to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 02.02.2024

Πολιτική

Με άδειο «καλάθι» και επίθεση στους αγρότες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Οι αγρότες απορρίπτουν τα «μέτρα»

Άδειο στο μεγαλύτερο μέρος του τελικά το «καλάθι» που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επιτέθηκε στους αγρότες, θέλοντας να βάλει τέλος στις διεκδικήσεις τους, μίλησε στην «ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση για τους αγρότες της Θεσσαλίας και της επικράτειας - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Άνθρακες ο θησαυρός» των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για τους αγρότες


   Φωτ.: Μιχ. Καραγιάννης / Eurokinissi

Δύο ήταν τελικά τα βασικά από τα «έξι μέτρα» για τους αγρότες, η έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγια από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, κάτι που όμως έχει ισχύσει ήδη τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί νέο μέτρο. Κατά τα άλλα, τα μέτρα αφορούν σε ρύθμιση χρεών σε τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ και εκκίνηση του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά σε νέους αγρότες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μόνο δύο μέτρα για τους αγρότες, την έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγια από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, κάτι που όμως έχει ισχύσει ήδη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ανακοίνωσε ρύθμιση χρεών σε τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ και εκκίνηση του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» για νέους αγρότες.

Στον απόηχο της χθεσινής, πρωτοφανούς από άποψη μαζικότητας, κινητοποίηση των αγροτών με εκατοντάδες τρακτέρ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Agrotica, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή, και αφού επιτέθηκε στους αγρότες που κινητοποιούνται, παρουσίασε «έξι μέτρα».  από τα οποία θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν μόνο η επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο το 2024 και μια μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για μερικούς μήνες.

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν τη ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και την προαναγγελία προγράμματος για το ενεργειακό κόστος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε επίσης ως «επιτυχία» της κυβέρνησης την παύση της αγρανάπαυσης που, στο «παρά πέντε» και εν μέσω έντονων από κάθε άποψη κινητοποιήσεων ακόμα και έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε η Ευρώπη κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής των «27», ύστερα από εισήγηση της Κομισιόν. Η απόφαση της Κομισιόν αφορά στην αναστολή, για το 2024, του μέτρου που επιβάλλει στους αγρότες της ΕΕ να αφήνουν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση εάν υποβάλλουν αίτηση για κοινοτικές επιδοτήσεις.

Πολλά από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τα όσα έχει ήδη αναφέρει ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, τα οποία όμως οι αγρότες έχουν χαρακτηρίσει πολύ κατώτερα των προσδοκιών και σίγουρα όχι ικανά να κάμψουν τις αντιδράσεις τους.

Άμεση ήταν η απάντηση των αγροτών που βρίσκονται με εκατοντάδες τρακτέρ έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι και απέρριψαν αμέσως τις εξαγγελίες, ζητώντας ουσιαστική και μόνιμη μείωση του κόστους για τις παραγωγές τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι της τάξης των 232 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο αγροτικός κόσμος δηλώνει πως βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.

Ισχυρίστηκε ότι «fake news από αγροτοπατέρες» κινητοποιούν τους αγρότες της Θεσσαλίας

Με επίθεση απάντησε στις καταγγελίες των αγροτών της Θεσσαλίας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως όσα ακούγονται αποτελούν fake news που διαδίδονται από καφενείο σε καφενείο και αγροτοπατέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να βάλει ταφόπλακα στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, λέγοντας πως επί διακυβέρνησης του «δεν θα αναβιώσει το σύνθημα: όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και πως «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν σε λάθος εποχή».

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι όσοι δεν πήραν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και κάνοντας λόγο για ψέματα. « Πρόκειται για fake news που ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο από τον κάθε αγροτοπατέρα», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας  «τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσω».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι αποζημιώσεις και για ποιο λόγο δεν απαντούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα ποσά της αποζημίωσης και τον χρόνο πληρωμής τους υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα αλλά και λείπουν βασικά δικαιολογητικά από τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι μόνο 4.000 έχουν καταθέσει.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Άνθρακες ο θησαυρός» των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για τους αγρότες

«Τα ψίχουλα που υποσχέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στους ανθρώπους του μόχθου της αγροτικής παραγωγής δεν δίνουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις, σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματά τους», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο Βασίλης Κόκκαλης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «είναι ξεκάθαρες, αναλυτικές και κοστολογημένες:

  • Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
  • Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
  • ΟΠΕΚΕΠΕ, με πληρωμές, έγκυρες, έγκαιρες και με διαφάνεια.
  • Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
  • Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ, με άμεση τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως έχει ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ήδη από τον Νοέμβριο αλλά η κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Αυγενάκης απλά αδιαφορούν
  • Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.​

«Αυτές είναι οι θέσεις μας και οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και θα παραμείνει δίπλα τους στον αγώνα επιβίωσης, που δίνουν για την διατήρηση της αγροτικής παραγωγής της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)