to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 30.03.2023

Πολιτική

Στο Ευρωκοινοβούλιο η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα - Ένοχη σιωπή από την πρόεδρο της Κομισιόν

Η τραγική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, στο Ευρωκοιμοβούλιο, παρά την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου ανήκει η ΝΔ) να την παρεμποδίσει - «Γιατί επί μήνες η Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το "αμίλητο νερό" για την κατάσταση στην Ελλάδα;», το ερώτημα που έθεσε ο Δημ. Παπαδημούλης - Παρενέβησαν μεταξύ άλλων και οι Ανδρουλάκης, Βόζενμπεργκ, Κύρτσος, καθώς και η εισηγήτρια της PEGA Σοφί Ιν'τ Φελντ και η αρμόδια Επίτροπος Βιέρα Γιούροβα


Η συζήτηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο παρά τις προσπάθειες της Αθήνας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να την αποτρέψει. Οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, η περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, οι παραβάσεις της διεθνούς νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, τα pushback και η μεθοδική αποφυγή καταγραφής αιτημάτων ασύλου, βρέθξκαν στο προσκήνιο της συζήτησης για την Ελλάδα στην «καρδιά» του δημοκρατικού θεσμού της ΕΕ. 

Δημ. Παπαδημούλης: Γιατί επί μήνες η κα Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το «αμίλητο νερό» για την κατάσταση στην Ελλάδα;

Στις ευθύνες της προέδρου της Κομισιόν εστίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Δημήτρης Παπαδημούλης, που στην παρέμβασή του τόνισε εισαγωγικά πως «στην πατρίδα μου την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία, καταγράφει αυτή τη διάβρωση, την καταδικάζει και περιμένει από την Κομισιόν, κα Γιούροβα, να κάνει περισσότερα, ως φρουρός του σεβασμού του κράτους δικαίου. Εσείς καλά τα γράψατε στην έκθεσή σας και μας τα παρουσιάσατε κι εδώ – για τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την δικαιοσύνη και δεν κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ‘’ελληνικό Watergate’’», γιαν να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα:

«Πείτε μας, γιατί επί μήνες η κα Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το ‘’αμίλητο νερό’’, δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια για τις υποκλοπές κι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κα Φον ντερ Λάιεν».

Παρέμβαση Ανδρουλάκη

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και θύμα υποκλοπών από το «σύστημα Μητσοτάκη», στην τελευταία του ομιλία στην Ευρωβουλή καθώς παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές:

Παρακολουθήστε την συζήτηση (εναλλακτικά εδώ):

(επιλέξτε γλώσσα μετάφρασης ελληνικά από τη σχετική επιλογή languages κάτω αριστερά)

Προσπάθεια παρεμπόδισης από το ΕΛΚ και τον Μ. Βέμπερ

Σημειώνεται ότι η συζήτηση συμπεριλήφθηκε εκτάκτως στην Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας κατόπιν αιτήματος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, το οποίο στήριξαν η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι του RenewEurope, ενώ καταψήφισαν το ΕΛΚ όπου ανήκει πολιτικά η ΝΔ, αλλά και η ακροδεξιά.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει τη σημερινή συζήτηση, ο επικεφαλής του ΕΛΚ και ομογάλακτος του Κυρ. Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ, προσπάθησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας να το παρουσιάσει ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας (παρά το γεγονός ότι δυο μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Κύρτσος, έχουν πέσει θύματα παράνομης παρακολούθησης) ή και προεκλογικό εγχείρημα της αντιπολίτευσης.

Οι προσπάθειές του ωστόσο, έπεσαν στο κενό, καθώς το αίτημα να συζητηθεί το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, δεν προήλθε από κάποια... διεθνή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Το αίτημα που κατέθεσε η πολιτική ομάδα των Πρασίνων έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία - με ψήφους 237 υπέρ, 172 κατά και 7 αποχές, ενώτο Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει και σχετικό ψήφισμα για τη χώρα μας, στην προσεχή Ολομέλεια του Απριλίου (17-20.4.2023), μετά το Πάσχα.

Η συζήτηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα άνοιξε και ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις της Επιτρόπου της ΕΕ για τις Αρχές και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα, ενώ μίλησαν ακόμα η Ελίζα Βόζενμπεργκ της ΝΔ και ο Γιώργος Κύρτσος, διαγραφείς από τη ΝΔ (Renew Europe).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)