to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαδρίτη και Λονδίνο

Μία βδομάδα μετά την επανεκλογή του από τη λαϊκή βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, ο Σάντσεθ διασφάλισε χθες την πλειοψηφία στην εκλογή αντιπροσώπων για το κομματικό συνέδριο του Ιουνίου.


Μία βδομάδα μετά την επανεκλογή του από τη λαϊκή βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, ο Σάντσεθ διασφάλισε χθες την πλειοψηφία στην εκλογή αντιπροσώπων για το κομματικό συνέδριο του Ιουνίου. Ετσι η προοπτική διάσπασης ή αποχώρησης μιας ομάδας βουλευτών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι το φθινόπωρο και πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η μόνη άγνωστη επί του παρόντος μεταβλητή που μπορεί να παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Ραχόι, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που επιβιώνει λόγω της αποχής των Σοσιαλιστών στην ψήφο εμπιστοσύνης και σε κρίσιμα νομοσχέδια, δεν είναι άλλη από τον αν οι Καταλανοί Εθνικιστές θα προχωρήσουν το φθινόπωρο σε μονομερή διακήρυξη απόσχισης. Το στοίχημα του Σάντσεθ είναι προφανώς με μια στροφή των Σοσιαλιστών προς τα αριστερά να διασφαλίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα πρόωρες, ότι το PSOE θα παραμείνει δεύτερο κόμμα, ώστε να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης αλλά και να υπαγορεύσει πλαίσιο συγκυβέρνησης ή έστω στήριξης στους Podemos από θέση ισχύος.

Χωρίς την επιστροφή Σάντσεθ οι Σοσιαλιστές είναι βέβαιον ότι θα πλήρωναν βαρύ τίμημα για την ανοχή τους στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, καθώς είναι επίσης βέβαιον ότι θα υποβιβάζονταν στη θέση του τρίτου κόμματος, με τους Podemos στη δεύτερη. Η κυριαρχία Σάντσεθ στη χθεσινή εκλογή συνέδρων δείχνει ότι η παράταση της στήριξης των Σοσιαλιστών στον Ραχόι θα οδηγούσε σε μαζική διαρροή ψήφων προς τους Podemos. Την ίδια στιγμή αν η συνεχής δημοσκοπική συρρίκνωση του προβαδίσματος της Μέι και των Συντηρητικών επιβεβαιωθεί στις πρόωρες εκλογές της 8/6 στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα αν το κυβερνών κόμμα στη Βρετανία επικρατήσει με μικρότερο προβάδισμα από αυτό που πέτυχε ο Κάμερον στις εκλογές της άνοιξης του 2015, τότε ο Κόρμπιν, δύο φορές εκλεκτός της κομματικής βάσης των Εργατικών, πολύ δύσκολα θα μπορεί να αμφισβητηθεί.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)