to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 17.04.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

Μεγάλη συναυλία για τους πρόσφυγες στην Καλαμαριά

“…Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία….” Από το ποίημα της ΟΥΑΡΣΑΝ ΣΑΙΡ (γεννήθηκε στην Κένυα, μεγάλωσε στην Αγγλία) με τίτλο «ΠΑΤΡΙΔΑ»


Συνεχίζεται η κινητοποίηση της ΡΕΚΚ στην Καλαμαριά ενόψει της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα , 18 Απριλίου, στις 8μμ στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και θα είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες με τίτλο “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ”.

Στη συναυλία παρουσιάζεται το μουσικό έργο του Σαράντη Κασσάρα “ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ” , που βασίζεται σε ποίηση της Ευαγγελίας-Αγγελικής Πεχλιβανίδου μαζί με άλλα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια του ίδιου στηριγμένα σε ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιάννη Κοντού.

Τραγουδούν οι Κώστας Πρατσινάκης, Φιλιώ  Καζάρα , Απόστολος  Σωτηρούδης, Μαρία  Φωτίου, , Χρόνης  Νότας, Γιώτα  Μυσερλή, Θόδωρος  Πάντσιος, Γιάννης  Βαγενάς, Μαρία  Καραμούζα, Δημήτρης Νικολούδης , Παναγιώτης Καραδημήτρης και Γιώργος Στεφανίδης (ποντιακό τραγούδι). Μουσική παίζουν οι Χρήστος Βερνάρδος (κιθάρα), Στεφανομάριο Γαζίλας (κρουστα), Σαράντης Κασσάρας (πιάνο), Γιώτα Μυσερλή (άρπα), Πέτρος Παλαμούρας (μπουζούκι) , Γιώργος Στεφανίδης (ποντιακή λύρα) και Γιώργος Σωτηρούδης (βιολί). Συμμετέχει και η Χορωδία «Οι Φίλοι της Όπερας»

Το άνοιγμα θα  κάνει η Άννα Ομηρίδου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3, συνδημότισσά μας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί (του επικεφαλής της ΡΕΚΚ , και εκπροσώπων άλλων φορέων) . Θα κληθούν να χαιρετίσουν και Σύριοι πρόσφυγες. Κείμενα διαβάζει  η Ελένη Πεσιρίδου.

Κλιμάκια της ΡΕΚΚ μοιράζουν εδώ και μία εβδομάδα καθημερινά στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών υλικό και διαθέτουν εισιτήρια στην συμβολική τιμή των 6 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα όλα θα διατεθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Η κινητοποίηση αυτή  – εκτός από το χαρακτήρα της έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης -  αποκτά και τον χαρακτήρα μίας «de facto» δράσης ενάντια στα αισθήματα  ρατσισμού και ξενοφοβίας, που καλλιεργούνται ύπουλα και συστηματικά από διάφορα κέντρα με στόχο τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από την άλλη παρέχει στα μέλη της ΡΕΚΚ τη δυνατότητα να εξηγούν ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή αυτών  των ξεριζωμένων ανθρώπων, αλλά ότι «ο πόλεμος γεννάει την προσφυγιά» και ότι η αλληλεγγύη στους ανθρώπους αυτούς  είναι ανθρωπιστικό καθήκον μας και υποχρέωση, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας και την ιστορία μας.

Μία πρωτοβουλία της ΡΕΚΚ, στην οποία συμμετέχουν και την στηρίζουν η δομή αλληλεγγύης «Το Καλαθάκι» και η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)