to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λύση για το κτιριακό πρόβλημα του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Προς λύση οδεύει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης το οποίο στεγάζεται σε δύο κτίρια στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης που απέχουν δύο χιλιόμετρα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες λειτουργίας. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται εδώ και περίπου έξι χρόνια να πηγαινοέρχονται από κτίριο σε κτίριο ενώ οι εγκαταστάσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το ωράριο των μαθημάτων.


Το Σάββατο το βράδυ την ώρα της τελετής λήξης του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με πανό «Καλλιτεχνικό Σχολείο-Το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα» απαιτώντας κτίριο.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Παπάφειο Ίδρυμα είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει στους χώρους του το καλλιτεχνικό σχολείο από την επόμενη σχολική χρονιά και ήδη το Δ.Σ του έχει συμφωνήσει στην εξέλιξη αυτή. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η τεχνική έκθεση για το κτίριο του Παπαφείου έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να γίνει η μεταφορά του σχολείου εκεί.
 
Ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του καλλιτεχνικού σχολείου σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι  “Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (ακριβής επωνυμία: Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων-Μενεμένης) είναι ένα από τα τρία (μόνο) καλλιτεχνικά σχολεία (γυμνάσια-λύκεια) της χώρας. Λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια φιλοξενούμενο και διασπασμένο σε δύο διαφορετικά κτίρια σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων μεταξύ τους (γυμνάσιο στους Αμπελόκηπους και λύκειο στη Μενεμένη), ενώ δομικά αποτελεί ένα ενιαίο σχολείο! Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολουθούν τα μαθήματα γενικής παιδείας και παράλληλα τα καλλιτεχνικά τους μαθήματα, που υπάγονται σε τρεις κατευθύνσεις: χορό, θέατρο-κινηματογράφο και εικαστικά. Το ωράριό τους είναι επομένως διευρυμένο (8ωρα και 9ωρα) και μετακινούνται  από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιφέρεια».
 
Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης όμως, όντας διαμελισμένο και στριμωγμένο σε δύο απομακρυσμένα μεταξύ τους κτίρια, οδηγείται σε μαρασμό και διάλυση, μιας και:     Η επικοινωνία και συνεργασία των παιδιών όλων των τάξεων που είναι απαραίτητη για τη διοργάνωση και προετοιμασία των καλλιτεχνικών δράσεων και μαθημάτων δεν είναι δυνατή. Για το λόγο αυτό, συχνά μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου μετακινούνται με τα πόδια από το ένα σχολείο στο άλλο, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Τίθεται επομένως σοβαρό θέμα για την εγγύηση της ασφάλειας των παιδιών μας.
 
Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του σχολείου καθημερινά μετακινούνται μεταφέροντας διδακτικό υλικό (κούτες, βιβλία, εργαστηριακό και καλλιτεχνικό υλικό) από το ένα σχολείο στο άλλο μια και διδάσκουν σε όλες τις τάξεις.  Η διεύθυνση του σχολείου καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα, που δημιουργούνται. Οι αίθουσες χορού, θεάτρου και εικαστικών παρουσιάζουν αρκετά λειτουργικά προβλήματα (μικρή χωρητικότητα, ελλιπής υποδομή, ελλιπής αερισμός, λειτουργία σε υπόγειους χώρους).  Το μαθητικό δυναμικό είναι συρρικνωμένο, γιατί εισάγονται μόνο τα 2/3 του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών (51 από 75) και κάθε 3 χρόνια λιγότεροι από τους μισούς (μόλις 36), λόγω έλλειψης χώρου (!)».
 
Επειδή η κατάσταση είναι πλέον, σύμφωνα με τον σύλλογο γονέων «οριακή», απαιτούν την άμεση λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων από τους αρμόδιους φορείς, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας και Δημοτικές Αρχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου το Καλλιτεχνικό Σχολείο να στεγαστεί σε ένα ενιαίο κτίριο την επόμενη σχολική χρονιά .
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)