to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 02.11.2023

Κοινωνία

Με πανό και αίτημα «stop killing Gaza» το «Πλοίο της Ειρήνης» στον Πειραιά

Ακόμα μία φορά, τα τελευταία τριάντα χρόνια, το εξ Ιαπωνίας προερχόμενο Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat) καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιώντας το παγκόσμιο ταξίδι του, με χίλιους οκτακόσιους επιβάτες.


Το Peace Boat θα ανυψώσει ένα 30m x 5m  πανό με σύνθημα Stop Killing Gaza στο «Πλοίο της Ειρήνης». Το πανό θα εμφανίζεται κατά την παρουσία του Peace Boat στα λιμάνια Πειραιά (3 Νοεμβρίου), Κωνσταντινούπολη (5 Νοεμβρίου) και Port Said (8-9 Νοεμβρίου).  Το σκάφος Peace Boat «Pacific World» είναι ένα επιβατηγό πλοίο 77.000 τόνων, που μεταφέρει 1800 άτομα. Το απόγευμα της Παρασκευής (5 μ.μ.) θα τιμηθεί και για το γεγονός πως το 1922 είχε σώσει πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τους οποίους δεν παραλάμβαναν άλλα πλοία.

Κατά τη διάρκεια της 115ης κρουαζιέρας του «Πλοίου της Ειρήνης» σε όλο τον κόσμο, ένα μεγάλο πανό θα αναρτηθεί στο Pacific World σαν έκκληση για ειρήνη στη Γάζα, όταν το πλοίο προσεγγίζει στον Πειραιά (Ελλάδα) στις 3 Νοεμβρίου, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) στις 5 Νοεμβρίου και Port Said (Αίγυπτο) στις 8 και 9 Νοεμβρίου.

Το Peace Boat καταδικάζει σθεναρά τη δολοφονία αμάχων και την κράτηση ομήρων από τη Χαμάς. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. 

Ωστόσο, ο ουσιαστικά αδιάκριτος βομβαρδισμός της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και κτιρίων κατοικιών και ο περιορισμός του νερού, των τροφίμων, των καυσίμων και της βοήθειας παραβιάζει σαφώς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Απευθύνετα έκκληση στον κόσμο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άμεση προμήθεια βασικών αγαθών και υπηρεσιών  ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας και τοπικές οργανώσεις θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά κατά τον ελλιμενισμό του πλοίου για να συμμετάσχουν στην έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι δημοσιογράφοι από όλα τα ΜΜΕ καλούνται να παραστούν στο λιμάνι.

Το Peace Boat είναι μια ΜΚΟ με έδρα την Ιαπωνία που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με εκπαιδευτικά προγράμματα και ταξίδια για την προώθηση της ειρήνης και της βιωσιμότητας. Από τη δεκαετία του 1990, το Peace Boat έχει επισκεφθεί πολλά φορές Παλαιστίνη και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, όπου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών, καθώς και προσκλήθηκαν νέοι και από τις δύο χώρες επί του σκάφους να συμμετάσχουν σε διάλογο για την ειρηνική συνύπαρξη.

Λεπτομέρειες για την επίσκεψη στο λιμάνι:

■ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ 

- Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 10:00.

Πύλη στο λιμάνι Πειραιώς CruiseTerminal Gate E12

 - Απαιτείται από τις λιμενικές αρχές εγγραφή εκ των προτέρων για την είσοδο στο λιμάνι και δόθηκε προθεσμία εγγραφών η 1 Νοεμβρίου , 5μμ

Στείλτε στο [email protected] 

- Πλήρες όνομα όπως αναγράφεται στο έγγραφο ταυτότητας

- Τύπος εγγράφου ταυτότητας (Δελτίο ταυτότητας/διαβατήριο κ.λπ.)

- Αριθμός εγγράφου ταυτότητας

- Ημερομηνία γέννησης

Επικοινωνία: Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, 6946068777

Σύμφωνα με την ΠΑΔΟΠ - Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, τούτη τη φορά, το αίτημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από ειρήνη με δικαιοσύνη και φόντο τις τραγικές εξελίξεις στην ιστορική Παλαιστίνη. Ειδικότερα, ο κατάπλους στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί με την απαίτηση «Stop Killing Gaza», ενώ στη σχετική ανακοίνωση δεν παραβλέπονται οι φρικαλεότητες της Χαμάς εναντίον αμάχων εντός του Ισραήλ.

Φιλειρηνικοί και οικολογικοί φορείς, καθώς και η Παλαιστινιακή κοινότητα της Αττικής ετοιμάζουν υποδοχή από κοινού με φορείς και προσωπικότητες του Πειραιά. ειδικότερα, την υποδοχή οργανώνουν και συμμετέχουν η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, το ΠΑΔΟΠ, η κίνηση Φίλοι της Φύσης», ενώ θα λάβουν μέρος η δομή «Αλληλεγγύη για Όλους» και ο απερχόμενος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Πολλοί εκ των επιβατών θα ακολουθήσουν πλούσιο τουριστικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και ακτιβιστική παρέμβαση καθαρισμού της παραλίας Βοτσαλάκια του Πειραιά.

Επίσης, θα τιμηθεί το απόγευμα και ώρα 17.00 το ιαπωνικό πλοίο, που το 1922 είχε σώσει πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τους οποίους δεν παραλάμβαναν άλλα πλοία.

Διαχρονική και αδιατάρακτη η σχέση ειρήνης και διεθνούς Αλληλεγγύης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)