to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 29.09.2017

Διεθνή

Το Λονδίνο μπορεί να αποχωρεί, αλλά θα συνεχίσει να... προστατεύει την Ευρώπη

Η Βρετανία θα παραμείνει "αφοσιωμένη χωρίς όρους" στην προστασία της Ευρώπης μετά την έξοδό της από την ΕΕ


Η Βρετανία θα παραμείνει "αφοσιωμένη χωρίς όρους" στην προστασία της Ευρώπης μετά την έξοδό της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επικαλούμενη την ανάγκη συνεργασίας απέναντι στις ρωσικές απειλές.

"Όταν ένα έθνος όπως η Ρωσία παραβιάζει σκοπίμως την διεθνή τάξη, που βασίζεται σε κανονισμούς που με τόσο μεγάλη δυσκολία θεσπίσαμε, πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας για να υπερασπιστούμε το διεθνές σύστημα", είπε η Μέι απευθυνόμενη σε βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη βόρεια Εσθονία.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφοσιωμένο χωρίς όρους στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε βοήθεια και υποστήριξη στις χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες είναι τα θύματα της ένοπλης επιθετικότητας, της τρομοκρατίας και των καταστροφών που προκαλεί ο άνθρωπος".

Σημειώνεται ότι παρά το επικείμενο "διαζύγιο", η Μέι βρίσκεται στο Ταλίν για να συμμετάσχει στην άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Εκτιμώ τη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θέλω επίσης να δω να εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν.

"Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σιγουριά και διαβεβαιώσεις", πρόσθεσε. "Αυτό αφορούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα έχει γίνει καλή πρόοδος".

Όσον αφορά το διαζύγιο με την Ευρώπη, η πρωθυπουργός της Βρετανιάς δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να δει τους διαπραγματευτές της ΕΕ να απαντούν αναλόγως στις προτάσεις της που εξέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη Φλωρεντία που αποσκοπούσαν στην απεμπλοκή των συνομιλιών για το Brexit.

Μιλώντας στο Reuters από την Εσθονία όπου βρίσκεται, η Μέι είπε ότι επιχείρησε να δώσει νέα ώθηση στις προβληματικές διαπραγματεύσεις για το Brexit με την ομιλία της, η οποία εξέθεσε μια περισσότερο λεπτομερή προσέγγιση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ίδια μάλιστα είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις εξήλθαν από το τέλμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για το Brexit είχε σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο, όχι όμως αρκετή ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την μεταβατική περίοδο.

Δεν αναμένω επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτός κι αν συμβεί ένα θαύμα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)