to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 16.06.2014

Πολιτική

Λοβέρδος σε πρυτάνεις: Καμία απόλυση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - Αποκλείει την επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα πανεπιστήμια μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τονίζοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία τους απαιτεί την επαναπρόσληψη και των 1.045 υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αίτημα που απέρριψε ο νέος υπουργός Υγείας


Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του, συμφώνησαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, Δευτέρα (διαβάστε αναλυτικά για τη σκληρή μνημονιακή γραμμή στο θέμα της διαθεσιμότητας).

Στη συνέχεια, θα τηρηθεί η συμφωνία για την προκήρυξη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν στη διαδικασία της κινητικότητας, δηλαδή δεν θα απολυθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Η ανάθεση της αξιολόγησης σε εταιρεία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ώς τις 30 Ιουνίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος. Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε στη συνάντησή του τη Δευτέρα με τα πανεπιστήμια να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και να στείλουν οι διοικήσεις τους τα οργανογράμματα με τις ανάγκες τους σε διοικητικό προσωπικό.

«Η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έγινε χωρίς αξιολόγηση» είπε ο νέος υπουργός Παιδείας και σε αυτό δέχτηκε συγχαρητήρια από την πλευρά των πρυτάνεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφωνία μεταξύ του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη λύθηκε με τον συμβιβασμό να προκηρυχθούν 600 θέσεις για την επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και να παγώσουν οι απολύσεις για όσο διάστημα διαρκεί η αξιολόγηση, ενώ θα επανεξεταστεί αργότερα εάν χρειάζεται συμπληρωματική προκήρυξη θέσεων.

Αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία

Στην επίκληση από πλευράς πρυτάνεων του περιεχομένου έκθεσης αξιολόγησής τους από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν έχω λάβει καμία τέτοια έκθεση. Αν την είχα, θα την είχα κάνει σημαία, να είστε σίγουροι».

«Κάποιοι μου λένε -δεν τολμώ να το υιοθετήσω γιατί δεν ξέρω- ότι υπήρξαν επί μέρους συμφωνίες με κατευναστικό χαρακτήρα για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονταν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. «Για τον λόγο αυτό θα κάνουμε όλες τις συναντήσεις μας δημόσια· δημόσια θα τα λέμε με την κυβέρνηση» συνέχισε.

Πρυτάνεις

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα πανεπιστήμια μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τονίζοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία τους απαιτεί την επαναπρόσληψη και των 1.045 υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αίτημα που απέρριψε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση διαδικασία του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα βάλει την υπογραφή του χωρίς αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αξιολόγηση. Με το μάτι θα την κάνουμε; Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων» σημείωσε.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι το Ίδρυμα, το οποίο διοικεί, έχει μείνει χωρίς φύλακες, σημειώνοντας ότι η φύλαξη των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης θα γίνει φέτος με εθελοντές. «Πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι προσφέρουν δωρεάν εργασία» πρόσθεσε.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής σημείωσε ότι στο πανεπιστήμιο, που εκπροσωπεί, έχουν καταργηθεί ολόκληροι κλάδοι ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στην διοικητική λειτουργία, αλλά και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Β. Καρδάσης, προέβλεψε ότι από την αξιολόγηση θα προκύψει ότι χρειαστούν επιπλέον προσλήψεις πέραν των 600 που έχουν συμφωνηθεί, ενώ μιλώντας εκ μέρους του πανεπιστημίου Αθηνών ο αντιπρύτανης, Θ. Σφηκόπουλος, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο Ίδρυμα της χώρας λειτουργεί χωρίς λογιστή.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την πυρόσβεση στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, αλλά και για τα «καθημερινά κρούσματα κλοπών», που σημειώνονται στους χώρους των πανεπιστημίων.

Αύριο συνεδριάζει η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, προκειμένου να εξετάσει τη στάση της ενόψει των τελευταίων εξελίξεων.

Οι διοικητικές υπηρεσίες τόσο του ΕΜΠ, όσο και του πανεπιστημίου Πατρών, είναι κλειστές, ενώ ο σύλλογος των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίασε σήμερα, ζήτησε με ανακοίνωσή του την «τακτοποίηση αμέσως των 399 διοικητικών υπαλλήλων, που εδώ και 8 μήνες είναι σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο υπολειτουργεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)