to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 06.09.2019

Διεθνή

Μέρκελ: Ανοιχτή η Γερμανία σε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι η χώρα της είναι ανοιχτή σε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις, υπό όρους και με κανόνες


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θέλει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις και διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε τέτοιες τοποθετήσεις, ωστόσο παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα της ελέγχει πολύ αυστηρά ορισμένους τομείς στρατηγικής σημασίας και ειδικά τις υποδομές.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Λίγο νωρίτερα, ο κινέζος πρωθυπουργός είχε σημειώσει πως το Πεκίνο ευελπιστεί ότι η Γερμανία θα δεχθεί να κάνουν επενδύσεις κι άλλες κινεζικές εταιρείες και ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς, ιδίως στις εξαγωγές κάποιων αγαθών. Ακόμη, ο Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα ανοίξει την οικονομία της περισσότερο.

Νωρίτερα, η Μέρκελ εξέφρασε την ευχή ο εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς όπως επισήμανε πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει λύση στη διένεξη για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, καθώς πλήττει τους πάντες» στην υφήλιο, είπε η Μέρκελ στον Λι κατά τη συνάντησή τους, την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής της στην Κίνα.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών το δεύτερο τρίμηνο και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οδεύει προς ύφεση εν μέρει διότι παγιδεύτηκε στα διασταυρούμενα πυρά του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τις αμερικανικές εταιρείες να εξετάσουν τρόπους να τερματίσουν κάθε δραστηριότητά τους στην Κίνα και να επιστρέψουν στην αμερικανική επικράτεια, η Μέρκελ επιδιώκει να εγκαινιαστεί νέα φάση στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Προτείνει να συναφθεί νέα διμερής συμφωνία για τις επενδύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, την ώρα που ο Τραμπ προτιμά να εξαπολύει ομοβροντίες δασμών στα κινεζικά αγαθά. Παρότι οι Ευρωπαίοι μοιράζονται πολλές από τις απόψεις που εκφράζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, δεν συμφωνούν με τις επιλογές του Τραμπ στην προσπάθεια διευθέτησης των διαφορών.

Η Γερμανία, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές της οποίας με την Κίνα ανήλθαν σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, θα ασκήσει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το 2020, όταν η Μέρκελ σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί σύνοδος ΕΕ-Κίνας προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για τις επενδύσεις, αφού πρώτα διαμορφωθεί ενιαία ευρωπαϊκή θέση έναντι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου, για να σταματήσει η πολιτική «διαίρει και βασίλευε» που προσάπτουν αρκετοί στο Πεκίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)