to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:42 | 23.05.2017

Πολιτική

Αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας - Στο επόμενο Eurogroup το ζήτημα του χρέους

Στο τραπέζι του Eurogroup τέθηκε χτες και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Μετά από διμερείς και πολυμερείς επαφές δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα για την συνολική συμφωνία και παρέπεμψαν στο Eurogroup  του Ιουνίου.

Νωρίτερα πηγή της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ότι  δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

"Η τελική ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Για να υπάρξει πλήρης συμφωνία για το χρέος αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και σήμερα τα μειώσαμε. Υπάρχει πλήρη συμφωνία για το 3,5% πρωτογενών πλεονασμάτων για 5 χρόνια και μετά ότι ισχύει στο σύμφωνο σταθερότητας. Αυτό δημιουργεί μια σαφήνεια για το εγγύς μέλλον στην Ελλάδα" τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι "η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδος σε σχέση με όσα απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε επόμενο Eurogroup" και όπως υπογράμμισε έγιναν "εξαιρετικά αναλυτικές οι συζητήσεις για το χρέος. Δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα αλλά έγιναν οι προσπάθειες. Έχουμε ένα γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε σε συμφωνία που όλοι επιθυμούν." (με πληροφορίες από Αυγή)
 

Το ανακοινωθέν του Eurogroup 
«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».
 

  • Γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας, έπειτα από διακοπή που ξεπέρασε τις τρεις ώρες και κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές, ξανάρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.


Συνεχής ενημέρωση:

 

 

Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Στο μεταξύ, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε σήμερα την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ , ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε επίσης να εννοηθεί πως παρ' όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ' ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.

Tέλος, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.

Οι δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει κατ' αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.

"Στην Ελλάδα έχει δοθεί  η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις", είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. "Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας", τόνισε, προσθέτοντας, "Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης".

Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους΄Ελληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νιώθει απροθυμία να συμπεριληφθεί στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι θέλει διαβεβαιώσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Στήριξη Μακρόν για το χρέος

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό  ότι θέλει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Συνάντηση Σόιμπλε - Λεμέρ με το βλέμμα στην Ελλάδα

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό χρέος»,  ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη.«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, κάτι το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής» τόνισε, παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε ως «αξιόλογες» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, όσον αφορά τα σενέρια περί ενός 4ου μνημονίου για την Ελλάδα, είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν θα διαπραγματευθούμε νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα».

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, ανέφερε ο νέος γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, από την πλευρά του. Οπως επίσης είπε, στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Από την άλλη, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε σήμερα τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αισοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο

Αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

«Η αίσθηση του επείγοντος δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για την ελληνική κυβέρνηση» διαμηνύει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και υπογραμμίζει: 

«Η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργεί. Άλλος κωλυσιεργούσε όλο τον προηγούμενο καιρό και πιθανότατα σκοπίμως. Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά. Και κάναμε όσα οφείλαμε, τηρώντας κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ελπίζουμε και δικαιούμαστε να γίνει το ίδιο και από την πλευρά των δανειστών μας τώρα. Να γραφτεί εγκαίρως το compliance report των θεσμών που πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και φυσικά να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος». 

Το μήνυμα Τσίπρα προς δανειστές μετά την ψηφοφορία στη Βουλή: «Ρύθμιση του χρέους, αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού»

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή.

«Με το αποτέλεσμα και της ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο  Αλέξης Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)