to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον φακό του Left.gr: Τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη

Τι τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης "Τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη. Τα συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές και τον πρόσφατο εκλογικό κύκλο σε ευρωπαϊκές χώρες", η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Gabriel Péri και τον Όμιλο «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη»


Για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης μετά από μια σειρά εκλογών με έμφαση κυρίως στη Γαλλία μίλησαν οι ομιλητές της εκδήλωσης "Τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη. Τα συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές και τον πρόσφατο εκλογικό κύκλο σε ευρωπαϊκές χώρες", η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Gabriel Péri και τον Όμιλο «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη».

Οι 3 ομιλητές, δηλαδή ο Μιχάλης Βακαλούλης, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ο Κώστας Μελάς, Οικονομολόγος, και ο Κώστας Βεργόπουλος, Πρόεδρος του προσωρινού Επιστημονικού Συμβουλίου του Ομίλου «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη», και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII, ανέπτυξαν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές που καθόρισαν τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ προέβησαν και σε αναφορές σε σχέση με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ αλλά και το Brexit και το πώς επέδρασαν αυτά στις χώρες της Ε.Ε.

Ο Κ. Βεργόπουλος τόνισε πως η νίκη του Εμ. Μακρόν στηρίχτηκε στην φθορά όλων των υπόλοιπων υποψηφίων, επισημαίνοντας πως κατά προεκλογική του εκστρατεία δεν παρουσίασε κάποιο συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, σημείωσε πως η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που καθορίζει κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία είναι οι αριστεροί, καθώς η ψήφος των δεξιών είναι σχετικά παγειωμένη. Σε ότι αφορά το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς στη Γαλλία, επισήμανε πως όλες οι πτυχές της δεν είχαν καμία ουσιαστική πρόταση για την ανεργία.

Ο Μ. Βακαλούλης ανέλυσε την κοινωνιολογική διάστρωμάτωση της Γαλλίας και το πώς αυτή επέδρασε στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε πως τόσο η παραδοσιακή Δεξιά όσο και η παραδοσιακή Αριστερά έχουν μπει σε καθεστώς κρίσης. Επιπλέον, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Μακρόν ως "φιλελεύθρο", τόσο ως προς το οικονομικό όσο και ως προς το κοινωνικό σκέλος του.

Από την πλευρά του, ο Κ. Μελάς επισήμανε πως τα εκλογικά αποτελέσματα στις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ειδωθούν υπό το πρίσμα της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί στην Ε.Ε., η οποία χαρακτηρίζεται από την επικυριαρχία της Γερμανίας. Επιπλέον σημείωσε πως η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω του δίπολου "λαϊκισμός-αντιλαϊκισμός" δεν μπορεί να προσφέρει πολλά συμπεράσματα, λόγω της ασάφειας των εννοιών, ενώ πρόσθεσε πως η διαμάχη των πολιτικών δυνάμεων διεξάγεται γύρω από την έννοια του "κέντρου".

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)