to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 25.05.2018

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Ευρύτατα αποδεκτή από την κοινωνία η αναδιάρθρωση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Η ενιοποίηση του Πανεπιστημιόυ Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και η ενίσχυση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, έχουν κληθεί να τοποθετηθούν όλα τα αρμόδια όργανα, φαίνεται όμως ότι είναι ένα εγχείρημα που γίνεται ευρύτατα αποδεκτό από την κοινωνία, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου που αφορά την αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την απορρόφηση σε αυτό του ΤΕΙ Ηπείρου.


   "Είναι κάτι σημαντικό, που γίνεται ευρύτατα αποδεκτό από την κοινωνία, η οποία ευελπιστεί σε αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως υπάρχουν και αντιρρήσεις και θέματα ανοιχτά που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ανοιχτά, είναι μία συζήτηση που θα γίνει σε ανοιχτή διαβούλευση και θα περάσει και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο", επισήμανε η υφυπουργός και πρόσθεσε: "Είναι ένας μεγάλος χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής που μέσα εκεί θα υπάρχει και το κομμάτι της έρευνας, διότι ιδρύεται και ένα σημαντικό ερευνητικό ινστιτούτο με τέσσερις κατευθύνσεις. Θεωρώ πολύ σημαντική την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών και του πολιτισμού, που έχει παράδοση η περιοχή".

   Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση του σχεδιαζόμενου ενιοποιημένου πανεπιστημίου, η κ. Τζούφη είπε : "Βεβαίως χρειάζονται και πόροι και φέτος δώσαμε στα Πανεπιστήμια και πόρους, επιπλέον 45 εκατ. ευρώ, αλλά χρειάζονται και ενίσχυση με προσωπικό που είναι κάτι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να πετύχει το εγχείρημα". Υπενθύμισε ακόμη ότι αντίστοιχες εξελικτικές διαδικασίες, αφορούν και σε άλλα πανεπιστήμια όπως της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας.

   Με αφορμή την παρουσία της στη Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ για τον ρόλο των πανεπιστημίων στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην προαγωγή δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας η κ. Τζούφη ανέφερε: "Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αυτή τη στιγμή βάζει επί τάπητος έναν πολύ ισχυρό προβληματισμό, πώς θα γίνουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αυξήσουν πρώτα από όλα την προσβασιμότητά τους και έγινε συζήτηση και για όλες τις ευάλωτες ομάδες [...] Το δεύτερο είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αποφασιστεί ότι θα διπλασιαστεί το πρόγραμμα Erasmus, που θα δώσει τη δυνατότητα αυξημένης κινητικότητας για τους σπουδαστές όλων των βαθμίδων σε πολλά πεδία, όχι μόνο σε αυτά που κλασικά γνωρίζουμε, θα περιλαμβάνει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις ανθρωπιστικές σπουδές".

   Σχετικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης των ελληνικών ΑΕΙ παρατήρησε: "Δώσαμε μέσα στα πολύ δύσκολα χρόνια 1000 θέσεις ΔΕΠ στα πανεπιστήμια, ήταν μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια και πρέπει τα πανεπιστήμια να ολοκληρώσουν την κάλυψη αυτών των θέσεων. Κάποιες από αυτές δεν έχουν καλυφθεί γιατί υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων που δείχνει ότι ένα κομμάτι των παιδιών μας που βρίσκεται στο εξωτερικό, αυτό που ονομάζουμε brain drain ουσιαστικά ενδιαφέρεται μέσα από αυτή τη διαδικασία να επιστρέψει".

   Σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών διευκρίνισε: "Τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και το σχέδιο και τον αριθμό των διορισμών, που θα έχει ένα βάθος τριετίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό προσλήψεων κι εκείνο που επίσης ξέρουμε είναι ότι θα μοριοδοτηθεί με αυξημένο τρόπο η προϋπηρεσία, πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και άλλα, πώς και η νέα γενιά θα μπορέσει να πει στη διαδικασία".

   Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τα αποτελέσματα του Eurogroup η κ. Τζούφη ανέφερε: "Υπάρχει δέσμευση, το Eurogroup, όχι μόνο μιλάει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με δηλώσεις και από τον Μοσκοβισί και από τον Σεντένο, αλλά ταυτόχρονα το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα πάει πακέτο με τη συνολική συμφωνία για το χρέος, που είναι κάτι πολύ σημαντικό και για το κομμάτι της εξόδου της χώρας στις αγορές αλλά και για τις επόμενες γενιές".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)