to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαζί τους - Η Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες: Μια νέα πρωτοβουλία από τον χώρο του πολιτισμού

«Η Ελλάδα έχει δώσει εξετάσεις και έχει πάρει εξαιρετικό βαθμό αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται και χρειάζεται η συμπαράσταση όλων των ανθρώπων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει στον συντονισμό και άλλων κινήσεων που προσπαθούν οργανωμένα να βοηθήσουν τους πρόσφυγες» τόνισε ο Ηλίας Κουτσούκος, δημοσιογράφος και μέλος της κίνηση.



«Ξεκίνησε ως μια παρέα ανθρώπων του πολιτισμού και στόχο έχει να πάει ένα βήμα παραπέρα από την υποδοχή. Στην Ελλάδα υπάρχουν 54.000 πρόσφυγες πρέπει να αποδεχτούμε την παρουσία τους και να δούμε τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους αυτούς και αυτοί με εμάς» δήλωσε ο Σταύρος Ζαφειρίου, συγγραφέας και ποιητής της πόλης και πρόσθεσε « Πρέπει να διαχειριστούμε διαφορετικά το θέμα των προσφύγων από αυτή που έχει διαχέουν τα ΜΜΕ μακριά από φοβικά σύνδρομα»

Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ξεκινά όχι τυχαία με τον στίχο του βυζαντινού λόγιου Νικηφόρου Χούμνο «Κανείς δεν μένει δίχως πατρίδα, όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκης» ενώ παράλληλα τονίζονται πως «Η πόλη, η προσφυγομάνα με τα χιλιάδες χρόνια ιστορία. Η Θεσσαλονίκη, το αληθινό πρόσωπο της οποίας πρέπει να αναδείξουμε. Εμείς οι άνθρωποι. Οι καθημερινοί της άνθρωποι, παίρνοντας στα χέρια μας το παρόν, για να μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο» 
 

Από την πλευρά του ο Β. Τασιόπουλος, ποιητής επίσης της πόλης εξέφρασε την ανάγκη να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους αυτούς «αξιοποιώντας το παρελθόν της πόλης και να δραστηριοποιηθούμε από κοινού μαζί με τους πρόσφυγες όχι σε ένα θεωρητικό και όχι σε πρακτικό επίπεδο»
 

«Όλοι κουβαλάμε ένα παρελθόν που έχει να κάνει με προσφυγιά και πρέπει η πόλη αυτή να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες» σημείωσε από την πλευρά της η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα με τον Φοίβο Τσικλιά, μέλος του «Μαζί τους» να επισημαίνει πως «Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε; όπως λέει και ο Αναγνωστάκης σε έναν στίχο του. Τώρα πρέπει να σταθούμε ενάντια στην μισαλλοδοξία και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι των προσφύγων να καλέσουμε τους πολίτες να φωνάξουν «μαζί τους»» 
 

Η πρωτοβουλία «Μαζί τους» διοργανώνει ήδη δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη ενώ θα συμμετέχει στην έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό που προγραμματίζεται στο λιμάνι στις 31 Μαϊου. Στις προθέσεις της πρωτοβουλίας είναι επίσης η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην οποία θα συμμετέχουν πρόσφυγες αλλά και μουσικές εκδηλώσεις όπου θα λαμβάνουν μέρος και μουσικοί πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην χώρα μας.
 

Στην κίνηση αυτή αρωγοί στέκονται τόσο η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» ενώ την στήριξή τους έχουν εκφράσει και το Μέγαρο Μουσικής η διοίκηση του λιμανιού και άλλοι φορείς της πόλης.
Όποιος-α επιθυμεί μπορεί αν έρθει σε επικοινωνία είτε μέσω facebook (ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ-Η Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες) είτε μέσω του email: [email protected]
 

Ακούστε τι δήλωσε στον ρ/σ στο Κόκκινο, την εκπομπή «Ορθά Κοφτά» και στον Απόστολο Λυκεσά ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής και μέλος της Πρωτοβούλιας «Μαζί τους»
 

«Να αφαιρέσουμε τις γκρίζες ζώνες από την Θεσσαλονίκη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού»

Για πρωτοβουλία και παρέμβαση συγγραφέων, ποιητών, επιστημόνων και άλλων πολιτών της Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Μαζί τους» που αφορά το προσφυγικό ζήτημα μιλά στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο ποιητής και μέλος της πρωτοβουλίας Βαγγέλης   Τασιόπουλος. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σκοπός της κίνησης είναι «να αφαιρέσουμε τις γκρίζες ζώνες από την πόλη, τις ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες» να δείξουμε ότι ο «ο πολιτισμός έχει φωνή και μπορεί να συνδέσει το πολυπολιτισμικό παρών και μέλλον της».
 

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)