γερμανικό ραδιοσταθμό NDR Info.

Είναι η πρώτη φορά που η Μέρκελ εκφράστηκε για το Μαλί από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων, την περασμένη εβδομάδα.

Η καγκελάριος απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε γερμανική συμμετοχή στις μάχες κατά των ισλαμιστικών ομάδων που έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο του βόρειου Μαλί από τον Απρίλιο του 2012, αυξάνοντας τους φόβους ότι ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να γίνει καταφύγιο για εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η Μέρκελ υπενθύμισε ότι η Γερμανία "είναι πολύ ενεργή στρατιωτικά σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. το Αφγανιστάν ή το Κόσοβο, όπου άλλες χώρες δεν είναι τόσο ενεργές".

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, εξέδωσε ανακοίνωση για να τονίσει ότι "οι έλεγχοι που γίνονται ενόψει μιας γερμανικής υποστήριξης στο ζήτημα του Μαλί δεν έχουν ολοκληρωθεί", γίνονται όμως σε "στενή συνεργασία με τη Γαλλία".

Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει επί του παρόντος το θέμα μιας βοήθειας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Άλλες υπουργικές υπηρεσίες υπολογίζουν σε μια ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρίνισε.

"Πόσα αεροσκάφη, για πόσο χρονικό διάστημα, προς τα πού και για ποιους θα κάνουμε τις πτήσεις;" Αυτό είναι το είδος των ερωτημάτων που θα πρέπει ακόμη να επιλύσουν οι υπηρεσίες του, πρόσθεσε ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι "η Γερμανία δεν θα αφήσει τη Γαλλία μόνη σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση", σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Αντρέας Πέσκε, ο οποίος είχε ήδη αναφερθεί σε πιθανή "επιμελητειακή, ιατρική η ανθρωπιστική" υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά, που ασκεί την προεδρία της ECOWAS, θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Βερολίνο με την Μέρκελ και θα συζητήσει μαζί της για το θέμα.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ


Διαβάστε επίσης:


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)