to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 05.05.2016

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Το Mega μετακυλίει την ευθύνη της κακοδιαχείρισης στον διαγωνισμό για τις άδειες

Σε προδικαστική προσφυγή κατά της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών προχώρησε το Mega, προκειμένου να μπλοκάρει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τέσσερεις άδειες που εξήγγειλε η κυβέρνηση.


Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των παρατηρήσεων της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου προκήρυξης και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να αναρτηθεί η προκήρυξη.

Η κίνηση του Mega (Τηλέτυπος) ήταν αναμενόμενη και αποτελεί το πρώτο βήμα σε σειρά νομικών ενεργειών στις οποίες έχει τη δυνατότητα να προσφύγει, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Το κανάλι έχει έννομο συμφέρον να επιδιώξει την ακύρωση του διαγωνισμού -επιχειρώντας στην ουσία να μετακυλίσει τις ευθύνες της κακοδιαχείρισης του- καθώς δεν είναι δυνατόν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο διαγωνισμός: η δυσχερής οικονομική του θέση, η οποία προέκυψε από την άρνηση των μετόχων του να στηρίξουν το κανάλι, ώστε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης για τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό του, περιορίζει ακόμα και τη δυνατότητα να διεκδικήσει άδεια μέσω της επικείμενης δημοπρασίας.

Η άσκηση προδικαστικής προσφυγής, ένα είδος εξώδικης προσφυγής, στρέφεται στην αναθέτουσα αρχή, εν προκειμένω στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, και ζητάει να ανασταλεί η εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας. Η προσφυγή έχει συνταχθεί από 22 Απριλίου και υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Mega Στ. Ψυχάρη. Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής από τον υπουργό Επικρατείας ή σιωπηρής απόρριψής της, εάν περάσει ένα 15θήμερο, το κανάλι αναμένεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, όπου θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να καταφέρει να παγώσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η προσφυγή του Mega αναπαράγει στην ουσία όλο το στοκ της επιχειρηματολογίας της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται ενστάσεις αντισυνταγματικότητας γιατί δεν εμπλέκεται στη διαδικασία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), κάτι στο οποίο πάντως έχει απαντήσει ήδη η κυβέρνηση, παραπέμποντας τη συζήτηση στη Βουλή κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Επικαλείται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έλλειψη ισοτιμίας έναντι των μη λειτουργούντων σταθμών που θα επιδιώξουν να πάρουν άδεια, καθώς το Mega οφείλει να πληροί τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σήμερα, ενώ οι μη λειτουργούντες σταθμοί στο μέλλον. Ποιος όμως νέος επενδυτής θα συμφωνούσε να συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό στον οποίο ορισμένοι θα έμπαιναν με ευνοϊκότερους όρους; Το κανάλι, επικαλείται ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υψηλή τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας (3 εκατ. ευρώ), αναφερόμενο μάλιστα στη μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας που στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει, ομολογώντας ότι δεν έχει τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα. Σημειώνει επίσης ότι ο περιορισμένος αριθμός των αδειών σε τέσσερεις πλήττει την πολυφωνία και τη δημοκρατία.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)