to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 11.12.2018

Κοινωνία

Mε συνεργασία τριών φορέων: Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες για τις γυναίκες κρατούμενες και αποφυλακισμένες

Από την ΓΓΙΦ, την ΕΠΑΝΟΔΟ και το ΚΕΘΙ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη


«Με εφόδιά  μας τις αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων, γυρίζουμε σελίδα στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, διεκδικώντας το παρόν και το μέλλον της ισότητας και των δικαιωμάτων για όλους και όλες ανεξαιρέτως»

Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων ΕΠΑΝΟΔΟΣ και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)  για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών». Οι δυο ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στις 21/11/2018 στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στις 7/12/2018 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνεργασία των τριών φορέων, προσδίδει μία ολιστική διαθεματική προσέγγιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ισότιμη μεταχείριση των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στους χώρους κράτησης, αλλά και μέτρα και πολιτικές, που θα βοηθούν στην κοινωνική επανένταξή τους κατά τη φάση της αποφυλάκισης και στην άρση του κοινωνικού στίγματος.

Έγκλειστες στα σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας, αλλά και αποφυλακισμένες γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για όλα όσα βίωσαν στη φυλακή, την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τι τις βοηθά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τι παρεμβάσεις ζητούν για την προώθηση της ισότητας και στήριξη από τους αρμόδιους φορείς για την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία.

Τόσο την ημερίδα της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία ή και με το χαιρετισμό τους η Υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνη για θέματα ισότητας, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχιος Φυτράκης, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Γιαννακάκη, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κ. Καλλιόπη Δημητρούλη και η Πρόεδρος ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ για την επανένταξη αποφυλακιζομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου. 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μεταξύ άλλων, αφού αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΙΦ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών κρατούμενων και αποφυλακισμένων, όπως αυτά προκύπτουν μέσω της εφαρμογής των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων, δήλωσε ότι: «Η ανάγκη να προσεγγίζουμε τις ειδικότερες ανάγκες της εκάστοτε πληθυσμιακής ομάδας γυναικών, συνιστά για εμάς την κινητήριο δύναμη, η οποία μας βοηθάει να αφουγκραζόμαστε κάθε φορά τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις έμφυλες ανισότητες και τις πολλαπλές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες. Ως εκ τούτου και με εφόδιά  μας τις αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων, γυρίζουμε σελίδα στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, διεκδικώντας το παρόν και το μέλλον της ισότητας και των δικαιωμάτων για όλους και όλες ανεξαιρέτως». 

Συνολικά, κατά τη διάρκεια και των δύο ημερίδων δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών πολιτικής και δράσεων μεταξύ των φορέων, καθώς και η ανίχνευση ανοιχτών πεδίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για μία νέα συνεργασία στο σύντομο μέλλον. 

 
tags: ΓΓΙΦ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)