to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λύση για την Ευρώπη

Η κατάθεση του Αλ. Τσίπρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της διακηρυγμένης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα αποκαλύψει τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η χώρα αλυσοδέθηκε στους δανειστές.


Η Ευρωβουλή διερευνά τις επιπτώσεις από την παρέμβαση της τρόικας στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Μνημόνιο δεν είναι μια ελληνική ιδιορρυθμία, αλλά ένα σχέδιο με ευρωπαϊκή στόχευση. Στο Στρασβούργο ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι η υπαγωγή χωρών - μελών της Ευρωζώνης υπό την εποπτεία της τρόικας αποτελεί ακρωτηριασμό της ευρωπαϊκής λαϊκής κυριαρχίας. Αντιθέτως στην Αθήνα η κυβέρνηση Σαμαρά, παρ' ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα συγκροτήσει ανάλογη επιτροπή, εγκατέλειψε κι αυτή τη δέσμευσή της.

Η κατάθεση του Αλ. Τσίπρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της διακηρυγμένης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα αποκαλύψει τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η χώρα αλυσοδέθηκε στους δανειστές. Επίσης δείχνει τα όρια της αναγκαίας λύσης για το δημόσιο χρέος, που πρέπει να αναζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για άλλη μια απόπειρα εξαγωγής αντιπολίτευσης (απ' αυτές στις οποίες μας είχε συνηθίσει ο καταρρέων δικομματισμός), αλλά για υπεύθυνη κίνηση αναζήτησης συμμαχιών ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να βγουν από τον νάρθηκα της λιτότητας, της ανεργίας και του δόγματος της περιορισμένης δημοκρατίας. Στο Στρασβούργο ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με Ευρωπαίους παράγοντες, οι οποίοι, εν όψει ευρωεκλογών, θα διεκδικήσουν, ίσως και αναβαθμισμένα, να συνεχίσουν την καθοριστική παρουσία τους στον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν αρκούν τα λόγια, αλλά χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη.

Μεθαύριο ο Τσίπρας θα πάει στη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναδεικνυόμενος σε υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα καταλήξει σε ντοκουμέντο για την κατανίκηση της λιτότητας και την επαναθεμελίωση της Ευρώπης πάνω στις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας, του σεβασμού των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια συλλογικότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που φιλοδοξεί να αλλάξει την ατζέντα των ευρωεκλογών και να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Είναι αναμενόμενο οι διεθνείς πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα να συναντήσουν την ανοιχτή εχθρότητα των μνημονιακών δυνάμεων στη χώρα μας. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αρνούνται να κατανοήσουν ότι η επιλογή ενός Έλληνα από μια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα για ένα υψηλό ευρωπαϊκό πόστο συνιστά προστιθέμενη πολιτική αξία για τη χώρα μας, που η περιπέτειά της με την τρόικα την έχει οδηγήσει στο περιθώριο και τη διεθνή αναξιοπιστία. Σαμαράς και Βενιζέλος μεμψιμοιρούν και συκοφαντούν. Με την τυφλή προσήλωσή τους στο Μνημόνιο και τη λυσσασμένη επίθεσή τους στην Αριστερά και τα κινήματα αποσταθεροποιούν την όποια κοινωνική συνοχή και αναζωπυρώνουν το ακροδεξιό φαινόμενο στη χώρα μας. Μόνο η Αριστερά, με την πολιτική και τις ενωτικές πρωτοβουλίες της, μπορεί να βάλει τέλος σ' αυτή την εφιαλτική προοπτική.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)