to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 14.07.2013

Πολιτική

Με αυτοπεποίθηση, χωρίς παρωπίδες

Το κύριο άρθρο της "Αυγής"


Με την εντολή 1,6 εκατ. πολιτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, με τις προσδοκίες εκατομμυρίων συμπολιτών μας που η κρίση σμπαραλιάζει τη ζωή τους και, ακόμη, με τη θετική έκπληξη πολιτών, κινημάτων και κομμάτων σε όλον τον κόσμο, που στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τη σύνθεση της ιστορικής με τη νέα Αριστερά, τη διαμόρφωση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου.

Στην πορεία της "βίαιης πολιτικής ενηλικίωσής του", ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε ως ο λαϊκός-δημοκρατικός πόλος στην πολιτική ζωή. Μόλις πριν από ένα χρόνο τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη. Αρκετοί, μάλιστα, είχαν σπεύσει να μιλήσουν για "δανεική ψήφο". Ο χρόνος τούς διέψευσε. Η εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε αποσαφηνισμένη ιδεολογική επιρροή, εκφράζει όμως την οριστική απομάκρυνση της κοινωνίας από τη δικομματική παγίδα, καθώς και μονιμότερες τάσεις για νέα δημοκρατική εκπροσώπηση. Από αυτή τη σκοπιά, το "φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ" συνιστά την εμπροσθοφυλακή λαϊκών επανατοποθετήσεων, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, ως ανταγωνιστική δύναμη προς τον νεοφιλελεύθερο καθεστωτισμό. Καθώς μάλιστα ο νεοφιλελευθερισμός, με την επιθετική λιτότητα που εκπροσωπεί, καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε ανοικτή καταστολή, ο οικονομικός παίρνει διαζύγιο από τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Το αίτημα της αποκατάστασης της δημοκρατίας πέφτει στους ώμους της Αριστεράς. Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό και κοινωνικό- ως το μοναδικό ανάχωμα υποστήριξης των λαϊκών συμφερόντων και ανασύστασης δεσμών κοινωνικής συνοχής.

Η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση ενός συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αποσκοπεί να εγγυηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στον λαό, ανάπτυξη με κοινωνική αναδιανομή και δικαιοσύνη. Απευθύνεται στα εκατομμύρια θύματα του Μνημονίου, τις λαϊκές και μεσαίες τάξεις, κατεξοχήν όμως στους νέους. Απευθύνεται επίσης σε όλους τους αριστερούς, χωρίς ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, στους προδομένους οπαδούς της "Αλλαγής" και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που ανατριχιάζουν με τη μετάλλαξη της παράταξής τους σε προθάλαμο της Ακροδεξιάς.

Με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μπροστά για τη διαμόρφωση μιας νέας, λαϊκής, δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Μεταπολίτευσης, σε αντιπαλότητα προς την τροϊκανή-νεοφιλελεύθερη Μεταπολίτευση. Η δική μας Μεταπολίτευση ανατρέπει τις παθογένειες του '74 και επιχειρεί να δώσει έμπνευση στη λαϊκή συμμετοχή. Η "Μεταπολίτευση α λα Σαμαρά με τη Νέα Ελλάδα" συνιστά αναίρεση ή και κακοποίηση της Μεταπολίτευσης του '74. Δεν το κρύβουν, όταν διατυμπανίζουν ότι με τις χιλιάδες απολύσεις ρίχνουν το ταμπού της μονιμότητας, δηλαδή καταπατούν συνταγματικά δικαιώματα. Όταν επιστρέφουν στον εμφύλιο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνά μια νέα σελίδα για την Αριστερά και τον λαό. Η επιτυχία του θα κριθεί από την εσωτερική συνοχή του και την ικανότητά του να υφαίνει δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλλαγής. Η επιτυχία του θα κριθεί από το δημοκρατικό ήθος που θα εισφέρει σε αντίθεση με το πνιγηρό κλίμα του συστημισμού, σε όλες τις εκδοχές του, δικομματικές ή νεοναζί. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στην ικανότητά του να αποφεύγει μεγαλοστομίες και να δικαιώνει τις ρεαλιστικές προσδοκίες της κοινωνίας. Να καθιστά βήμα-βήμα υλοποιήσιμη την εναλλακτική πρόταση με αλλαγές της καθημερινής ζωής, της πολιτικής και της κοινωνίας. Να σηματοδοτεί έναν ορίζοντα πολιτικής χειραφέτησης και κοινωνικής απελευθέρωσης. Τον σοσιαλισμό χωρίς παρωπίδες.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)