to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 16.04.2013

Οικονομία

Μαγική εικόνα της Οικονομίας και από τον Γ. Στουρνάρα

Επτασφράγιστο μυστικό κρατά τον τρόπο και τις πηγές κάλυψης του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση.


Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είπε χαρακτηριστικά για την κάλυψη του εν λόγω κενού: "δεν έχει σημασία πώς καλύφθηκε αλλά καλύφθηκε". Η δήλωσή του αυτή, σε συνδυασμό με την αμέσως επόμενη φράση του ότι "για την παρούσα επισκόπηση (σσ: της τρόικας) δεν υπάρχουν νέα μέτρα", αφήνει... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων στην αμέσως επόμενη επισκόπηση τον προσεχή Ιούνιο.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας στην κοινή γνώμη -ανάλογη με εκείνη που "εγκαινίασε" χθες ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς στο διάγγελμά του-, το οικονομικό επιτελείο έδωσε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας. Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι τα έσοδα βρίσκονται εντός στόχων και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Όπως είπε, η αύξησή τους ανέρχεται σε 3,2% σε σχέση με πέρσυ προ επιστροφών φόρων και σε 9,8% μετά τις επιστροφές. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους έμμεσους φόρους. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση. ο Γ Στουρνάρας τόνισε για το χρέος και την προοπτική για κούρεμα του "επίσημου τομέα", δηλαδή ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (OSI), "όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές". Με αφορμή άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η μείωση κατά 15% στην επιβάρυνση του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα αφορά στο τελικό ποσόν που θα πληρώσει ο καταναλωτής.

Στουρνάρας για Εθνική: Μακάρι να την ήθελαν ξένοι

Eιδικά για την Εθνική Τράπεζα και για το εάν θα πουληθεί, o υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε απλώς να απαντήσει ότι "δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, μακάρι να υπήρχε". "Η Εθνική εδρεύει Σοφοκλέους και Αιόλου και είναι εκεί" πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις Τράπεζες -ακόμη και τον Μάρτιο παρά την κρίση στην Κύπρο- καταθέσεις 20δισ. ευρώ. Εξάλλου χαρακτήρισε "εθνικό στόχο" τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Παρότι ο στόχος επισήμως είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι απαιτείται θετικό αποτέλεσμα για να μπορέσει η χώρα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου (Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης και Χ. Θεοχάρης), όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της νέας ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Όπως προκύπτει, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να τα ρυθμίσουν ως εξής:

1. Για χρέος έως 5χιλ. ευρώ θα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη ώστε να μπορούν οι δόσεις του να ξεπεράσουν τις 48 και με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για φυσικό πρόσωπο και όχι επιχείρηση ή επιτηδευματία.

2. Για χρέος από 5χιλ. έως 75χιλ. ευρώ οι δόσεις θα είναι 48 και θα παρέχονται, όπως διευκρίνισε ο Γ.Γ. Δημοσίων εσόδων, Θ. Θεοχάρης, ευκολότερα σε σχέση με σήμερα.

3. Για χρέος από 75χιλ. έως 300χιλ. ευρώ θα απαιτείται σύνταξη έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη που θα συνυποβάλλεται με σχετική αίτηση στην εφορία.

4. Προσημείωση ακινήτων και άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις επί της οφειλής θα απαιτούνται για χρέος μεγαλύτερο των 300χιλ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη αύξηση του ορίου στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα, για την άσκηση ποινικής δίωξης από 5χιλιάδες σε 10 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)