to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 19.01.2016

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

Λύση στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αστικές περιοχές δίνει το Υπουργείο Υποδομών

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος πολλών αστικών περιοχών με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ως προς την επικινδυνότητά τους, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με την επέκταση μίσθωσης ακινήτου του Δήμου Σαρωνικού στην εταιρεία VODAFONE ΑΕ.


Όπως είπε ο υπουργός, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία ένα παρατηρητήριο τιμών για την ακτινοβολία, το οποίο το υπουργείο στηρίζει και θα αναπτύξει περαιτέρω τη λειτουργία του και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του. Ο στόχος είναι να γνωρίζουν όλοι –υπηρεσίες και πολίτες- τα ακριβή επίπεδα εκπομπής και ακτινοβολίας και τις μετρήσεις.
 
Ως προς το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, ο σημερινός νόμος εφαρμόζει οριζόντια για όλες τις περιοχές χαμηλότερα όρια από τις ευρωπαϊκές τιμές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται όριο εκπομπής το 70%. Προβλέπονται, μάλιστα, ακόμα χαμηλότερα όρια εκπομπής, όταν κοντά στις κεραίες υπάρχουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις, δηλαδή πηγαίνει στο 60%.
 
«Παρά ταύτα, η άποψή μας είναι ότι αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα οριζόντια» είπε ο υπουργός. «Δηλαδή», συνέχισε «δεν μπορεί να είναι τα ίδια εντός των αστικών περιοχών, των περιαστικών περιοχών ή των περιοχών όπου δεν έχουμε καθόλου δραστηριότητες σαν κι αυτές που έχουμε μέσα στις πόλεις μας. Για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Επομένως, θα πρέπει να πυκνώσουν τα κεραιοσυστήματα».
 
Πρόθεση του υπουργείου είναι αυτό να γίνει θεσμικά, προβλέποντας όχι από την αγορά, αλλά από το νόμο, τη συνεγκατάσταση κεραιοσυστημάτων των διαφόρων εταιρειών. Θα πρέπει να πυκνώσουν, αλλά να έχουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία, για να έχουν πολύ μικρότερα όρια εκπομπής, ειδικά μέσα στις αστικές περιοχές.
 
Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, οι αδειοδοτήσεις των κεραιοσυστημάτων θα επανέλθουν ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον υπουργό, η ΕΕΤΤ σ’ αυτόν τον τομέα δεν τα έχει καταφέρει. Όπως ενημέρωσε ο κ. Σπίρτζης, «χιλιάδες άδειες είναι σε εκκρεμότητα και θα ενταχθούν όχι ως τυπική αρμοδιότητα, αλλά ως ουσιαστική, για να μην είναι σε παρανομία οι κεραίες ή για να μην υπάρχουν παράνομες κεραίες, όπου έχουν γίνει, μέσα από ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα που έχει προβλεφθεί για όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται και για τα κτήρια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν».

Προκόπης Αγγελόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)